Двадцять одна країна у 23 роки: як знання англійської і декілька сайтів допоможуть гарно та бюджетно подорожувати (ФОТО)

Подорож до нової країни – це завжди новий досвід, різноманітні знайомства та море веселих історій. Коли ми слухаємо розповіді наших друзів, знайомих чи просто пересічних людей про те, як круто вони провели час за кордоном, зявляється бажання також відчути подібні емоції.

Та досить часто нас стримує брак коштів. Ми впевнені, що подорожувати – це дорого. Тож як не витратити всі заощадження і відпочити «на славу»?

Про корисні «інструменти» для мандрівників нам розповість Ірина Юрчук, яка за свої двадцять три роки відвідала вже 21 країну.


Багато потенційних мандрівників впевнені, що подорожувати – це дуже дорого. Чи погоджуєшся ти із цим твердженням? Чи все ж можна з невеликим бюджетом подорожувати?


Я не погоджуюсь з твердженням, що подорожувати завжди дорого. Адже можна відпочити «на повну», при цьому не витрачаючи шалених сум. Є лоукости, які допоможуть знайти дешеві авіаквитки, лайфхаки щодо харчування та зручні й прості у використанні сайти та додатки для пошуку бюджетного житла. Все також залежить від країни, яку плануєш відвідати й від того, наскільки швидко забронюєш квитки та житло.


Ти організовуєш свої подорожі самостійно чи разом із туроператором?


Зазвичай, я планую свої подорожі самостійно. Це стосується активного відпочинку, який охоплює відвідини архітектурних пам’яток, прогулянки, фотосесії, шопінг тощо. Мова йде про країни Європи. В такому випадку я самостійно займаюсь пошуком житла та квитків, а також організовую своє дозвілля.

Говорячи про відпочинок на морі, я користуюсь послугами туроператора. Це вигідніше, оскільки ти купуєш готовий пакетний тур і не потрібно «заморочуватись» щодо бронювання квитків, готелю і харчування. Все буде включено у вартість.

Найкраще ловити «гарячі» путівки (за 2-3 дні до вильоту). Це вигідно і туроператору, і вам в першу чергу. Хочу зазначити, що «гарячі путівки» більше підійдуть для туристів, які легкі на підйом і готові «сидіти на валізах».


Щоб не діяти хаотично і не витрачати час на «розвідку» місцевості за кордоном, потрібно, мабуть, продумати свій маршрут і визначити конкретні місця, які хочеш відвідати. То ж як правильно спланувати свою подорож?


Планую все завчасно. Спочатку я займаюсь пошуком житла. Через Google Maps дивлюсь точне розташування мого помешкання, і шукаю цікаві визначні місця поблизу. Потім складаю приблизний маршрут усіх пам’яток, які б хотіла відвідати, враховуючи кількість виділених днів на поїздку. Це значно спрощує відпочинок, оскільки не потрібно витрачати час на місці.


Який транспорт ти зазвичай використовуєш, коли подорожуєш?


Найпопулярнішими видами транспорту для подорожі за кордон я б назвала літак, автобус та авто. Власне для мене найзручнішими є літак та автомобіль. Можна виділити деякі їхні переваги.

Літак. Сильною стороною цього транспорту є швидкість. За одну чи дві години ви прибудете до пункту призначення. Також дуже вигідним є переліт з Європи. А ще неймовірні краєвиди, які ти побачиш і вже ніколи не забудеш. Так і трапилось у моєму випадку.

Автомобіль. Тут ти залежиш сам від себе, сам плануєш свій маршрут, зупиняєшся в різних точках, можеш захопити різне спорядження і переночувати в авто «за необхідності».


Де і коли вигідніше купувати квитки?


Зазвичай я користуюсь послугами лоукостів, а саме можу порадити Wizzair та Ryanair. Це найпопулярніші бюджетні авіалінії Європи. Квитки слід бронювати заздалегідь (за 1-3 місяці до подорожі) або під час знижок та акцій, які пропонують компанії. До прикладу, я бронювала квиток до Риму восени у період «Чорної п’ятниці». Це було за три місяці до вильоту і вартувало близько 500 грн в одну сторону з особи, а зворотний квиток – 700 грн з особи. У той час, як середня ціна на подібний квиток (не в період акцій) стартує від 80-100 Євро.


Як заощадити на проживанні? Краще бронювати готель чи винаймати житло?


Якщо подорож спланована самостійно, без допомоги турагенції, я користуюсь послугами сайту Booking.com та додатку Airbnb.

Booking пропонує широкий вибір готелів, вілл та апартаментів. Зазвичай, ціни на помешкання стабільні, але у період знижок та акцій, які сайт пропонує досить часто,  можна добре заощадити.

Airbnb доволі хороший додаток. Тут можна знайти житло, попередньо обговоривши всі деталі та нюанси із власником. Єдиним недоліком є те, що додаток стягує додаткову комісію при бронюванні.

Хочу зауважити, не потрібно боятись бронювати житло за допомогою даних сервісів. В разі будь-яких проблем, можна звернутись в техпідтримку, яка вирішить питання на користь клієнта.


Є думка, що харчуватися за кордоном дорого. Як можна заощадити?


Найдешевшим варіантом для харчування у будь-якій країні є супермаркети у не туристичних зонах. Ціни досить демократичні. З мінімальним бюджетом можна придбати продукти та готувати самостійно.

Також існує така штука, як місцева вулична їжа та фаст-фуд. Можна відвідати заклади, в яких харчуються місцеві, оскільки там завжди дешевше. Такі місця можна знайти попередньо прочитавши відгуки туристів на форумах. Існує класний сайт з відгуками про різноманітні місця, заклади, готелі, визначні пам’ятки у будь-якій точці світу  – Tripadvisor. Для мене він став дуже корисним.


У яких країнах ти вже побувала?


У свої 23 роки я вже встигла відвідати 21 країну. Це Єгипет, Іспанія, Італія, Австрія, Болгарія, Ватикан, Греція, Молдова, Норвегія, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Македонія, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Туреччина, Угорщина і Чехія. Цей список я прагну поповнювати і надалі. У моєму списку must-visit також присутні США, Франція, Домініканська республіка та Канада. Я мала на меті відвідати деякі з них цього року, але у зв’язку із пандемією перенесла свої плани на наступний рік.


Чим тобі запамяталися подорожі у різних куточках Землі? Топ-3 країн куди б хотіла повернутися?


Я можу впевнено виділити три країни, які вразили мене найбільше і куди б я вернулась ще не один раз.

Перш за все, як би банально не звучало – Італія. Я відвідала Рим, Венецію і Ватикан. Що запам’яталось? У Римі – атмосфера місцевих вуличок, яка зачаровує і надихає. Привітні люди з особливим шармом, які притягують своєю відкритістю та добротою.

У Венеції – стародавні вузенькі вулички, які заворожують, і в яких губиться навіть Google Maps. Саме там я скуштувала найсмачнішу піцу та морозиво власного виробництва Gelato.

У Ватикані запам’яталось те, що я потрапила на Богослужіння самого Франциска – Папи Римського. На жаль, його фото у мене немає, але є мої.

Наступна країна – Португалія. Перше, що можу виділити – це Атлантичний океан, безмежний і холодний, який пробирає до кісток, але такий красивий. Неймовірні краєвиди скель та незвіданих печер, що омиваються океаном. Привітні люди, які завжди прийдуть на допомогу. Була ситуація, коли ми запитали в місцевого дорогу до найближчого супермаркету. Хлопець провів нас до місця призначення, хоча йому було геть не по дорозі. Важливим є те, що місцеві знають англійську мову, тому було легко з ними спілкуватись. Приємно здивували доступні ціни, як для європейської країни.

Беззаперечним фаворитом є Норвегія (країна для душі, але не для гаманця). Країна, де краса та краєвиди місцевих фіордів поєднується із чистотою місцевих вулиць.

Сподобалось, що у Норвегії низький рівень злочинності. Люди не зачиняють вхідні двері, залишають велосипеди без нагляду на вулиці. Вразили маленькі «інстаграмні» будиночки. Біленькі, гарненькі й дуже естетичні. Норвегія запам’яталась мені пінгвінами та морськими котиками, яких я побачила вперше.

Щодо житла, то мені пощастило, оскільки у Норвегії проживає мій друг, тому я мешкала у нього. Я витратила гроші лише на квитки та власні потреби.

*Фіорд – це довга, вузька морська затока, яка часто тягнеться далеко усередину узбережжя. 


Відомо, що в кожній країні свої особливості. Що потрібно знати мандрівнику, щоб не потрапити у неприємне становище за кордоном? Можливо наведеш якісь приклади?


Знаю декілька нюансів щодо Єгипту. Оскільки це найпопулярніший напрямок для подорожі, то інформація може бути корисною для туристів.

Єгипет – країна, у якій на дівчат слов’янської зовнішності дуже звертають увагу. Але слід пам’ятати, що це арабська країна, тому не раджу розгулювати дівчатам на самоті.

Також, важливо знати, що не можна вивозити корали Червоного моря за межі країни. Тому, аби уникнути проблем час контролю в аеропорту, врахуйте це.


Мовний барєр. Мені відомо, що ти знаєш англійську мову. А як бути тим, хто знає тільки українську? Як комунікувати з місцевими жителями? Словник у допомогу чи варто вивчити декілька речень (мовою країни, яку хочеш відвідати), які фрази можуть знадобитись?


Практично у всіх країнах мені допомогло знання англійської мови. У більшості випадків мене розуміли. Найпростіше комунікувати в Італії та Португалії. Оскільки ці країни найбільше налаштовані на туристів, там англійська «must have».

Але були й винятки. Іспанці, до прикладу, не розмовляють англійською, але частіше тільки вдають, що не розмовляють і не розуміють її.

Загалом, раджу заздалегідь вивчити декілька запитань і відповідей як англійською, так і мовою країни, куди плануєте подорож. Зайвими такі знання точно не будуть. Скоріше навпаки допоможуть зорієнтуватися у випадку необхідності.

Фотогалерея


Коментарі (3)

Михайло 2020.10.04, 14:16

Цікаво і інформативно

Валентина 2020.10.04, 14:26

Надихнули на подорожі???? дуже цікава і корисна стаття???????? 

Валентина 2020.10.04, 14:36
Прошу пробачення, запитальні знаки - то смайлики повинні бути, яких на жаль, не відображає((((
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2014
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1880
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1879
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5581 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2172 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1533

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

772

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

838

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1045

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1023
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1796
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3702
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10293
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26180
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10213 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7740
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

921
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

262
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

288
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

404
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1306
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

906