Дмитро Павличко став «Почесним бойком» (фото)


8-10 червня представники громад Долини, Болехова і Брошнева-Осади мали змогу зустрітись з «живою легендою» української літератури, з видатним українським поетом, Героєм України Дмитром Павличком, послухати його поезію, почути думку майстра щодо ситуації в нашій державі, про останню політичну кризу, яку спричинило прийняття у першому читанні антиукраїнського законопроекту про мови №9073 авторства Ківалова та Колєсніченка.

 

На Бойківщину Дмитра Васильовича запросив президент Фонду "Бойківська Бартка" Василь Бартків. На сцені Павличка підтримали народний артист України Михайло Кривень та знаний поет-пісняр Олесь Дяк.

 

«Основними принциповими напрямками діяльності фонду «Бойківська Бартка» є напрямок відродження духовності та збереження історичних культурних традицій.

Ми сьогодні переживаємо без перебільшення історичний час у розвитку Української держави. Маю на увазі прийняття в першому читанні відомого закону про мови. Ми вважаємо, що українцям час вийти із підпілля, «з кухнонь». Час перейти до загального демократичного відбиття навали на українство. Через такі масові зібрання ми звертаємося до свідомості громадян, ми закликаємо берегти мову як єдине джерело ідентифікації української нації.

Для такої важливої цінності як українська мова – важливою є не тільки суспільна думка, але й суспільна дія. Українське суспільство повинно навчитися захищати цю цінність і воно повинно вчитися, у тому числі, і через такі заходи. Воно повинно сказати на кожному майдані, в кожному найменшому селі своє «ні» - «ми не віддамо мову нікому», - переконаний депута ВРУ ІV скликання Василь Бартків.

 

В кожному місті Павличка та мистецьку команду «Бойківської Бартки» зустрічали сотні людей. Гість згадував, що двадцять три роки тому саме Бойківщина підтримала Дмитра Павличка в його «прориві» ще до Верховної Ради СРСР, де письменник виступив полум’яним захисником українства, став одним з головних «моторів» виборювання спочатку суверенітету, а згодом й незалежного статусу української держави: «Я тут був 23 роки тому. Я був обраний до ВР СРСР цими бойківськими людьми. Що їх болить? Те саме, що й мене і те саме, що й 23 роки тому. Нам здавалося, що проголосивши незалежну Українську державу і пробувши вже 20 років в цій державі, ми вже досягли справді своєї національної державності.

Але зараз Україна під загрозою ще гірше, ніж 23 роки тому. Я ніяк не міг подумати, що через стільки років прийде час, коли наша нова сучасна влада, обрана нашим народом, проголосує, з ініціативи, безперечно не будь-кого, а самого президента,цей  закон про мови.

Якщо ми не зупинимо процеси, запущені в Україні п’ятою колонною, то на нас чекає друга державна мова і у нас буде те, що сьогодні є в Білорусії. Там ніхто – починаючи від президента і закінчуючи рядовим чиновником не розмовляє по-білоруськи».

 

На запитання «Що робити?», Дмитро Павличко відповів краянам:

«Вставати. Звернення до народу вже підписало 15 найвидатніших письменників України. Вийдіть у Долині, в Івано-Франківську, вийдіть у кожному селі своєю громадою. Не чекайте Павличка, скажіть, що ви думаєте про це. Напишіть телеграму президентові із закликом відстоювати українську мову.

Ми губимо за цим законом об’єднувальний чинник. Мова – це наша територія, армія, наш дух, церква...

Я сказав Президенту, що це буде його вина якщо  у нас буде національна ворожнеча на базі мови. Це буде його вина, якщо у нас буде громадянська війна, якщо ми встанемо».

 

Поет закликав громаду Прикарпаття почати процес «спротиву знизу», тому що на його думку, «верхи» безнадійно корумповані та сконсолідовані навколо антиукраїнських ідей та цінностей. Він також закликав людей добре думати, перш ніж кидати на виборах бюлетені до скриньок. Адже найбридкішими, за словами поета, є депутати-«тушки», які, серед іншого, підтримали антиукраїнський мовний законопроект. «Тому, - радить Дмитро Васильович виборцям Бойківщини, - голосуйте за своїх, за бойків, за тих, кого знаєте, а не за «парашутистів», які вдягають вишиванки лише для того, щоби сфотографуватись на рекламні щити».

 

Дмитро Павличко обіцяв, що він уважно слідкуватиме за розвитком подій на Бойківщині. Він підкреслив, що саме патріоти з Заходу України залишаються основним резервом боротьби за українську культуру, за українську державу. «Хоча останнім часом ви трошки знову впали у сплячку, але треба вставати, боротись. Схід також піднімається, там зростає національна свідомість!» - запевнив поет. Й ця оптимістична нота стала головною у тріумфальному творчому турі живого класика української літератури містами й селами Бойківського краю.

 

А під час завершальної зустрічі в Брошневі-Осаді на Дмитра Павличка чекав сюрприз. Голова Науково-культурного товариства «Бойківщина» Рожнятівського району Мирослава Лук’ян вийшла на сцену та попросила Дмитра Васильовича дати згоду стати «Почесним бойком».

 

«Беріть мене! Я Ваш», - відповів поет…

 

Мирон Бойко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


11.06.2012 2395 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

971
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

789
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1903
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3260
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2559
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2549

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

253

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

738

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

696

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1621
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

367
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

703
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

621
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

358
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

387
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27046
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

848
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19685
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

437
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

403
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

737
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1353 4