36 шкіл з туалетами надворі: хто повинен подбати про комфорт учнів у прикарпатських громадах

На Івано-Франківщині у 36 навчальних закладах та 17 філіях туалети досі розташовані на подвір’ї.

Про це повідомляє Фіртка з посиланням на Суспільне.

Директор обласного департаменту освіти, науки та молодіжної політики Віктор Кімакович повідомив, щоб у цих школах обладнати внутрішні санвузли, необхідно понад 40 млн грн.

У Спаському ліцеї діти вчаться у п'яти корпусах. Деякі з них збудовані ще в ХІХ столітті, розповідає директорка навчального закладу Любов Стадник. Цього року тут навчається 313 учнів. Усі вони ходять у туалет, що розташований на шкільному подвір’ї.

Семикласниця Юлія Тріщ розповідає, ходити туди не дуже комфортно. Дівчина каже, що мріє, аби в школі облаштували внутрішній санвузол.

"Було б зручніше, тому що буде тепліше. Мій клас розташований у новому корпусі на другому поверсі. Взимку у мороз незручно йти в кінець шкільного подвір’я. Ноги мокрі, поки дійдеш", — розповідає Юлія Тріщ.

Вбиральнею на вулиці користуються і вчителі.

"Холодно, незручно і дуже далеко йти. В ХХІ столітті хотілося б більшого комфорту, тепла і зручності. По-перше, менше би часу займали походи в туалет, по-друге, ми та діти не простуджувалися, бо там протяги. Немає ані унітазу, нема де руки помити. До умивальника треба йти назад в школу", — розповідає вчителька фізики та математики Спаського ліцею Надія Запухляк.

Початкова школа Спаського ліцею розташована у приміщенні колишнього інтернату, неподалік основних корпусів. Зі слів директорки навчального закладу Любові Стадник, там облаштували внутрішній туалет у колишньому приміщенні кухні.

"У 2019 році ми розібрали там пічку, кухню і отаким господарським методом побудували оцей туалет", — каже Любов Стадник.

Марічка Дичкевич навчається у другому класі Спаського ліцею. Каже, що їй дуже комфортно, адже санвузол розташований біля її класу.

"Дуже добре, що туалети є всередині, бо ми не ходимо надвір, не промерзаємо і не хворіємо", — розповідає Марічка Дичкевич.

За словами директорки ліцею, щоб вирішити питання з туалетом, потрібно побудувати новий корпус школи. Любов Стадник каже, у ньому можна було б розмістити 360 учнів. Згідно з проєктом, який розробила Спаська сільська рада, зводити його мають на подвір’ї навчального закладу, бо проводити комунікації до п'яти корпусів затратно.

За словами голови Спаської громади Миколи Медведя, аби збудувати новий корпус у Спаському ліцеї, минулого року розробили проєкт та подали його на державну програму "Велике будівництво", але він не пройшов. Грошей, щоб збудувати корпус самотужки, у громади немає.

"Ми хотіли добудувати, щоб були туалети всередині, і нове приміщення харчоблоку. На жаль, загальна вартість проєкту складає 72 млн 95 тис., а це дуже багато", – каже Микола Медвідь.

У Лугівській гімназії Спаської громади вбиральня також розташована на вулиці. За словами директорки закладу Галини Ріжко, до одного із чотирьох корпусів добудували приміщення, де мали б облаштувати вбиральню.

"З криниці підвели воду. Маємо поставити кабінки за сучасними вимогами. Але оскільки зараз закінчилися гроші, роботи зупинили", – розповідає Галина Ріжко.

П’ятикласниця Вікторія Пазяк каже, що до туалету на вулиці звикла, але краще, щоб його облаштували у приміщенні.

"Коли падає дощ, – мокро і холодно. Якщо сніг, то ноги стають мокрі. В школі було б краще", – розповідає Вікторія Пазяк.

Зводити приміщення для туалету в Лугівській гімназії почали за програмою "Гідність дитини", розповідає голова Спаської громади Микола Медвідь. З обласного бюджету на будівництво мали спрямувати 1 млн 400 тис. грн, проте громада отримала лише 500 тис. Потім фінансування припинили.

За словами директора обласного департаменту освіти, науки та молодіжної політики Віктора Кімаковича, проблемою відсутності внутрішніх санвузлів у школах є те, що навчальні заклади мають по декілька корпусів.

"Переважно в цих віддалених корпусах навчається неймовірно мала кількість дітей – 20-30. Це не означає, що вони не повинні мати санвузол, але облаштування такого туалету згідно з державними будівельними нормами буде коштувати від пів мільйона до півтора мільйона гривень. Ці гроші мають знайти місцеві бюждети. Але, якщо ми говоримо про бюджети, наприклад, гірські, в них дуже маленькі надходження, і вони не можуть мати грошей для того, щоб облаштувати цей туалет", – каже Віктор Кімакович.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Ймовірний локдаун: що відомо про привілеї для вакцинованих від COVID-19

У МОЗ опублікували критерії переходу на онлайн-освіту

Рівень вакцинації освітян: з понеділка можливий перехід на дистанційне навчання

На Прикарпатті триває масова вакцинація освітян (ВІДЕО)

Знижки на таксі та безкоштовний доступ до фільмів: як прикарпатців мотивуватимуть вакцинуватися від COVID-19


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

639
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2243
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1993
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2017
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6031 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2296 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

173

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

987

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

988

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1236
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

468
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1922
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3824
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26338
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

419
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10332 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7873
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

424
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

257
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

424
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

507
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1436