Вчені назвали вітамін, який допомагає боротися з COVID-19

Додатковий вітамін D з аптеки може виявитися корисним під час пандемії. 

82% з пацієнтів інфекційних відділень з діагнозом коронавірусна хвороба мали дефіцит вітаміну D, тоді як лише 18% мали достатній рівень поживних речовин  це чотирикратна різниця, про це пише Фіртка з посиланням на УП життя.

До таких висновків дійшли іспанські вчені з Університету Кантабрії, які оглянули 216 пацієнтів COVID-19 у лікарні Вальдецилла в місті на півночі Іспанії.

44 пацієнти із дефіцитом вітаміну D перевели в реанімацію, тому що їх стан погіршився і 37 з них потребували штучної вентиляції легень, але їх рівень вітаміну D в організмі не був нижчим, ніж у решти групи. Інші пацієнти вилікувались швидше. 

Хоча дослідження не доводить, що дефіцит призвів до того, що вони захворіли настільки, що потребували лікарняної допомоги, воно є останнім із низки досліджень, що дають подібні результати.

Інші дослідження припускають, що споживання пацієнтами з COVID-19 вітаміну D підвищує їхні шанси на виживання та пришвидшує одужання. 

Але відсутність клінічних випробувань, золотого стандарту наукових досліджень, не дозволяє вченим напевне стверджувати, що це справді працює.

Доктор Хосе Ернандес пояснює, що нині це "один із підходів: виявлення та лікування дефіциту вітаміну D, особливо в осіб високого ризику, таких як люди похилого віку, пацієнти з супутніми захворюваннями та мешканці будинків для людей похилого віку, які найчастіше заражаються COVID-19".

"Лікування вітаміном D слід рекомендувати пацієнтам COVID-19 з низьким рівнем вітаміну D, який циркулює в крові, оскільки такий підхід може мати сприятливий ефект як на опорно-руховий апарат, так і на імунну систему",  додає  він.

Експерти вважають здоровим вміст вітаміну D вище 25 нанограмів, нижче 25 нг/мл вважається низьким, а нижче 20 нг/мл є сигналом дефіциту. 

Дослідники виявили, що у тих, хто мав меншу кількість "сонячного вітаміну", частіше фіксували високий кров'яний тиск та серцеві захворювання.

Дослідження вказує на випадковий зв’язок між нестачею вітаміну D, що виробляється організмом під впливом сонця, та помірним та важким перебігом COVID-19. 

Утім, вчені досі вагаються, чи то дефіцит вітаміну D призводить до уразливості перед вірусом, чи вже вірус, коли потрапляє в організм вбиває частку сонячного вітаміну у величезній кількості

В іспанському дослідженні також не було зазначено етнічної приналежності пацієнтів з COVID-19, а це тут може бути важливим.  

Люди з темнішою шкірою мають більший ризик нестачі вітаміну D, оскільки організму важче поглинати сонячне світло і перетворювати його.

Більшість пацієнтів у досліджуваній групі також мали гірший загальний стан здоров'я або мали надмірну вагу  фактори, що послаблюють імунну систему та ускладнюють для організму вироблення вітаміну D.


Аргументи про зв’язок між дефіцитом вітаміну D та спостережуваним зв’язком із поганими наслідками COVID-19 почали набирати темп ще в травні.

Дослідники з Університету Кордови в Іспанії опублікували у вересні результати проєкту, в якому 50 пацієнтам, госпіталізованим із коронавірусною хворобою, вводилася висока доза кальцифедіолу, різновиду добавки вітаміну D.

Смертності серед добровольців, які отримували вітамін, не було і до кінця дослідження всіх 50 пацієнтів виписали. Але двоє з 26 пацієнтів контрольної групи, яким не дали таблетки, померли.

Лише один пацієнт, якому давали кальцифедіол, почувався достатньо погано та потрапив у реанімацію, тоді як половина учасників контрольної групи без вітаміну D потрапила у реанімацію, а двоє померли.

Але багато вчених критикують це дослідження, кажучи, що обсяг його вибірки занадто малий, щоб зробити якісь ствердні висновки щодо впливу вітаміну D. 

Дослідження Північно-Західного університету, опубліковане в травні, показало, що пацієнти COVID-19 з важким дефіцитом вітаміну D удвічі частіше зазнають серйозних ускладнень і помирають. 

Інше дослідження Тегеранського університету в Ірані та Бостонського університету показало, що пацієнти COVID-19, які мали достатню кількість вітаміну D  щонайменше 30 нг/мл  мали на 51,5% менше шансів померти від цієї хвороби.

Дослідження 235 госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 також показало, що ті, у кого достатньо вітаміну D, мали значно менший ризик серйозно захворіти або потребувати вентиляції.

Пацієнти, у яких не було дефіциту цього вітаміну, також мали менше запалення – часто смертельний побічний ефект COVID-19.

Однак у цих дослідженнях були недоліки, такі як відсутність визнання незрозумілих факторів, таких як куріння та соціально-економічний статус, які не реєструвались у всіх пацієнтів, але могли вплинути на тяжкість захворювання.

На більш детальний результат ефективності вітаміну D розраховують дослідники з Лондонського університету королеви Мері, які розпочали випробування, яке досліджує потенційні переваги цієї поживної речовини на COVID-19.

Вчені даватимуть 5000 добровольцям вітамін D протягом шести місяців.

Потім експерти оцінять, чи менше учасників ризикували підхопити вірус та чи важко ним перехворіли протягом зимових місяців.


28.10.2020 12112
Коментарі ()

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

946
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

758
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1877
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3220
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2540
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2530

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

213

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

724

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

676

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1578
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

344
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

678
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

603
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

319
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

374
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27015
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

830
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19665
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

417
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

388
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

719
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1296 3