СТІНА

 

 

(психоаналітичний нарис або варіації Ре-ренесансу)
 

Як світ не крутиться, неодмінним є сповільнення самого того "крутіння", на штиб славнозвісного регресу чи ре-еволюції, чи бодай ре-ренесансу. Сповільнення динаміки рухомості землі призведе до збільшення самої доби до 300 годин, а згодом день буде тривати тиждень, з часом день триватиме місяць й вічне сонце спопелить прекрасну Землю своїм життєдайним промінням. Але це згодом. Зараз же, коли набираються оберти, механізм піддається інерційному спокою чи свавіллю, стає одностороннім чи двостороннім, незмінним залишається питання: що далі? На це запитання є тисячі відповідей та рефлексій, як і є варіації на тему "причинного поштовху" чи імпульсу, вибуху, першоджерела. Тут мільйони різнопланового розуміння та пере-страждання знайшли своє втілення в конкретних артефактах та працях.

Фрейд стає більш зрозумілим з огляду на  надмірний потяг до вітамінів щастя, різнопланових хімічних сполук, що відносять цілеспрямовано в сферу трансцендентального чи потойбічного (подякуємо за це професору Хофману, зараз йому вже 104 рочки, а можливо і більше). Чи Психічного Несвідомого (ПН)? ПН має, напевно, більш-менш сталу дислокацію, хоча, що є більш переконливим, за майоріння стелсу в просторі карпатського різнобарв'я. Психічно Несвідоме є пульсуючою ойкуменою та майже нікому не вдалося віднайти плюс-мінус візуальну формулу для характеристики цього феномену. Хоча ми звикли шукати феноменологію вдень, декотрі полюбляють вночі, незмінним залишається сама константа ПН, і ім'я їй пандорум. Пандорумом може бути й вищезгаданий стелс десь над  Бульчинохою, чи космічний корабель, що блукає вже невідомим галактиками сотні років, пандорумом може бути тренд, стан, конкретна постать, пандорумом може бути й наша Земля та наша свідомість (наголос на першому складі).

Отже Пандорум, чи ПН, є ретранслятором отого цілісного чи подрібненого розуміння-усвідомлення Карти всесвіту й інших планет. Постійний контакт із ретранслятором є небезпечним, тільки у випадку неспинного контакту можливий варіант повноцінного "взаємопроникнення".

Наша свідомість піддається певним імпульсам, котрі мають різноплановий вектор й відходять з різних джерел та порталів. Побутовий вектор впливу це, зазвичай, невроз. Неврози є деструктивними й призводять в свою чергу до втрати того "логоса", що єднає нас із ПН. Фрейд, зокрема, не був першим в цьому розумінні ПН, до нього так думали і Шеллінг (натурфілософ чистої води), і Ламарк (в нього взагалі чудо-зоологія віднайшла повноцінний відбиток в японському артхаузі). Неврози є різні. Під час війни Фрейд страждав "окопним" неврозом. Юнг мучився в свою чергу "астральним" неврозом. Ми всі зараз примусово піддаємось інформаційним неврозам – хоча й добре знаємо, що прийде Легіон й дихати буде брехнею…

Піддаючись неврозам, людина страждає, а це погано, бо створена для Добра та задоволення, для щастя та радості. Коли ретранслятор блокується, повноцінний зв'язок із ПН чи das es може бути просто втрачений. На допомогу в цьому випадку прийде внутрішнє Я, а згодом понад-Я, а потім знову вниз до архетипу.

Цілісної карти всесвіту все одно не вийде скласти, бо є багато "бо", а коли "бо", тоді й поп-корн з карамеллю. Що є найбільш парадоксальним, це те, що людина щосекунди знаходиться в "океані брехні" чи "граді людському". Бо брехня граничить із мудрістю, як і мудрість, в свою чергу, із хитрістю, а хитрість наостанок із одним із підвидів захисту від неврозів. Дистанційне керування брехнею дозволяє позбутись зайвої нервозності – з огляду на те, що все ж таки кінцева мета - це кількість задоволення на дециметр часового проміжку (до прикладу хвилин-годин). В цьому випадку рецептура від дохтора Хофмана ой як знадобиться. Отже позбираємо пазли.

По-перше, потрібно жити вже і одразу, істина завжди індивідуальна й має зв'язок із ПН. Людина живе або минулим (Пандорум) або ж майбутнім (яке в свою чергу є лишень фантасмагорією чи смачною фікцією), а треба вибудовувати теперішнє "логосами" сатисфакції та ейфорії.

По-друге, ретранслятор є тим рятівним джерелом, що дає можливість розуміння карт Всесвіту й перш за все своїх особистісних потаємних можливостей. Тут Фрейд зокрема наголошує, що людина сама створила релігію як вакцину від страждань та неврозів (Ошо побачив великий плюс для теперішнього в релігії, а саме - в молитві, бо молитва це і є чиста та щира форма Любові). Уникати страждань через чи внаслідок релігійного пандоруму. Фрейд наголошує на штучності Формули Віри, зокрема штучності її самого виникнення. Тут знову ж таки йде зв'язок із філософією Ламарка і Гоббса. До речі, Ламарк називав душу – "ефіром", який мандрує у крові у вигляді тонких флюїдів, що спричинило страшний конфлікт із "творчим дарвінізмом". Можливо, тут Ламарк був більш правий, адже флюїдні молекули мали константний зв'язок із ПН і Віра була тим ретранслятором. Це еволюційно натуралістичний підхід.

Фрейд припускає Комплекс Едіпа (КЕ) за першоджерело створення штучного Бога (у Ламарка - приклад вбиття альфа-самця своїми ж дітьми), а Гоббс, в свою чергу, формує цілісну картину "суспільних груп", а ці спільноти, в свою чергу, піддаються Колективному Несвідомому (КН). Є також варіації на тему Колективного Психічного Несвідомого (КПН). КПН є простим результатом суспільно-соціального неврозу: бунти, революції тощо.

По-третє, як би ми не намагались віднайти аналітику певних процесів, ми приходимо до висновку, що це є породженням нашого мозку, який є недосконалим (стає досконалим після рецептів Хофмана), як вербально, так і лінгвістично, так і біологічно (Маркс казав, що людина є просто активністю білка та його форм). Внаслідок такої каші виникає Бунт, а Бунт, в свою чергу, як захисний імпульс в певних формах вибудовує Стіну, яка і захищає його Пандорум..

В наступній статті (вже просто є достатня візуальна база-картини-артефакти) спробуємо дослідити феномен Стіни з огляду на проблемність конкретного історичного проміжку та часу, а сме Війни та її страшних наслідків.    



З повагою Р. Бончук


23.02.2015 Роман Бончук 1598 0
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

650
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1893 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1123 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

546
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6898 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11380 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

326

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1062

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1107

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1102
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

271
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1073
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

843
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

737
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2944
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4432
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18435
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

306
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

346
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

658
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

764