Рецепт вирішення кризи на Сході України

 Треба послухати Росію і зробити навпаки. 

Росія вимагає:

- дві державні мови – впровадити повноцінне функціонування української мови на всій території України.

- федералізацію України – залишитися унітарними.

- позаблоковості – вступити до НАТО. 

Чому Україна в цілому має проблеми з Донецькою і Луганською областями? 

Давайте відповімо собі на запитання?

Перший блок питань. (Вимагають дві державні мови – впровадити повноцінне функціонування української мови на всій території України).

1. Скільки «державних» мов функціонувало в Донецькій і Луганській областях на протязі останніх 23 років незалежності? Одна? Дві? 

Відповідь. – Одна, російська. 

2. Яка мовна група дискримінується у Донецькій і Луганській областях? Російськомовні чи україномовні?

Відповідь. - Україномовні. 

3. Щоб зберегти Донецьку і Луганську області у складі України, що треба зробити?

Варіанти відповідей.

А) Узаконити у Донецькій і Луганській областях монопольне вживання російської мови.

Б) Узаконити  створену у Донецькій і Луганській областях зону без української мови і культури.

В) Розповсюдити приклад Донецької і Луганської області на всю Україну.

Відповідь. - Мабуть щось інше, бо перші три варіанти ми вже проходили. 

Другий блок питань. (Вимагають федералізацію України – залишитися унітарними). 

4. Хто у роки незалежності здійснював управління в Донецькій і Луганській областях?

Відповідь. - Донецька і Луганська область були нібито звичайними областями, але «враховуючи специфіку», області мали фактичну автономію. Офіційний Київ у місцеві економічні і фінансові справи не пхався. До проросійських рухів ставилися дуже толерантно. Мова функціонувала тільки одна - російська. Все українське висміювалося і зневажалося. Люди майже не інтегрувалися в українське суспільство. Створювався «народ Донбасса». 

5. Що з цього вийшло?

Відповідь. - В Донецькій і Луганській областях усю повноту влади мають місцеві кримінально-олігархічні угрупування. І не тільки в Донецькій і Луганській областях. Бо Єнакієвська, Макеєвська, Горловська та інші організовані мафіозні групи спираючись на політичну підтримку Партії регіонів, і гроші Ахметова, Клюєва, Єфремова, і їм подібних, з часом взяли владу по всій Україні. На сході України утворився чужерідний Україні російськомовний, російськокультурний анклав з своєрідними мешканцями - «іноземцями з українськми паспортами». 

6. До чого ми докотилися з цією «автономією», котра керувалася мафіозними структурами?

Відповідь. - До злиднів, бандитизму, розквіту наркоманії і алкоголізму. Тепер це виражається в сепаратизмі, розгулі ненависті до всього українського, оскверненні українських державних символів, спробах насильницьким способом змінити конституційний лад, у закликах до іноземної держави ввести свої війська на територію України. 

7. Що треба зробити, щоб мрії антидержавних, антиукраїнських сил здійснилися?

Відповідь. - Переформатувати єдину, соборну,  унітарну Україну в федерацію автономних республік. 

8. Що треба зробити, щоб мрії антидержавних, антиукраїнських сил не здійснилися?

Відповідь. - Почати не з сепаратистів, а з олігархів. Скинути ярмо яке одягли на "народ Донбасса" Ахметов, Єфремов і їм подібні. Націоналізувати, а у декого конфіскувати незаконно нажите  і вкрадене у людей майно і багатства. Злодії, грабіжники і бандити повинні бути не в Лондоні чи Женеві, а  тюрмі. І «народ Донбасса», це підтримає, і вийде на вулиці з жовто-блакитними прапорами, і боротьба з сепаратистами буде вже недоречна, проблема відпаде сама по собі. 

Третій блок питань. (Вимагають позаблоковості – вступити до НАТО). 

9. Ким для України є Росія?

Відповідь. - Росія – багатовіковий стратегічний ворог України. 

10. Як захиститися від ворога і агресора?

Відповідь. - Увійти до складу військово-політичного блоку НАТО.

 

P.S. Візьмемо суху статистику по Донецькій і Луганській області. Відповідно етнічні українці складають – 56,9% і - 58,0% від усього населення. Будь-хто вам скаже, що тут немає умов для проживання, навчання, роботи україномовної людини, немає україномовного середовища. Корінне населення, - 2,74 млн. етнічних українців Донецької та 1,47 млн. етнічних українців Луганської областей зрусифікували ще століття тому, і це до певної міри так.

Чому не чути виступів комуністів і регіоналів на захист мовно-культурних прав україномовних людей? Хтось цікавився у них чому вони вживають українську у кращому випадку тільки в сім’ї?

Отож, факт. Нині Донецька і Луганська область - суцільно зросійщені області, етнічні українці тут у культурно-мовній сфері мають трохи більше прав, ніж курди у Туреччині. А нам Донбас наводять, як приклад двомовності, гармонійного співжиття людей різної національності. Їх досвід хочуть поширити на всю Україну.

Гадаю мало кому відомо, що на півночі цих областей компактно розташовуються райони в яких етнічні українці становлять абсолютну більшість.

У Луганській області в Новопсковському, Марківському, Білокуранському, Сватовському, Біловідському, Старобільському, Кременецькому районах українці становлять більше 80% відсотків.

У Донецькій області більше 80% населення етнічні українці становлять в Олександрівському, Красноармійському, Словянському, Добропільському, Краснолиманському районах.

Якщо б процеси у мовно-культурній сфері відбувалися природно, то ці райони мали б бути оазисами українського життя у цьому, як ми уже зазначали, в цілому російськомовному регіоні. У цих районах мали б функціонувати україномовні школи, видаватися україномовні газети, звучати україномовне радіо, українською мали б писатися цінники на товари в магазинах та вулична реклама і т.д. Але чому цього всього немає?

Чому ці райони в абсолютній більшості населені етнічними українцями стали російськомовними? Хто дбає про забезпечення мовно-культурних прав україномовних? Чому влада турбується тільки про права російськомовного населення?

Наприклад, у Донецькій області 1,13 млн. жителів визнали українську рідною, у Луганській 0,74 млн., але ви цього не відчуєте (не почуєте такої кількості україномовних) перебуваючи на Донбасі. Отож, українська мова в цих областях повністю витіснена російською на навіть не на другий, а на п’ятий план. Бути україномовним на Донбасі означає повстати проти системи, стати майже героєм. (На прохання говорити українською донецький губернатор послав хлопця до Івано-Франківська http://tsn.ua/ukrayina/na-prohannya-govoriti-ukrayinskoyu-doneckiy-gubernator-poslav-hlopcya-do-ivano-frankivska.html)

У Донбасі чистої української немає вже давно, - переважає суржик. Хоча навіть ті етнічні українці, які вказали під час перепису українську як рідну мову, здебільшого вимушені послуговуватися російською мовою, бо їхні мовно-культурні потреби влада не враховує.  Наявність у цьому регіоні україномовних громадян просто не передбачається і таких за замовчуванням тут немає, і не повинно бути. (Мер Донецька не розмовляє українською, щоб його не вважали божевільним http://tsn.ua/ukrayina/mer-donecka-ne-rozmovlyaye-ukrayinskoyu-schob-yogo-ne-vvazhali-bozhevilnim.html)

І такий стан називається двомовністю. І такий стан речей рекомендують розповсюдити на всю Україну.

Донецька область. Етнічні українці становлять – 56,9%, етнічні росіяни - 38,2% населення. Тільки 41,2% етнічних українців українську мову вважали рідною, або в цілому - це 24,1% населення Донецької області, що на 6,5% менше, ніж за даними перепису населення 1989 року. Навпаки, аж 98,6% етнічних росіян визначили російську мову як рідну, або від усього населення - 74,9%. У порівнянні з минулим переписом (між 1989 і 2001 рр.) населення кількість тих, що визначили російську мову як рідну збільшилася на 7,2%.

Луганська область. Етнічні українці становлять – 58,0%, етнічні росіяни - 39,0% населення. Тільки 50,4%, етнічних українців вважали українську мову рідною, або 30,0% населення Луганської області, що на 4,9% менше, ніж за даними перепису 1989 року. Навпаки, аж 98,2%, етнічних росіян назвали російську мову як рідну або це 68,8% населення. У порівнянні з минулим переписом (між 1989 і 2001 рр.) населення кількість тих, що визначили російську мову як рідну збільшилася на 4,9%.

Все було б добре, нехай би хоч навіть 100% етнічних росіян визнали рідною мовою російську, але хіба це нормально такий низький відсоток визнання рідною мовою української в етнічних українців Донбасу  - 41,2% і 50,4%? Чому відсоток етнічних українців, що визнають рідною українську мову невпинно падає? Вражає…

Яка мова замінила і продовжує заміняти українцям рідну? Не важко здогадатись, - російська. У Донецькій області – 58,7%, у Луганській - 49,4% етнічних українців вважають російську рідною. З кожним десятиліттям, з кожним переписом населення цей відсоток росте.

Як бачимо станом на 2001 рік, у порівнянні з 1989 роком, незалежна Україна у проведенні русифікації зберігає «хорошу динаміку». А нас лякають повальною повзучою українізацією… Погано, що якраз  українізація у Донбасі не проводилася зовсім,  і плоди цього ми тепер пожинаємо.

Отже, нарешті потрібно на практиці запроваджувати у даних областях українсько-російську двомовність. Усюди, крім російської має вживатися українська, а у адміністративно територіальних одиницях, де переважають етнічні українці, і поготів.


11.04.2014 Сергій Стефанко 1761 0
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

584
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1780 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1100 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

530
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6877 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11331 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

308

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1039

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1091

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

250
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1054
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

822
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

701
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2919
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4416
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18413
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

277
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

330
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

640
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

741