"Одна помилка за іншою": як AstraZeneca від героя пандемії перетворилася на лиходія

Вакцину від компанії AstraZeneca вводять пацієнту в Лондоні 

Об’єднавшись з Оксфордським університетом, AstraZeneca виготовила безпечну та ефективну вакцину Covid-19 всього за дев’ять місяців, що є величезним досягненням, яке допоможе припинити пандемію.

Але низка помилкових кроків на цьому шляху призвела до різкої критики з боку політиків та службовців охорони здоров'я, заплямовуючи імідж компанії як героя епохи коронавірусу.

Англо-шведський виробник ліків помилково дав деяким добровольцям половину дози вакцини під час клінічних випробувань, і його критикували за те, що він пропустив важливу інформацію з публічних заяв.

Американські регулятори поставили під сумнів точність даних про вакцини, а серйозні затримки виробництва в Європі призвели до політичного гніву та зриву відносин з лідерами ЄС.

"Що ми маємо з AstraZeneca - це компанія, яка не є однозначною, на неї не можна покладатися", - заявив у середу в інтерв'ю радіо BBC Філіп Ламбертс, член Європейського парламенту.

Нездатність AstraZeneca (AZN) доставити десятки мільйонів обіцяних доз до Європейського Союзу, який намагається розгорнути програми вакцинації, змусила блок ввести обмеження на експорт, які вже не дозволили принаймні одній партії вакцин до Австралії.

Лідери могли б зробити посилення обмежень ще жорсткішим у четвер. Тим часом Національний інститут алергії та інфекційних хвороб США на початку цього тижня висловив занепокоєння тим, що AstraZeneca представила "застарілі" дані випробування ефективності вакцини.

Доктор Ентоні Фаучі, директор агентства, назвав це "невимушеною помилкою", яка може погіршити довіру до "дуже хорошої вакцини".

AstraZeneca оновила свої дані у четвер, повідомляючи, що випробування показали, що її вакцина ефективно захищає від Covid-19 на 76%.

На початку цього тижня компанія заявила, що її вакцина ефективна на 79%.

Звинувачення американських регуляторів стали серйозним ударом для авторитету компанії.

"Вони припускалися помилки за помилкою", - сказав Джеффрі Лазарус, керівник дослідницької групи систем охорони здоров'я в Барселонському інституті глобального здоров'я.


Стрибок віри

AstraZeneca увійшла в кризу Covid-19, маючи незначний досвід вакцинації. В останні роки вона отримала значну частину свого доходу, виробляючи популярні протиракові препарати, такі як Tagrisso, який використовується для лікування раку легенів. Але коли розгорнулася пандемія, компанія вирішила вступити в перегони щодо пошуку ефективної вакцини.
"Я не думаю, що вони коли-небудь мали намір бути вакцинною компанією", - сказав Ендрю Беренс, фармацевтичний аналітик SVB Leerink. "Я думаю, що причиною того, що вони розпочали це - і компанія досить чітко заявила про це - вони хотіли допомогти людству побороти пандемію коронавірусу".
Зусилля принесли свої плоди. Наприкінці грудня AstraZeneca отримала дозвіл на надзвичайне використання від Великобританії, а через місяць - від Європейського Союзу.
Оскільки вакцина була дешевшою і могла зберігатись при вищих температурах, ніж розроблена Pfizer (PFE) та Moderna (MRNA), вона була оголошена проривом, особливо для менш заможних країн, які можуть не мати розвинених логістичних мереж.
AstraZeneca продемонструвала добру волю, пообіцявши поставити свою вакцину без прибутку під час пандемії, а також співпрацюючи з Інститутом сироватки крові в Індії, який погодився виробляти понад 1 млрд доз для країн з низьким та середнім рівнем доходу.
"Вони потрапили в маловідомий вид діяльності й в них все було дуже добре", - сказав Лазарус.

Промах за промахом 
Однак майже одразу почали виникати проблеми. До того, як вакцина AstraZeneca отримала схвалення на екстрене використання, компанія зіткнулася з питаннями щодо даних масштабних випробувань, представлених у листопаді.
Волонтери отримували різні дози через виробничу помилку, створюючи плутанину щодо її фактичної ефективності.
AstraZeneca не згадала, що помилка спричинила невідповідність дозування у своєму первинному оголошенні, викликавши занепокоєння щодо недостатньої прозорості.
"Я ненавиджу критикувати колег-академіків або кого-небудь з цього приводу, але оприлюднення такої інформації - це все одно, що попросити нас спробувати прочитати чайні листки", - сказав доктор Саад Омер, спеціаліст з вакцин з Єльської медичної школи.
У січні комісія з вакцин Німеччини заявила, що щеплення вакциною AstraZeneca не слід робити особам старше 65 років, посилаючись на недостатньо даних для цієї вікової групи.
Франція також спочатку обмежила вакцини AstraZeneca для вікової групи до 65 років. Обидві країни змінили курс на початку цього місяця.
Медсестра готує дозу вакцини AstraZeneca у лікарні Edouard Herriot 6 лютого у Ліоні, Франція.
 

Таких проблем можна "легко уникнути", оскільки вони пов'язані з випробуванням. AstraZeneca заявила, що її клінічні дані підтверджують ефективність у віковій групі старше 65 років.

В інтерв’ю в січні генеральний директор Паскаль Соріот заявив, що оксфордські вчені, які проводили випробування, не хочуть вербувати людей похилого віку, поки вони не накопичать багато даних про безпеку для тих, кому від 18 до 55 років.

Якби розповсюдження вакцини було плавним, про такі "спотикання" можна було б забути. Але триваюча нестача вакцини у Європі, яка зараз стикається з третьою хвилею коронавірусних інфекцій, спричинила політичну кризу в блоці.

Лідери ЄС збираються в четвер, щоб вирішити, чи приймати пропозиції Європейської Комісії щодо ще більш жорсткого контролю за експортом вакцин, виготовлених у блоці, в тому числі AstraZeneca.

"У нас є можливість заборонити запланований експорт", - заявила в недавньому інтерв'ю німецькій видавничій групі "Funke Mediengruppe" президент Єврокомісії Урсула фон дер Лейен. "Це повідомлення AstraZeneca: Ви спочатку виконайте свій контракт з Європою, перш ніж починати доставлення в інші країни".

Європейські країни висловлюють розчарування тим, що Сполученому Королівству надається пріоритет у доставленні, і що, на відміну від інших, вони відправляють десятки мільйонів доз за кордон.

Дискусії закипіли цього тижня після того, як було повідомлено про "рейд" на фабрику в Італії 29 мільйонів доз вакцини AstraZeneca. Прессекретар AstraZeneca відхилив повідомлення про те, що дози були частиною "запасів", заявивши, що вакцина виготовлена ​​за межами Європейського Союзу і що її привезли на завод, щоб залити у флакони перед розподілом у Європі та експортувати до малозабезпечених і країни із середнім рівнем доходу.

Віцепрезидент Комісії ЄС Вальдіс Домбровскіс заявив, що не може коментувати походження та потенційне використання доз, які, як повідомляється, виявлено в Італії, але зазначив, що виробник ліків "дуже далекий від своїх контрактних зобов'язань".

Деякі політики та засоби масової інформації можуть шукати козла відпущення, оскільки програми вакцинації дуже сповільнили темпи. Проте Симона Гуальярдо, аналітик Європейського політичного центру, заявила, що затримки постачання AstraZeneca "безумовно зіграли роль у сповільненні розгортання кампаній вакцинації в Європі".

"Очевидно, що AstraZeneca може надмірно обіцяти з точки зору розподілу у порівнянні з ефективними виробничими можливостями", - сказав Гуальярдо.


Важка дорога вперед

За словами Прашанта Ядава, експерта з ланцюгів постачання медичних препаратів і старшого співробітника Центру глобального розвитку, AstraZeneca, здається, поширилася занадто тонко, з далекосяжним ланцюгом постачання, який, швидше за все, зазнає невдачі, ніж ті, що живлять вакцини Pfizer і Модерна.

AstraZeneca наполягає на тому, що створила більше десятка регіональних ланцюгів постачання для виробництва вакцини, з більш ніж 20 партнерами в більш ніж 15 країнах.

Також важче передбачити, скільки вакцини можна виготовити із партій продукту AstraZeneca через тип компонентів, які він містить, додав Ядав, хоча ця мінливість, можливо, могла бути передбачена при складанні контрактів.

AstraZeneca не надала коментарів до цієї історії, але вона назвала "нижчий від очікуваного обсяг виробництва у виробничому процесі" як основну причину  ускладнення в Європі.

"Оскільки наші команди вчаться один в одного та вдосконалюють свої знання, продуктивність зростає", - сказав Соріот у лютому. "Виробництво вакцини - це дуже складний біологічний процес".

Не всі головні болі AstraZeneca були наслідком корпоративних помилок. Компанію не варто звинувачувати в побоюваннях щодо побічних ефектів, таких як утворення тромбів, які змусили більше десятка європейських країн зупинити вакцинацію на початку цього місяця.

Минулого тижня регулятор Європейського Союзу провів терміновий огляд і знову дійшов висновку, що вакцина безпечна для використання.

Але є інші занепокоєння - наприклад, передбачуване спотворення даних під час останніх американських випробувань - безсумнівно, зашкодили репутації компанії, особливо у порівнянні з іншими виробниками ліків, які виробляли безпечні та ефективні вакцини, але викликали менше негативних заголовків.

Ронн Торосян, генеральний директор 5W Public Relations, зазначив, що невдачі AstraZeneca відбуваються в той час, коли недовіра до влади та вигоди від вакцинації залишаються високими, що підвищує ставки.

"Громадськість уже скептично ставиться", - сказав він. "Я думаю, що AstraZeneca це дуже і дуже складно вирішити на цьому етапі".

Беренс із SVB Leerink вважає, що компанія зможе пройти ці проблеми - тим більше, що виготовлення вакцин - це не бізнес, на який він покладається, щоб заробляти гроші.

Акції впали більш ніж на 2% до цього часу у 2021 році, відстаючи від приросту FTSE 100 (UKX), але акції Pfizer також втратили позиції з початку року, Але Беренс справді задається питанням: якби AstraZeneca могла повернутися у минуле, чи не обрала б вона участь у виробництві важких вакцин знову? Щодо цього, він не настільки впевнений.

за матеріалами CNN


25.03.2021 1945
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

782
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11316 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1951
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1840
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2837
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4721

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

480

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1130

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1644

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1395
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1784
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1601
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8846
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

688
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

763
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1952
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

922
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

434
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

319 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

774 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

813