Нова зброя у війні з Covid-19

Ніхто, хто тієї ночі проходив повз молоду жінку на вулиці, не звернув би на неї уваги. Це був суботній вечір у мікрорайоні Саут-Біч у Сан-Франциско, і вона прямувала далеко від стадіону, де мав відкривати свій сезон велетень Сан-Франциско і мали вийти на арену Golden State Warriors.

Молода жінка несла маленький, білий кулер з пінопласту, який виглядав так, ніби він здійснив занадто багато риболовних походів. Вона носила маску та кросівки. Жінка здійснювала цю мандрівку майже щовечора і, можливо, завжди була непомітною. І вона думала, що це смішно, через те, що зазвичай мала всередині свого кулера з пінопласту: стелажі з трубочок, наповнені Covid-19. У будівлях цього району розміщені деякі провідні лабораторії світу, що вивчають смертельні захворювання: Ебола, Зіка, МЕРС, ГРВІ, бубонна чума. Вони зберігали це все в холодильниках, але іноді їм потрібно було пересувати його.

"Попрацювавши тут досить довго", - сказала молода жінка, йдучи, — і ти розумієш, що не маєш уявлення про те, що люди переносять".

Її звали Ганна Реталак. Вона була мікробіологом і студентом Джо Дерізі, мисливця на віруси, який на початку березня перетворив Біохуб Чана Цукерберга на те, що може бути найцікавішою лабораторією для тестування коронавірусу в країні. Реталаку було лише 29 років, але вона зарекомендувала себе як провідна учениця в тому, що я вважаю школою мисливців на віруси на Badass Joe DeRisi.

Один невеличкий приклад з багатьох. Кілька років тому на пляжі Санта-Крус викинулася велика біла акула — вона була жива та шалено тріпалася. Дерізі побачив про це репортаж у новинах, поцікавився, чи може в акули є вірус, і зателефонував до морської влади Каліфорнії. Там сказали, що насправді помітили сотні акул на пляжах у районі затоки Сан-Франциско. Люди дзвонили скаржитися, що якась компанія, мабуть, скинула токсини в бухту. ДеРісі запитав своїх учнів, чи хтось із них хоче піти на полювання "акуловірусів". Ганна Реталлак першою підняла руку.

Через кілька днів Реталлак поїхала на пляж на півдні від міжнародного аеропорту Сан-Франциско. "Потрібно зібрати кілька зразків, і чим швидше, тим краще", - сказала вона. Вона сподівалася знайти акулу, що вмирає, але натомість знайшла вже мертвою, зі скляними очима, але ще без запаху — обидві ознаки того, що вона щойно померла. Вона потягла її на стоянку і відкрила череп. Мозок виглядав так, ніби в ньому вибухнула граната.

Потім Ганна Реталлак вирішила зробити для акули те, що зробив Джо Дерізі для інших видів, включаючи нашого: виділити та зрозуміти, що її вбило. Дерізі допоміг винайти технологію, яка дозволяла це зробити. Це дозволило Реталлак взяти з її зразка акули весь генетичний матеріал, який належав акулі. Залишилися гени, які не повинні бути всередині акули. Як виявилося, вони належали не вірусу, а одноклітинному паразиту, який напав на рибні господарства Miamiensis avidus. Паразита зазвичай не було в дуже солоних водах затоки, але той сезон був незвично дощовим. Реталлак здогадалася, що дощ знижує солоність затоки до тієї межі, яка дозволяє жити паразиту. Вона попросила владу Каліфорнії врахувати її записи про незрозумілі випадки смертей акул у бухті Сан-Франциско. Їх було декілька, все в незвично дощові роки. Акули не були вбиті якимись токсинами. Насправді їх вбила погода.

Реталак, як і її наставник Дерізі, зараз тренував свої навички детектування вірусів на Covid-19. Білий охолоджувач із пінопласту, який вона перевозила вулицями Сан-Франциско, був переповнений пластиковими трубочками, наповненими генами людини та коронавірусу. Вона і троє аспірантів Джо Дерізі, всі жінки, самі обробляли тести в лабораторії через вулицю від парку Oracle. "Загін бомб", - називав їх Дерізі, коли вони знайшли вірус, знешкодили його, щоб він більше не міг заразити людей. Але вони зберегли геноми та перенесли їх у цей маленький охолоджувач із пінопласту до куреня Biohub-мінус 81-градусний морозильник - де вони збиралися виконати найвибагливішу детективну роботу у цій всій пандемії.

На цей момент Ганна Реталак повинна була захистити докторський ступінь в біомедичних науках вона складала лотки зі свого кулера на полиці морозильної камери, заповнені зразками вірусів. Я запитав її, чому вона залишила навчання, щоб полювати на коронавірус.

"Хто ще це зробив би?", - запитала вона.

Зараз у нас є перше тематичне дослідження. Це показує, як Ганна Реталак та її колеги в біохубі Чана Цукерберга можуть навести лад серед безладу, в який ми потрапили. Сім тижнів тому дослідники Каліфорнійського університету в Сан-Франциско запропонували протестувати на Covid-19 кожного, хто жив або працював у різноманітному районі Місії Сан-Франциско з чотирьох кварталів: переписний тракт № 229.01. Це було не просто. Було багато латиноамериканців, які насторожено ставляться до авторитетів. Заповзятливий соціальний працівник на ім'я Джон Джакобо, який виріс у мікрорайоні, розповів, що у кожну з 1400 квартир стукали щонайменше п’ять разів, що всім з 4 087 офіційних дорослих мешканців, враховуючи безхатченків, розповіли про тест на коронавірус рідною мовою.

"Ви говорите про піар-битву?", - сміючись сказав Джекобо. "У нас люди говорили, що вірус - це змова. У нас є люди, які говорять нам: "Це ДВС операція" або "Ми морські свинки". Вони збираються перевірити нас, потім вони ще й перевірять вакцину". Тільки після стуку у двері, відкривалися очі. "Фактична кількість людей, які живуть тут, значно відрізняється від підрахунків у переписах", - сказав Якобо. В одній трикімнатній квартирі, яка мала містити п'ятьох осіб, було 30 осіб, які цілодобово користувались спальнями.

Зрештою, приблизно три тисячі людей протестували протягом чотирьох днів наприкінці квітня, і Biohub обробив їх тести. Трохи більше ніж 6% латиноамериканців були заражені Covid-19, більшість з явними ознаками вірусу, хоча у багатьох не було ніяких симптомів. У результатах тестування були закономірності - наприклад, чим багатша людина, тим менша ймовірність зараження. І з 981 протестованих білих людей позитивних результатів не виявили.

З'ясували, що за останні кілька тижнів вірус непропорційно атакує малозабезпечених людей, і багато заражених серед них "гуляють" без усвідомлення свого стану. Але жодне з цих відкриттів не є найбільшим прорахунком. Найбільший прорахунок — це діаграма.

Генетичні підказки для відстеження передачі Covid-19
Вірусні стосунки можуть виявляти соціальні стосунки, тому виявляються зв’язки, які інакше не встановлювали б, проте це має наслідки для відстеження контактів

Через кілька тижнів після того, як зібрали результати, я сидів у кімнаті в Біохубі, дивлячись на версію цього зображення, намагаючись зрозуміти, що це означає. Дерізі та вісім його протеже – вісім таких, як Ганна Реталлакс - опинилися поруч зі мною, звернувши свою увагу до цієї нової проблеми.

Перше, що вони мені пояснили, це те, що віруси мутують, великими та малими способами, але вони роблять помилки в собі з різною швидкістю. Ідеально стабільний вірус - тобто вірус, який не мутує - не залишив би значущих слідів. Кожен заражений ним мав би такий самий вірус. Геном вірусу не міг би нічого сказати про те, де його взяли, чи як, чи від кого. З іншого боку, якби вірус був менш стабільним — якби він мутував, як це робиться, багато разів всередині однієї людини - його сліди були б розмиті до невпізнання. З точки зору мисливця за вірусами, COVID-19 є, як висловився Дерісі, "в солодкому місці. Він мутує один раз на дві передачі. Його сліди мають значення та легко відстежувати. Ви можете сказати, де він був, і прослідкувати його шлях по дорозі, судячи з того, як він змінився.

Вихідна точка діаграми є не в районі Сан-Франциско, а в Ухані, де вірус виник на початку грудня. Нуль означає нульові мутації. Зайдіть у будь-яку групу фігур на графіку, і ви побачите речі, які мисливцям за вірусами майже неможливо побачити неозброєним оком. Розглянемо звичайне домашнє господарство. Троє людей в одному домогосподарстві були заражені одним і тим же вірусом. Ніяких великих відкриттів там немає. Один з них, ймовірно, віддав його іншим.

Новина полягає в тому, як вірус потрапив до домогосподарства - ймовірно, від мешканця Місії на тій же лінії. У нього є той самий вірус, але заразився він ним раніше, через що у нього є антитіла (позначені жовтим кольором). Без генетичного зв’язку ви ніколи не можете уявити, що ці люди взагалі мали якісь стосунки. Навіть якби тест ідентифікував людину, яка заразила домашнє господарство, і цю людину визначили команди контактних трекерів, зв’язок із домочадцем ніколи не був би встановлений. Людина, можливо, навіть не знає про контакт, або може знає і хоче приховати.

Але коли ми знаємо, що ці люди напевно пов’язані, то виникає питання: Як? Вони їздять на одному автобусі? Вони мають спільну справу? Це маленька дитина, яка випадково гралася у парку біля дитини заражених домочадців? Як ці речі пов'язані?" - спитав Дерісі, пересуваючи курсор туди-сюди. “Чи пов’язані вони з будівлею, в якій вони перебувають? Чи в одну церкву вони ходять? Усі ці речі тепер можна з'ясувати".

Ви повинні проаналізувати це зображення, щоб побачити його силу. Але дивитися досить важко, ви побачите, що, з точки зору вірусу, це жахлива нова зброя для уповільнення пандемії. Виявляючи генетичні зв’язки між вірусами, діаграма розкриває соціальні стосунки між людьми, якими вони заражаються.

"Це в основному прожектор, який підказує вам, де копати", - сказав Дерізі. "За всю історію ми ніколи не мали по-справжньому чіткої картини поширення вірусу. Це просто змінилося".

Ще у 2003 році, коли новий вірус ГРВІ почав вбивати людей у ​​Гонконзі зі страхітливою швидкістю, Дерісі секвізував свій геном. Але процес був надто повільним і дорогим, щоб бути практичним. "Зараз це в 50 000 разів дешевше, ніж для ГРВІ", - сказав він. "Що мені обійшлося в 10000 доларів у 2001 році, зараз коштує копійки". І тому ми можемо зараз протестувати на вірус таким чином, що нам дає уявлення про те, що ви не можете отримати з більш звичайної випадкової вибірки. Дослідіть, як працює вірус в одному мікрорайоні, і ви можете застосувати те, що ви дізнаєтесь, для інших.

"Уряд штату повинен це робити", - сказав Дерізі. "Слід запитати: про соціальні стосунки та які з них призводять до передачі хвороби? Це ви б робили в раціональному суспільстві."

Все чіткіше стає зрозуміло, що коронавірус не поширюється впорядковано. Кожна заражена людина в середньому може заразити двох інших, але більшість людей, які її заражають, нікого не заражають. На діаграмі, де затримується курсор Дерізі, він виділяє людину, яка має особливу здатність до поширення хвороби. Генетична інформація свідчить про терміновість введення цієї людини в карантин, але це ще робить більше: вона має потенціал привести вас в більш загальній формі до соціальної активності, яка поширює захворювання.

Це працює й іншим способом. Підхід, який розвинув Дерізі, може використовуватися не лише для визначення особи, якій потрібен карантин, але й у зворотному напрямі. Минулого тижня в Північній Каліфорнії пара працівників на рибокомбінаті зіткнулася із симптомами Covid-19. Біохаб обробив їхні тести та виявив, що обоє працівників мали вірус. Рибокомбінат, де вважали, що вжили заходів для збереження здоров'я своїх робітників, змушений був би закритись, оскільки довелося б припустити, що хтось інший із робітників заразиться на роботі. Але тоді мисливці за вірусами Джо Дерізі провели секвенування двох вірусів і показали, що вони генетично далекі один від одного: двоє працівників заразилися вірусом самостійно та поза роботою. Рибокомбінат не закрили і його працівники змогли залишитися на своїх робочих місцях.

 За матеріалами Bloomberg Opinion


25.06.2020 2471
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1283
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2585
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2142
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2206
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6627 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2486 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

377

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1189

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1316

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1447
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

313
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

185
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

611
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

91
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26550
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

576
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10492 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

90
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

119
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

433
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

577
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

650