Наркотики у Telegram: як в Івано-Франківську борються з онлайн-дилерами

Як часто ви помічаєте телефон в руках у підлітка? А чи можете бути впевненими, що саме в цей момент йому не пропонують наркотик? Виявляється, придбати їх зовсім не складно. Наркоторгівля крокує в ногу з часом.

Серед підлітків найпоширенішими є синтетичні наркотики: солі, спайс, а найпопулярніший з них - амфетамін.

У сучасному світі соцмережі заполонили життя людей. Деякі з них використовуються в цілях продажу наркотиків. Зокрема, найбільше це поширено у месенджері Telegram.

Самі ж адреси Telegram-каналів з’являються на фасадах будівель. Для декого вони непримітні, сховані за іншими малюнками чи фразами. Проте, все частіше їх пишуть і доволі демонстративно, яскравими фарбами та в діапазоні освітніх закладів.

Більшість людей не усвідомлюють та не знають про небезпеку, яку несуть ці написи на стінах. Люди часто, не розуміючи змісту, сприймають їх як звичайне вуличне графіті.

Проте сучасні підлітки технологічно підковані, а гаджети їм у цьому сприяють. З метою спробувати щось нове, екстремальне та невідоме діти дуже легко можуть потрапити на ці небезпечні Telegram-канали.

«Крім того, бачимо слабкий контроль з боку державних інституцій за тим контентом, який шириться соціальними мережами. Там легко створюються бот-канали, які програмуються на автоматичні уже заготовлені відповіді, а через них важко знайти справжню людину, яка ховається за цим каналом. Ми мали багато розмов з цього приводу з поліцією, але навіть кіберполіція не завжди може відслідкувати людину, яка модерує цей канал», - розповідає заступник директора департаменту молодіжної політики та спорту Назарій Куземка.

Тому, каже, намагаються акцентувати свою увагу на знищенні написів. Співпрацюють з патрульною поліцією, ювенальною превенцією, Центром соціальних служб, адже ці люди тією чи іншою мірою уже працюють з наркозалежними дітьми, тобто уже з наслідками цієї проблеми.

«Якщо складно вислідкувати людину, яка веде канал, то доводиться купувати балончики і ходити по місту замальовувати Телеграм-адреси. Останнім часом їх справді дуже багато, хоча раніше вони зосереджувалися у спальних районах міста. Але тенденція показує, що вони перейшли у центральну частину Івано-Франківська та з’являються навіть на пам’ятках архітектури», - зазначає Назарій Куземка.

Раніше, каже посадовець, ними кишіли фасади на площах Шептицького та Міцкевича.

«Інколи напис можна замалювати, але якщо це пам’ятки архітектури, ми розуміємо, що своїми діями можемо ще більше пошкодити окрасу міста і тоді стараємось комунікувати з комунальниками, щоб вони прибрали цю рекламу хімзасобами.

Розуміємо, що наші дії десь повторюють дії тих вандалів, які попсували фасади, але поки що альтернативного варіанту ми не придумали. Тому ми відкриті до пропозицій, як з цим боротися», - каже Куземка.


Як виявляють рекламу?

У виконанні своїх функціональних обов’язків, доводиться бувати у різних куточках міста і йдучи у справах помічаються написи на стінах будівель.

«Усі написи, які бачу, я фотографую. Наприклад, коли є напис із буквами «amf» - розумію, що мова про амфетамін. Таким чином телеграм-дилери шифрують ці адреси. Зазвичай ми їх помічаємо біля шкіл, та дошкільних закладів. Багато їх на вулицях Грюнвальдській, Новгородській, Грушевського, на Північному Бульварі, Заклинських, площі Шептицького», - каже Куземка.

Для знешкодження каналу використовують трафарети з патріотичним написом та замальовують рекламу наркотиків повністю, або частково, так щоб втрачався зміст.

Цю роботу проводять з ініціативи департаменту молоді та спорту Івано-Франківської міської ради.

Дві такі акції провели у травні та червні цього року. Зокрема остання акція відбулась поблизу 13 ліцею.

Наступну планують незабаром. Обіцяють проводити їх щомісяця.

«Коли ми замальовували цю наркорекламу, до нас підходили техпрацівники ліцею з фразами: «Що ви там робите?», «Навіщо псуєте майно?». Це свідчить про низький рівень обізнаності людей про цю проблему. Але коли ти пояснюєш, що це адреса, за якою можливо вашій дитині чи будь-якій іншій легко і доступно придбати наркотики, тоді люди схвалюють нашу роботу. Навіть пригадують, де ще можна знайти написи і розповідають нам» - ділиться заступник директора департаменту молоді і спорту.

За його словами почали боротися з онлайн-дилерами ще минулого року. Восени, у жовтні та листопаді, провели дві акції під назвою "Цінуй життя" та "Молодь за майбутнє".

Тоді охопили район вул. Галицької, Надрічної, Об’їзної, а також поблизу університету нафти і газу.

«Цьогоріч також відбулися дві акції. Розпочали в середмісті, бо побачили, що воно вже прямо під носом. Зараз моніторимо «свіжі» написи і невдовзі проведемо третю», - каже Назарій Куземка.

Є певна кількість людей, які не схвалюють це, аргументуючи, що псуються будівлі. Проте, дізнавшись, яку загрозу несе даного роду посилання, змінюють своє бачення.

«Якщо мова йде про презентабельні заклади, ми спілкуємось з підприємцями, адміністрацією чи власниками, тоді пояснюємо, пропонуємо таку альтернативу. Або ж пропонуємо їм замалювати фасад закладу», - каже посадовець.

Назарій розповідає, інколи люди не чекають, а борються з цим самі.

«Є написи, які уже замальовані до нас. Я не знаю, хто це робить. Можливо також є небайдужі люди, які з власної ініціативи знищують їх», - каже Куземка.

Адже на цю роботу звертають увагу у соцмережах, поширюючи дописи про те, що така проблема існує в Івано-Франківську.

Т. в. о начальника відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області Лілія Залізняк розповідає, з початку навчального року роз’яснювальну роботу проводили у школах.

«У зв’язку з карантином ми не можемо зараз проводити її у навчальних закладах. Але основним нашим пріоритетом є превентивні заходи та профілактична робота. Ми продовжуємо проводити її онлайн у соцмережах, через ЗМІ. Оскільки діти зараз сидять переважно в мережах, такі Телеграм-канали шкідливо впливають на них. Тому ми долучаємось до акцій, щоб знищувати цю рекламу. Блокуванням цих каналів займається кіберполіція та управління протидії наркозлочинності», - зазначає Лілія Залізняк.

У цьому півріччі на Прикарпатті підлітки не вчиняли злочинів у стані наркотичного сп’яніння.

Проте зареєстровані та виявлені 2 злочини у сфері обігу наркотичних засобів, які скоїли 16 та 17-річні прикарпатці. В обох випадках йдеться про злочини за ст. 309 ККУ (Зберігання психотропних речовин без мети збуту).

Ці випадки трапилися на території Богородчанського та Надвірнянського районів.

У першому в неповнолітнього виявили амфетамін, у другому неповнолітній зберігав при собі марихуану. За даними фактами порушили справи та направили матеріали до суду.

Обоє підлітків зараз перебувають на обліку до винесення рішення судом, з ними проводять індивідуально-профілактичну роботу.

Крім того, минулого року виявили факт схиляння дорослим неповнолітнього до вживання наркотиків.

«Якщо дитина вчинила кримінальне правопорушення і їй повідомили про підозру вона автоматично поміщається на облік. З такими дітьми ми проводимо індивідуально-профілактичну роботу. Дитина повинна мінімум двічі на місяць приходити у місцевий відділ поліції, також роботу проводять з її батьками. Крім того, відповідна інформація спрямовується у навчальний заклад, де навчається неповнолітній, з ним працюють психологи. А також ми відвідуємо дитину за місцем проживання, перевіряємо, в яких умовах вона живе. На обліку дитина може перебувати поки не завершиться термін виконання вироку суду, або поки вона не стане повнолітньою», - каже Лілія Залізняк.

Лілія Залізняк радить батькам приділяти своїм дітям більше уваги, цікавитись їхнім життям, розпитувати, чим дитина займається у мережі, заходити у телефони, переглядати їхні сторінки Фейсбук, Інстаграм та інших соцмережах. Крім того, знати з ким вона спілкується, розпитувати про друзів, звертати увагу на її поведінку, особливо, якщо дитина агресивна. Якщо такі «перші дзвіночки» помітні то не зволікати, а звертатись за допомогою.

Загалом радить відволікати дітей від телефонів, більше часу проводити разом, влаштовувати спільні поїздки.

Начальник відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України підполковник міліції Тарас Мороз, каже що робота у протидії розповсюдження наркотиків ведеться постійно.

«Працівниками кіберполіції на постійній основі здійснюється відпрацювання мережі інтернет та месенджера «Тelegram» на факт розповсюдження наркотичних речовин та інших заборонених чи  обмежених в обігу на території України предметів. При виявленні чатів чи груп, в яких продають наркотичні речовини, ми прикладаємо всіх зусиль для встановлення осіб, які здійснюють продаж наркотичних речовин, або блокуємо такі чати для припинення їхньої діяльності», - запевняє Тарас Мороз.

За його словами, групи та чати у месенджері «Тelegram» широко популярні серед молоді через їхню багатофункціональність та простоту у використанні.

«Розпізнати  групи та чати, де розповсюджують наркотик зазвичай не складно, оскільки в більшості із них контент, який знаходиться в таких групах одразу вказує на продаж там наркотичних засобів. Також навіть при виявленні такого Тelegram-каналу, для здійснення замовлення, або покупки зазвичай використовуються анонімно створені профілі у месенджері, які постійно змінюються»,  - додає керівник кіберполіції Прикарпаття.

Запитуємо, як діяти пересічній людині, котра бачить на стіні будинку сумнівну Тelegram-адресу, за якою, на її думку розповсюджують наркотики.

«Хочеться зазначити, що тільки користувачі месенджеру «Тelegram» розуміють, як має виглядати адреса групи та чату. При виявленні на будівлі, асфальті чи іншій споруді напису із групою, в якій на її думку розповсюджують наркотики, кожен громадянин може звернутися до поліції в будь-якій зручній формі, а також можна надіслати звернення до кіберполіції заповнивши форму звернення у нас на сайті за посиланням: «https://ticket.cyberpolice.gov.ua/».

Після отримання звернення його розглянуть у встановленому законом порядку. Так ми стараємося якомога скоріше блокувати групи та чати у месенджері «Тelegram» де розповсюджують наркотичні речовини», - зазначає Тарас Мороз.

Крім того, минулого року у Харківському національному університеті внутрішніх справ на базі факультету кіберполіції група фахівців та курсантів розробили чат-бот «StopDrugsBot», призначений блокувати інтернет-ресурси з продажу  наркотичних засобів з використанням месенджеру Telegram. 

З його допомогою всі користувачі месенджеру зможуть блокувати Інтернет-магазини, які продають наркотичні засоби, шляхом надсилання звернення-скарги до адміністрації Telegram з відомостями про акаунт, з якого здійснюється наркоспам.


Про відкритість до подолання проблеми говорять і в департаменті молодіжної політики та спорту.

«Ми відкриті до всього, що може сприяти вирішенню цієї проблеми. Ми готові залучати до боротьби з нею усіх небайдужих людей, збирати інформацію про те, де з’являється найбільше скупчення цієї згубної реклами. І ми готові виділяти певні ресурси, для того, щоб закуповувати балончики з фарбами.

Якщо змобілізувати активістів та створити мобільні групи, які б працювали точково у кожному районі, то безперечно ефект був би значно кращий. Навіть якщо один із сотні скаже: «Я можу замалювати напис» та скинути фото – це буде великим плюсом для міста», - запевняє Назарій Куземка.


17.07.2020 Олена Британська 19640 1
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1777
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1783
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1762
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5260 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2071 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1448

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

592

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

696

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

892

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

932
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1663
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3589
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10177
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26051
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10077 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7650
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

834
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1339
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

310
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1193
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

786
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1014