Львівські лікарі видалили у немовляти півторакілограмову пухлину

Аби врятувати дитину, батьки з-під Києва спеціально приїхали народжувати та оперуватися до Львова.

Крихітна Марічка (ім'я дівчинки на прохання батьків змінено) народилася 6 січня 2021 року і через два дні опинилася на операційному столі. У маленької, коли вона ще була в утробі матері, виявили пухлину-монстра – куприкову тератому. Пухлина займала майже 40% тіла новонародженої, передає Фіртка з посиланням на zaxid.net.

Діагноз встановили, коли мати Марічки була на двадцятому тижні вагітності. За словами дитячих хірургів, така вада зустрічається не так вже й рідко: один випадок на 30 тисяч пологів. Частіше вона зустрічається у дівчаток.

Це доброякісна пухлина, яка після видалення більше не відроджується. Вважається, що коли тератома займає 30% тіла, то це вже дуже великий ризик для життя дитини. А львівським хірургам вдавалося рятувати дітей з гігантськими пухлинами, коли вони займали до 45% тіла новонароджених. А у вересні 2019 року лікарі прооперували хлопчика, у якого тератома займала 57% тіла і важила майже 2500 кг.

Усі прооперовані діти нормально ростуть і розвиваються.

Мамі дівчинки на шостому місяці вагітності пропонували викликати штучні пологи

Марічка – перша дитина у батьків, народження якої вони з нетерпінням чекали. І коли під час УЗД виявили тератому великих розмірів, для батьків це був шок.

«Для нас це був такий стрес, адже до 20 тижнів вагітності на УЗД не бачили жодних вад. Ми консультувалися у багатьох лікарів і у своєму місті під Києвом, і в Києві, але вони сказали, що єдиний вихід у нашому випадку – штучні пологи. Але ми не могли на таке погодитися. Через Інтернет знайшли лікаря у Львові, Галину Курило, яка оперує дітей з тератомами та написали їй. Вона дуже швидко нам відповіла і порадила приїжджати до Львова», – розповіла ZAXID.NET мама Марічки Ірина (ім'я змінене з етичних міркувань).

Знайомих у батьків Марічки у Львові нема, тож вони винайняли помешкання і перед новим роком приїхали до Львова. Дівчинка народилася 6 січня, на Святвечір, у Львівському обласному перинатальному центрі через кесарів розтин. Маля народилося з вагою 3900 г, але значну частину її тіла займала пухлина. Дівчинкою відразу заопікувалася завідувачка реанімаційного відділення новонароджених Вероніка Колдра. І тоді немовля реанімобілем перевезли до львівської міської дитячої лікарні, що на вул. Пилипа Орлика, де рятують дітей з такими пухлинами.

Завідувачка II хірургічного відділення лікарні Галина Курило розповіла ZAXID.NET, що, як правило, лікарі дають таким дітям трішки зміцніти, а тоді їх оперують. Але у випадку з Марічкою відкладати операцію було дуже ризиковано: оболонки тератоми були дуже розтягнуті, на ній почали з’являтися великі некрозні плями. Дитину слід було якомога швидше звільнити від пухлини, бо інакше вона могла б загинути через інфікування крові.

Немовля оперували 9 січня. Операція тривала 2,5 години. Тератома була дуже глибокою, доходила аж до поперекового відділу хребта. Складність операції, за словами хірургів, полягала у тому, що треба було акуратно відділити всі судини, які потрібні дитині для подальшого нормального розвитку: ті, що пов’язані з тазовими органами, нирками, поперековим відділом хребта тощо, а всі інші – видалити. А у недоношеної крихітної дитини судини дуже дрібні, тож від хірургів вимагалося неабиякого вміння і вправності.

Вкрай важливо було і не пошкодити важливих для подальшого нормального розвитку дівчинки нервів. Це ювелірна робота, але дитячі хірурги успішно з нею справилися.

Після операція дівчинка важила 2500 г, а пухлина – 1400 г

Під час операції дитячі хірурги відразу зробили й пластику дитині: місце, де була тератома, замінили місцевими тканинами. На це пішло дуже багато часу, але результатом роботи хірурги залишилися задоволені.

«Дитина народилася з вагою 3900 г. Коли після операції зважили маленьку, вона важила 2500 г, а тератома – 1400 г, тобто пухлина займала майже 36% тіла. Тератоми ми оперуємо щороку, а от гігантських, що займають 1/3 тіла у нас було чотири. Найбільша важила майже 2500 г і займала 57% тіла. Діти після таких операцій залишаються під нашим спостереженням ще до трьох років, час від часу приїжджають на перевірку. Усі малюки, що народилися з тератомами й були у нас прооперовані, нормально ростуть, розвиваються, від складної операції залишилися лише ледь помітні сліди», – каже Галина Курило.

Крихітна Марічка ще в реанімації. Організм дитини негативно реагує на різку втрату ваги. Але лікарі допомагають маленькому організму плавно перейти на роботу в інших умовах. Зараз Марічка, за словами Галини Курило, вже самостійно дихає, їсть грудне молоко, у неї нормально працює шлунково-кишковий тракт. У четвер, 14 січня, дівчинку з реанімації переведуть у відділення, де її продовжать виходжувати.

«Хочу звернутися до жінок, котрі через ті чи інші вади розвитку плода переривають вагітність на пізніх термінах. Не робіть цього, бо надалі це у 90% призведе до безплідності. Медицина нині пішла так далеко, що більшість вроджених вад хірургічно коригуються і надалі ці вроджені вади ніяк на дітях не позначаються», – каже Галина Курило.


Читайте також:

Хірурги понад шість годин діставали магнітні кульки з кишківника 4-річного львів’янина (ФОТО)


14.01.2021 1333
Коментарі ()

29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

251
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1512
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2765
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2251
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2333
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6946 61

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

213

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

495

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1338

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1421
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

449
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

311
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

703
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

193
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26672
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

667
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10612 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

210
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

227
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

538
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

687
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

744