Леся Рудчук: Я вмію постояти за себе і готова захистити свої принципові позиції та переконання

Леся Рудчук - громадська активістка, франківчанка, досвідчений менеджер, мандрівниця і любителька гір.


Розкажіть про себе, де ви народились?


Народилась я в Козові, Тернопільської області, але все моє свідоме життя проходить в Івано-Франківську. Тут я ходила в садок, потім навчалась в спеціалізованій загальноосвітній школі №11 з поглибленим вивченням англійської мови до 9 класу. Далі мені стало цікаво вивчати менеджмент -  спочатку МАУП, потім ІФНТУНГ та НУ "Львівська політехніка"  - так я здобувала вищу освіту. Останній рік навчання я прожила у Львові, наступного року працювала на курорті "Буковель" і знову повернулась в рідне місто. За ІФ я скучала, і як тільки навчання-робота дозволяли, їхала додому. Тут мені по-особливому затишно, тут моє місце сили.


Чому обрали теперішній фах?


Я завжди була активною і, навіть, «соціальною» дитиною: староста в школі та МАУПі, представник від факультету в студентському профкомі. Я завжди проявляла управлінські навички. Такі й обирала спеціальності - управління бізнесом в МАУП, а потім менеджмент в "Нафті" і "Політесі". Мені завжди подобалось координувати і очолювати процеси, подобалась робота в команді. Я завжди була готова брати на себе відповідальність.


Які три людини у вашому житті здійснили на вас найбільший вплив?


Хм, це важке питання, чесно кажучи. Мабуть, кожна зустріч мене чомусь навчила. Мені пощастило спілкуватися з багатьма яскравими особистостями. Але я переконана, що абсолютно кожна людина, яка зустрічається на нашому життєвому шляху залишає там свій слід та дає нам неоціненний досвід.

Найперше слід виокремити, напевне, маму - вона сама виховувала нас з братом. Школа, коледжі-університети, перша офіційна робота - цим я завдячую своїй мамі. Вона завжди була для мене прикладом сильної і незламної жінки, яка справиться зі всіма викликами і проблемами. Не завжди було легко, але попри все, ми з братом знали, що мама нас підтримає і ми можемо на неї розраховувати. Моя мама - це жінка, яка може і вміє все. Я маю чудовий приклад для наслідування.


Пам'ятаєте, як ви заробили ваші перші гроші?


Ой, не те щоб пам'ятаю, але це точно були гроші за коляду. В дитинстві це був мій улюблений час - ходити по сусідах з колядками і радіти заробленій "коляді".


Яким було ваше перше робоче місце? І скільки вам було років?


Перша робота - це були швидше різноманітні підробітки. А якщо щось серйозніше, то я працювала адміністратором в Дитячо-юнацькому пластовому центрі. До моїх обов’язків належала методична робота з навчальними програмами, координація підліткових груп, організація проєктів та туристичних поїздок. Ця робота дала мені можливість зрозуміти, що поєднання системного підходу та якісна команда дають найкращий результат.


Що на даний час вас надихає? Які маєте хобі?


Мене дуже надихають подорожі і дослідження нових міст, країн. Пізнавати нові культури, знайомитись з традиціями і менталітетом інших народів - це завжди цікаво і розширює світогляд. Також люблю спільні мандрівки в гори - це "місця моєї сили", там завжди бачиш, з ким маєш справу насправді. В горах всі справжні, щирі і чесні.

А ще обожнюю біатлон -  я вже двічі була на етапах Кубка світу - це неймовірний досвід і враження! Маю своїх улюбленців, крім наших збірних, звісно. Ці спортсмени - це показник сили, витримки, численних поразок та перемог; це люди, які мотивують ніколи не здаватися.


Якби ви могли змінити щось в минулому, то що б це було?


Мандрувала б ще більше, вчилась би краще і більше часу проводила з близькими людьми.


Якби я була президентом України, тоді я б ... (продовжіть речення)


Ой, я в дитинстві мріяла про це.

Але то були дитячі мрії.

Пройшли роки, я виросла і при виборі професії зрозуміла, що мені справді близьким є менеджмент - вміння організовувати процеси, людей і простір навколо. Це стало моїм фундаментом.

Тепер я знаю, що президент - це не панацея від всіх бід, а хороший менеджер, перш за все.
Зараз я не хочу бути президентом, але точно зможу зробити все, що в моїх силах, щоб здійснити свою маленьку мрію, тільки трошки модифіковану і більш змістовно-корисну для інших також! Зараз я вірю в свідомих людей і свій життєвий досвід!


Якби ви зараз могли прийняти закон: який би це був закон і про що?


Нам потрібні системні зміни, а саме встановлення чітких правил для всіх і відповідні наслідки за їх порушення.  Від порушення правил дорожнього руху до викорінення такого поняття як «хабар», в принципі. Наприклад, якщо водій за кермом не тверезий, я б забирала права відразу і оштрафувала його/її на 50 000 грн мінімум.

Кожен громадянин нашої держави мав би розуміти свої права та обов‘язки, і відповідальність, яка у нього є перед такими ж громадянами як він сам і перед самим собою.


По вашій ФБ-сторінці видно, що у вас чималий досвід волонтерства та різноманітних громадських активностей. Це все досвід роботи у Пласті?


І так, і ні. Активна громадська позиція у мене була завжди. Я ніколи не вміла змовчати, коли мене щось не влаштовувало і завжди відстоювала справедливість. Пласт мені додав вмінь і навичок, допоміг не боятись, ризикувати, впевнено йти вперед до мети та допомагати іншим, дотримуючись пластового закону і обов‘язків.

Організація мене дисциплінувала і розвинула лідерські здібності, а ще я здобула чимало досвіду внаслідок співпраці з різними людьми, розвинула свої навички роботи у команді для реалізації численних успішних заходів та проєктів, як в рамках Пласту, так і за його межами.


Що, на вашу думку, варто змінити в управлінні містом сьогодні?


Концептуально, я б розпочала зі зміни самого підходу до управління нашим містом. Основний акцент має бути на жителях міста. Ми ж йдемо до влади допомогти вирішити проблеми людей і захищати їхні інтереси, а не так, як це відбувається зараз, на жаль. Франківчани - це наш основний пріоритет.


Що перше ви б зробили, ставши депутатом? Який пріоритетний напрям роботи ви б запустили, ставши депутатом?


Знаєте в роботі і в повсякденному житті я люблю порядок, системність та простоту в деталях. Мабуть, це і людей стосується (сміється, - ред.). Я дуже хочу, щоб кожен житель знав до кого треба звернутися з тією чи іншою проблемою, а відтак і отримував належну та кваліфіковану допомогу. Ось чому я б розпочала з уніфікації системи звернення громадян - це стосується чіткої структури та ієрархії з відповідно закріпленими службами за проблематикою, а не як зараз - “це не наша робота” і “це не наша зона відповідальності”, а чия - ніхто не знає!


З чим ви йдете до громади ІФ ОТГ? Що можете запропонувати мешканцям міста?


Йду з бажанням зробити життя мешканців легшим і простішим. Доступність і прозорість у всьому, що робить кожен депутат і кожен комітет - це те, чого мені зараз не вистачає і що воліла б змінити. Я, справді, вважаю, що депутати повинні дотримуватися своїх обіцянок, адже в першу чергу вони відповідальні перед тими, хто їх обрав та їм довірився: або вирішував питання і запити, або давав дорогу тому, хто готовий нести цю відповідальність.

Я вважаю, що нашому місту необхідний муніципальний молодіжний центр - платформа, де молодь і громадські організації зможуть втілювати свої найсміливіші ідеї та проєкти. Проєкт і «зелене» світло на такий центр є, але завжди не вистачає коштів. А молодь – це стратегічна основа нашого майбутнього. Молоді люди - це рушій прогресу, це ті, хто втілюють зміни в життя.


Ви молода жінка, справитесь з бувалими чоловіками-політиками? Не страшно вам?


Не страшно. Я вмію постояти за себе і готова захистити свої принципові позиції та переконання. Здоровий глузд, логічні доводи та аргументи здатні призвести до найкращого результату.

Зі всіма можна знайти спільну мову, тут головне бажання, стать ролі не грає.


Чому саме за вас мають голосувати іванофранківці?


А чому ні? Я молода, активна, відповідальна і цілеспрямована жінка. За моїми плечима більше ніж 14 років волонтерської роботи, численні успішні реалізовані проєкти, любов до рідного міста і бажання зробити життя його мешканців кращим та комфортнішим. А ще я готова працювати на благо громади і з громадою, допомагати втілювати ініціативи мешканців і разом робити наше місто кращим.


Чому команда «Голосу»?


До команди «Голосу» я придивлялась ще з минулорічних парламентських виборів. Минулого року я очолювала передвиборчий штаб по мажоритарному округу #87. Це крутий досвід для мене та нові обличчя. Команда поєднала в собі багато кандидатів, штабів, різних середовищ. Попри велику кількість таких різних людей, відчувався командний дух і важливість кінцевої цілі для всіх. Просто не було, але точно було вартісно і цікаво.

Ці вибори інші, масштаби роботи більші і скрупульозніші, виклики і цілі зрозуміліші - тому досвіду уже більше.

Мені дуже імпонує команда, яка працює у ВР - ряд моїх друзів-пластунів: з ними ми пліч-о-пліч працювали в керівних органах Пласту,  розбудовуючи організацію. Ці люди - перевірені часом, я їм довіряю і вдячна за поради і підтримку. Це важливо, коли розумієш один одного з пів слова і є спільні цінності.


Ваш девіз «Твій голос ЗДАТЕН забезпечити системні зміни!». Про що йде мова?


Я вважаю, що тільки використовуючи системний підхід, можна втілити зміни у всьому. Ти не можеш змінити систему, якщо міняєш одну складову - потрібно поступово змінювати всі деталі. Наприклад, ти давно маєш велосипед - спочатку він тобі підходить, ти ним задоволена, все в порядку. Але з часом починають заклинювати деталі, спадає ланцюг, колеса часто спускають, сідло протерлось. Ти можеш або чекати поки цей велосипед перетвориться на металобрухт, або потрошки міняти в ньому деталі. З кожною наступною зміною - велосипед буде у кращому стані і з часом стане, як новий. Так само і в політиці - тільки системні зміни, а не точкові будуть запорукою хорошого результату.


Що ви можете побажати франківчанам?


Робити свідомий та зважений вибір, аналізувати наявну ситуацію і вибирати для себе найкраще. І, звичайно, бережіть себе, дорогі франківчани, цінуйте і пильнуйте своє здоров’я та своїх рідних.

 


03.10.2020 15150
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

619
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1806 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1106 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6882 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11336 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

312

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1048

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1094

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1089
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

257
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1061
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

826
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

717
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2922
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18418
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

290
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

334
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

644
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

746