КРОК ДО ДВОПАРТІЙНОСТІ. АНАЛІЗ ТОГО, ЩО ОПИНИЛОСЯ ПІД МІДНИМ ТАЗОМ

На регіональних виборах-2010 Україна зробила рішучий крок до реальної двопартійності. Про двопартійність казали багато і часто, маючи на увазі спочатку систему, яка б складалась з «Нашої України» і БЮТу (ілюзії 2005 року), а потім – тандем Партії регіонів і БЮТу (ілюзії 2008 року). Реальна політика довела, що партії, побудовані під певного лідера (відповідно, під певну конфігурацію «корита»), не мають достатнього потенціалу для того, щоби стати повноцінними гравцями двопартійної схеми. На сьогодні і «Наша Україна» і БЮТ – вже історія, тіні колишньої «електоральної величі». Зате зцементована певними «народними ідеологемами» ПР пережила кризове десятиліття української політики і тепер знайшла собі гідного партнера для двопартійної схеми – ВО «Свободу».

Ані націонал-ліберали з «НУ», ані класичні популісти з політсили Юлії Тимошенко насправді не вписувались в довгострокові (фундаментальні) міфи двох основних масивів українського електорату. Націонал-ліберали ніколи не були достатньо конкретними і достатньо націоналістичними для більшості мешканців Галичини. Тим більше менталітет галичан був і є космічно далеким від усякого лібералізму з його принципами толерантності. Відповідно, «розмитий», гіперрелятивний, буржуазний, відверто кон’юктурний популізм «Леді Ю» не задовольняв східняків з їхнім моральним кодексом «простої радянської людини», орієнтованим на «пацанські поняття».

Тепер на політичну арену вийшли такі партії, які твердо стоять на фундаменті двох історично сформованих в Україні «народних ідеологій». ПР використовує радянські міфологеми, а ВО «Свобода» на прозір є найповнішим втіленням західноукраїнського ідеалу «націоналістів-бандерівців». Вони готові до реалізації довгострокової – на кілька десятиліть – гри у двопартійність із відчутним географічно-електоральним розділом. ВО «Свобода» буде домінувати в греко-католицькій Галичині (як правий блок ХДС-ХСС у 60—80 роках минулого століття домінував в католицькій Баварії), а ПР домінуватиме на решті територій України. Відповідно, «Свобода» відчайдушно боротиметься з «русифікаторами» у Львові, а ПР шукати і поборювати «фашистів» у Харкові.

При тому і там, і там реально побореними будуть не «фашисти» і не «русифікатори», а ліберали та вільно мислячі інтелектуали усіх видів і кольорів. І «Свобода», і ПР будуть, судячи з усього, переслідувати сучасні культурні і цивілізаційні бренди під гаслом «боротьби з аморальністю» і насаджувати свої «культурки»: на Галичині – рустикально-селянську, а на решті українських земель – рептильно-пострадянську.  Факти, які підтверджують такий прогноз вже маємо у наявності. Скажімо, демонтуючи політичну систему побудовану у часи Ющенка, регіонали залишили недоторканим чи не найбридкіше його породження - Національну комісію з питань моралі.

Постраждають не лише ліберали. Під двопартійну схему, як виглядає, вибудовуватиметься відповідна «двоцерковна» схема. На Галичині домінуватиме УГКЦ, на «регіональних землях» - Московський Патріархат. Зате УПЦ КП та інші автокефали опиняться, скоріше за все, у «сирітській» ситуації. Не кажучи вже про протестантські конфесії та нехристиянські віровчення. Культивована в Україні «нова моральність» («нова духовність») матиме відчутний «попівський» присмак.

Такий варіант двопартійності є фантастично вигідним для  чинного президента. Олег Тягнибок є для нього ідеальним «головним опонентом» на майбутніх президентських виборах (згадаймо проект «Кучма-2 проти комуніста Симоненка»). Саме тому лідера «Свободи» будуть розкручувати всіма можливими засобами. Він часто буде з’являтися в телевізорі. Не  переконані (але і не виключаємо), що його будуть фінасувати, але тиражувати та цитувати – без сумнівів. Він буде грати себе самого. Він буде себе поводити щиро і переконливо. Але саме це і потрібно команді чинного президента. Її завданням на вибори-2015 і є – зліпити з лідера «Свободи» «достойного і потужного» опонента Януковичу на другий тур перегонів за президентство. Якщо опонувати В. Януковичу в другому турі буде хтось менш політично агресивний і екстремальний (навіть ті ж некондиційні Тігіпко чи Яценюк), то завдання Регіонів може ускладнитися кратно. Накреслений «сценарій двопартійності» окрім об’єктивних закономірностей політичного поступу матиме  ще один двигун – обопільну зацікавленость в ньому головних дійових осіб.

Українській варіант двопартійності буде, зрозуміло, більш «просунутим» в бік класичної керованої демократії азійського типу, аніж відвертої автократії Лукашенка. Але наскільки цей варіант потішить європейський політикум і США, важко сказати. ПР, безперечно, зможе більш ефективно контролювати енергопостачання Європи, але союзи з політиками типу Уго Чавеса не сприятимуть зростанню взаєморозумінню між Києвом з одного боку і Брюсселем з Вашингтоном з другого. Скоріше за все Україна на довгий час просто випаде з «поля посиленої уваги» Заходу. І накриється мідним тазом.


Коментарі (7)

colbert repor 2010.11.09, 07:48
Україна випала з поля посиленої уваги заходу ще 2 роки тому, коли до влади у США прийшли демократи. Тоді ж і відбулася здача України Москві. Зараз республіканці впевнено перебирають владу до своїх рук. А з республіканським президентом прийде і новий тренд в український політикум. :)
демарш 2010.11.09, 08:13
Аналітика передбачає рух думки від конкретного до загального, від факту до судження, а не навпаки - коли під симпатичну, начебто оригінальну гіпотезу підбираються "зручні" факти. автори неприпустимо спрощують реальну картинку, не помічаючи навіть, що суперечать самі собі. Ну, скажімо, якщо Свобода і ПР так ідеально лягли в "народні ідеології", то чому б Яценюк мав "кратно" ускладнити завдання регіоналам в 2015 році? Отже, не все так просто з народом :) Результат Свободи не варт недооцінювати, але й переоцінювати - тим паче. Свобода - це саморуйнація галицького політичного міфу, його здрібніння, змаразматіння і виродження, а не вираження. І це, без сумніву, на руку ПР, от з цим не погодитися не можливо. Як і з тим, що Тягнибок - це "бандерівський симоненко" 2015 року розливу для негалицької України. Але вибудувати "двопартійність" - на такій тупій схемі не вийде. І це покажуть результати вже парламентських виборів.
кака 2010.11.09, 08:44
Демаршику. Рух думки "від конкретного до загального" це якраз не АНАЛІЗ, а йому протилежний СИНТЕЗ. Аналітика це - подрібнення на частинки і їх опрацьовування. А щодо нібито протиріччя Свобода-ПР -- Яценюк, то як я зрозумів з тексту, автор якраз усвідомлює складність форматування політикуму України по лінії Свобода-Регіони, при тому, що в межах цих партійних сил є велике зацікавлення саме такого сценарію. До речі Свобода тут може виступити лише "закваскою" майбутньої більш широкої право-соціальної сили. Аналітика це завжди тільки один або кілька сценаріїв з міліонів можливих. Що і є в цьому тексті.
демарш 2010.11.09, 09:35
До каки. Обійдемося без фамільярності - окей? бо хоч ви і кака, але ми з вами на одному городі не тусувались. Мені йдеться про те, що аналітика передбачає уважне і поважне ставлення до фактів, навіть якщо вони не вписуються у модель чи конструкцію, яка особисто автору здається геніальною. А в пропоновану модель, як на мене, не вписується надто багато. Автори воліють винести некомфортні факти за дужки - їхня справа. Але тоді це не аналіз, а так собі - поп-експертиза, якою зараз завалений політичний інтренет. А насамкінець хочеться віддати належне Фіртці за те, що розворушила болітце місцевих ЗМІ. Де б ми ще так посперечалися?
кака 2010.11.09, 09:44
Аналітика в кожному конкретному випадку може мати різні цілі і завдання. Іноді аналітик описує майже неймовірний сценарій розвитку подій, щоб застерегти, убезпечити. А часто ті сценарії, що здавалися неймовірними реалізовуються. А зробити абсолютно правдиву аналітику можуть тільки нострадамуси. Істина - це вся сума потенціно можливих суджень на задану тему у відповідних пропрціях.
Yar 2010.11.09, 21:59
В цьому аналізі є раціональне зерно. Я дивлюся на українське "гетто" в Києві, яке на цих виборах на 80% голосувало за Тягнибока. Ще трироки тому там "Свободу" підтримували лише відморозки і хитрі клоуни типу Бенюка, а тепер Тягнибок для київських українофілів (при тому не тільки галичан за походженням) є втіленням усього українського, така собі "остання барикада" на шляху реставрації СРСР.
Влодко 2010.11.11, 12:59
Не варто звужувати моделі, панове. Дійсно, проект ПР з розкрутки "Свободи" (кому не подобається така форма, можна запропонувати м'ягшу - мовчазного супроводу) вдався. Але "Свобода" - то скоріше компартія навпаки, з таким же як у комуністів страхом взяти владу, бо ці колишні комсомольці добре знають, що така відповідальність їм не під силу. Згідний з Демаршем: уже найближчі парламентські вибори покажуть, що двійко "ПР-Свобода" то надто примітивна як на велику Україну схема (а ще побачимо, як обКАКАється теперішня влада з її "реформами" та "покращенням життя..."). Україні потрібна авторитетна постать загальнонаціонального масштабу (не для москалів і бандерівців окремо). Якщо це не Юля чи Яценюк, то до 2015-го може визріти інша. Недавно, говорячи про те, як неочікувано засвітився УДАР, приятель висловив припущення: а чи не може стати Кличко "українським Саакашвілі-2015"? PS. Не маю жодного стосунку до "ударників"
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

624
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1813 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1109 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

533
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6883 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11354 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

313

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1049

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1095

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1090
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

258
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1063
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

828
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

720
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2923
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4419
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18420
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

291
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

336
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

646
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

748