Інвестиції у курортну нерухомість Карпат під час війни - перспективна ніша!

Чи можливе зростання вартості курортної нерухомості в Україні у 2023-2024 роках та які об'єкти можуть становити основу інвестиційного портфеля?

Закономірно, що у короткостроковій та середньостроковій перспективі західна частина України перетвориться на потужний центр внутрішнього туризму. Галичина, Прикарпаття, Закарпаття, Буковина та інші регіони вже зараз залучають багатьох інвесторів. На жаль, частина морських курортів перебувають у тимчасовій окупації. Масштабне мінірування водних площ та прибережних зон остаточно поставило на паузу розвиток та діяльність майже всіх курортів півдня України.

Попит на відпочинок впав на всій території нашої держави. Але позитивні прогнози все ж таки зберігаються для західного регіону. Отже, спробуємо з'ясувати, як грамотно інвестувати в курортну нерухомість, і на що насамперед звертати увагу при виборі об'єкту.

Що буде з вартістю курортної нерухомості на заході України у найближчі роки?

Люди готові платити за безпеку. Отже, є всі підстави припустити, що у найближчі три-п'ять років вартість рекреаційної нерухомості у західному регіоні зросте щонайменше у кілька разів.

Такі фактори, як можливий вступ до ЄС та НАТО у найближчому майбутньому, також сприятимуть підвищенню вартості земельних ділянок та нерухомості будь-якого типу.

Вартість будівництва зростає через обмеженість земельного ресурсу та введення жорсткіших норм забудови. Вчорашні 300-400 доларів за квадрат сьогодні вже перетворилися на 700-900 доларів, а собівартість внутрішнього оздоблення взагалі знаходиться в межах 700-1000 доларів на ту саму одиницю площі.

Настрій покупців та стан ринку землі під час війни.

Бізнес починає приходити до тями від торішнього шоку повномасштабного вторгнення. Вже зараз ціна квадратного метра в котеджних містечках зростає зі швидкістю 10-15% на рік.

Лише п'ять, максимум сім років тому вартість на 100% укомплектованих апартаментів у курортному Буковелі була 1 000 — 1 500 доларів за квадрат, тоді як зараз ця сума знаходиться в межах 2 500 — 5 000 доларів.

Перспективи інвестицій у західні регіони

Після аналізу кількох десятків об'єктів ми дійшли висновку, що далеко не всі забудовники дають конкретні прогнози щодо прибутковості об'єктів у найближчій перспективі. Навіть незважаючи на те, що курортна нерухомість західного регіону України сьогодні передбачає високу завантаженість за замовчуванням.

Традиційно привабливішими для інвесторів вважаються об'єкти з розвиненою інфраструктурою. Наявність лазні, сауни, зони відпочинку, SPA, ресторану, дитячого майданчика, пункту прокату спорядження та інших додаткових опцій значно підвищує інтерес потенційних покупців, орендарів тощо.

Найбільш перспективними у цьому плані вважаються об'єкти, які співпрацюють із готельними операторами. У цьому випадку все буде зроблено згідно з заздалегідь затвердженими технічними вимогами індустрії, а економічна частина і прибутковість будуть прораховані за найбільш реалістичним сценарієм.

Важливо звернути увагу, що готельний оператор працює лише з тими об'єктами, які мають реальні перспективи інвестиційної привабливості та комерційного розвитку, принаймні протягом 5-10 років.

Два підходи до інвестування в курортну нерухомість 

Пасивна тактика інвестування  — спочатку інвестор вкладається в об'єкт або частку, а потім у наступні роки повертає свої кошти в грошовій формі частинами, наприклад протягом п'яти років. Зазвичай це дохід від оренди, що пропорційно розподіляється між інвесторами за підсумками року.

Це стабільна тактика з низьким порогом входу від $10 000. Для додаткової надійності рекомендуємо вибирати об'єкти під контролем керуючих компаній.

Перепродаж тактика інвестування  — тактика швидкого прибутку через продаж раніше купленого об'єкта, наприклад, на стадії часткової готовності, вже у вигляді готового бізнесу.

Поки що темпи зростання вартості апарт-готелів значно випереджають аналогічні показники комерційної нерухомості та житлових будинків. Завдяки цьому тактика перепродажу може дати непогані фінансові результати в найближчому майбутньому.

На що звертати увагу при виборі об'єкта для інвестицій в курортній зоні?

Насамперед експерти радять дивитися на такі показники та фактори:

  • середньорічне завантаження, наприклад, навіть у найпопулярнішому Буковелі воно становить 55-60% на рік;
  • середній чек, добре, якщо він буде $50 або вище за збереження високого рівня завантаження;
  • розвинена власна інфраструктура – це козир, завдяки якому ваш об'єкт заповнюватиметься насамперед у порівнянні з готелями конкурентів;
  • юридична чистота всієї документації на землю та споруду;
  • стан під'їзду до локації та хто відповідає за його утримання;
  • видові локації дорожчі, але й мають попит серед туристів, отже, гірські об'єкти важче будувати, але набагато легше заповнювати гостями;
  • при виборі фінансової моделі переконайтеся, що частина прибутку, яку інвестор віддає на утримання, входять витрати на господарську діяльність, догляд за номером і маркетинг;
  • обов'язково подивіться на об'єкт інвестування як гість, поставте собі запитання, чи зупинилися б ви самі в такому комплексі;
  • мінімальна прибутковість має зберігатися на рівні 10%;
  • ще одна ознака надійного та стабільно працюючого об'єкта – чітко прописані правила користування нерухомістю.

Котеджі – найперспективніша ніша для інвестування в курорнту нерухомість Карпат. 

Останні 12 місяців власники котеджів біля відомих курортів Карпат збільшили свій капітал мінімум на 20% і ціни продовжать зростати. Найбільш привабливою в сегменті традиційно вважається нерухомість у Буковелі. Об'єкти в цій місцевості підходять для отримання місячного пасивного доходу від оренди, а також щодо швидкого і вигідного перепродажу.

Оптимальний варіант - вибрати об'єкт під крилом компанії, що керує, яка вирішує всі організаційні питання. Приблизний середній прибуток від одного такого об'єкта досягає $25 000 на рік.

Яскравим прикладом місця концентрації подібних об'єктів, який можна брати за умовний орієнтир для інвестора — котеджі TrueVille, побудовані в центрі Поляниці. Саме в цій місцевості ідеальна екологія поєднується із добре розвиненою інфраструктурою курортного Буковеля. А відстань до найближчого витягу всього 1.3 км.

Містечко Трувіль - сучасні котеджі біля Буковеля

Проект будується за канадською технологією та спочатку планувався з урахуванням кліматичних особливостей Карпат. Екстер'єр у стилі барнхауса доповнюють оригінальні інтер'єрні рішення, новітні інженерні системи, бездоганне оздоблення зсередини, ергономічне та функціональне планування внутрішнього простору.

Враховуючи ситуацію в країні, особливо важливо, що кожен будинок у TrueVille повністю автономен, з власним джерелом живлення, а також системами водовідведення та водопостачання.

На території прокладено високошвидкісний оптоволоконний інтернет. Безперебійний доступ передбачено завдяки роботі терміналу StarLink.

З вікон котеджів відкриваються панорамні краєвиди на гори. На території працює ресторан, з вікон якого також відкриваються чарівні панорами.

У котеджному містечку є затишний басейн з підігрівом, доступ до просторих терас для занять йогою, відпочинку та барбекю. У кроковій доступності ТРЦ, аптеки, магазини.

На об'єкті в режимі 24/7 працює охорона та ведеться відеоспостереження. Усі будинки обладнані централізованою пожежною системою із гідрантом. Кожен об'єкт застрахований у надійного страхувальника.

Купівля котеджу біля Буковеля на території містечка TrueVille дозволяє включити до інвестиційного портфеля прибуткову нерухомість у перспективному та безпечному курортному регіоні України.

Партнерський матеріал


15.09.2023 1799
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5209 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1841 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4052 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3176 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7971 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20302 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

284

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

824

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1917

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2396
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

193
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

702
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

483
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18388
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

985
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1220 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6106 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23398 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

299
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

997 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1187 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

503