Covid-19: що ми знаємо про нові штами вірусу, які постійно з’являються

Штам, який вперше зафіксували в бразильському районі Амазонки та підозрюють у виникненні збільшення захворюваності на COVID-19, виявили в Міннесоті. Те, що хвилює чиновників Південної Африки, з’являється у двох місцях у Південній Кароліні та буквально через кілька днів у штаті Мериленді.

Вчені не дивуються, коли коронавірус змінюється та розвивається - зрештою, це те, що роблять віруси. І з настільки безконтрольним розповсюдженням по США та інших частинах світу, вірус отримує безліч можливостей зробити саме це. Чотири з нових варіантів особливо викликають занепокоєння.

"Штами, які виявили нещодавно, здається, поширюються легше. Вони більш трансмісивні, що може призвести до збільшення кількості випадків та посилення напруги на нашій і без того надмірно податковій системі", - каже доктор Рошель Валенський, новопризначений директор Центру з контролю та профілактики захворювань.
Найбільше, чого побоюються вчені, це те, що мутації можливі до такої міри, що є можливість виникнення більш серйозних захворювань, обходячи здатність тестів виявляти його або уникаючи захисту, що забезпечується щепленням.
Хоча деякі нові штами, здається, мають зміни, схожі на ті, що можуть вплинути на імунну відповідь, це лише питання часу.
Уряди вже реагують. Колумбія заборонила рейси з Бразилії, а Бразилія заборонила рейси з Південної Африки. Зупинити розповсюдження майже напевно вже занадто пізно, і є певні ознаки, що мутації у цих штамах виникають незалежно та в багатьох місцях.
Ось що відомо про чотири найрозповсюдженіших.

В.1.1.7
У верхній частині списку для дослідників у США є штам В.1.1.7, який вперше зафіксували у Великобританії. CDC попередив, що це може погіршити поширення пандемії.
Повідомлялося про понад 300 випадків у 28 штатах, але це лише випадки, зафіксовані геномним секвенуванням, яке не робили в США.
Хоча інформація про нові мутовані віруси може лякати людей, вчені кажуть, що треба заспокоїтися тим, що виявили: імунна система людини може впоратися з тими варіантами, які з’явились до цього часу, особливо B.1.1.7.
"Наскільки нам відомо, це передається точно так само", - сказав CNN Грегорі Армстронг, керівник Управління розширеного молекулярного виявлення в CDC.
Це означає, що ті самі заходи, які вже відомі для зменшення розповсюдження, також зупинять нові штами: використання маски, соціальне дистанціювання, уникання великих груп чи натовпу та часте миття рук.
Однак мутації допомагають вірусу легше проникати в клітини - це означає, що якщо хтось, вдихає легенями повітря, в якому містяться частинки вірусу, ці частинки, швидше за все, інфікують деякі клітини в пазухах або легені.
Внаслідок мутації відбуваються зміни у білку, який вірус використовує для прикріплення до клітин, тобто люди легшу заражаються в результаті впливу.
Тому людям потрібно більше старатися, щоб запобігти поширенню, доки не можна прискорити вакцинацію.
"Для того, щоб перервати передачу, нам знадобляться жорсткіші карантинні заходи того, що ми вже робимо для уповільнення передачі", - сказав Армстронг. "Нам потрібно приділити більше уваги носінню масок. І нам потрібно збільшити охоплення вакциною".
Виникало ряд запитань про те, чи спричинив В.1.1.7 більш серйозні захворювання у Великобританії.
"Найновіші дані вказують на те, що Великобританія є дещо більш вірулентною в сенсі потенційного спричинення більш серйозних захворювань", - заявив директор Національного інституту алергії та інфекційних хвороб доктор Ентоні Фочі під час веб-трансляції, яку фінансує Національна освітня асоціація.

В.1.351
Штам, який вперше зафіксували у Південній Африці під назвою B.1.351 або 501Y.V2, вперше в четвер виявили в США, в Південній Кароліні.
У суботу губернатор штату Мериленд оголосив, що у зразках аналізів пацієнта у районі Балтимора також показав характерну мутаційну картину B.1.351.
Жоден із трьох захворівших не контактували між собою, і ніхто нікуди не їздив днями. Це свідчить про те, що штам поширюється безсимптомно у громадах.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, таку ж ситуацію спостерігають у понад 30 інших країнах.
"Штам, який вперше виявили у Південній Африці, швидко поширився за межі Африки, і тому зараз мені не дає спати вночі те, що він, швидше за все, циркулює в ряді африканських країн", д-р Матсідісо Моєті, регіональний директор ВООЗ з Африки.
Він має інший характер мутацій, що спричиняє більше фізичних змін у структурі білка колоска, ніж B.1.1.7. Одна важлива мутація, яка називається E484K, мабуть, впливає на рецептор-зв'язуючий домен - ту частину білка, що має найважливіше значення для прикріплення до клітин.
Це може допомогти вірусу частково уникнути наслідків вакцин.
"Є більше занепокоєння щодо імунної втечі", - сказав Армстронг.
Виробники вакцин та наукові дослідники тестують зразки цього штаму разом з іншими, щоб перевірити, чи може він уникнути імунної відповіді, спричиненої вакцинацією. Фочі каже, навіть попри це, є додаткова "подушка безпеки" імунітету, спричинена вакцинацією.
Це надає впевненості у заходах вакцинації.
"Хороша новина - вакцини, ті, які існують зараз, все ще будуть ефективні проти мутантів. Протверезні новини ... у міру того, як ви отримуєте все більше і більше реплікацій, ви можете отримувати все більше і більше еволюції мутацій, а це означає, що ви завжди будете на крок попереду ", - сказав Фауці CNN у понеділок.
Команди Колумбійського університету, Дослідницького центру СНІДу Аарона Даймонда при Колумбійському університеті та інші групи вчених також тестували лабораторні версії вірусних мутацій проти крові вакцинованих людей і кажуть, що хоча ефект від вакцинації має дещо зменшений результат, недостатньо, щоб послабити захист - поки.
Але виробник вакцин, що базується в Мериленді, оприлюднив попередні результати своєї вакцини проти коронавірусу в четвер, які показали, хоча вакцина була більш ніж на 89% ефективною під час випробування третьої фази у Великобританії, меншого, попереднього випробування у другій фазі, проведеного в Південній Африці, коли цей штам активно циркулював показали ефективність лише 60%.
Про всяк випадок Pfizer та Moderna заявляють, що працюють над виготовленням прискорених вакцин, які стосувалися б мутованих версій коронавірусу.
Препарати, які призначені для того, щоб зробити швидкий і легкий процес - просто підключення нової версії генетичного коду, що використовується для створення вакцин. Є також дані, що зміни можуть допомогти врятуватися від лікування моноклональними антитілами, проведених Eli Lilly and Co. та Regeneron.

Р.1
Штам, який підозрюється у збільшенні вірусного захворювання в Бразилії, вперше виявили в Міннесоті в січні.
Його виявили у мандрівника з Бразилії, тож поки немає ознак його поширення серед громади. Цей варіант, названий P.1, знайдений у 42% зразків в одному опитуванні, яке провели в бразильському місті Манаус, а японські чиновники знайшли штам у чотирьох мандрівників з Бразилії.
"Поява цього штаму викликає занепокоєння щодо потенційного збільшення трансмісивності або схильності до повторного зараження людей ГРВІ-CoV-2", - сказав представник CDC.
P.1 також несе мутацію E484K.

L452R
Це штам, який можна побачити в Каліфорнії, а також у десятках інших штатів.
"Ми поки не знаємо, яку він має унікальність", - сказав Армстронг.
Він також має мутацію в рецепторному домені зв'язування білка. Його називають L452R, і хоча його часто зустрічають, поки незрозуміло, чи є він таким, що більше передається.
Будь-який вірусний штам може стати більш поширеним через те, що називають "ефект засновника".
"Ефект засновника полягає в тому, що вірус знаходиться в потрібному місці в потрібний час", - сказав Армстронг. Якщо певний штам циркулює, коли передача зростає внаслідок поведінки людини, цей штам буде їздити все частіше і частіше не тому, що він легше поширюється, а просто тому, що був там."
Потрібне глобальніше досліджень, щоб показати, чи можуть ці штами посилити й без того астрономічне розповсюдження вірусу. У США понад 25 мільйонів діагностованих випадків та понад 430 000 смертей. Але Інститут метрик та оцінки охорони здоров’я Вашингтонського університету вже почав включати штами у свої прогнози.
"Швидке поширення штамів може подовжити період щоденних смертей понад 1 000 вже після 1 травня", - йдеться у його прогнозі від 28 січня.
ПроєктIHME передбачає, що до 1 травня в США загине 595 000 людей.
"Поява штамів підкреслює необхідність заходів щодо охорони здоров'я", - порадив Валенський. "По-перше, зробіть щеплення, коли настане ваша черга. Крім того, деяким людям може знадобитися допомога у вакцинації - будь ласка, розгляньте можливість допомогти своїм сусідам і близьким домовитись або поїхати на зустрічі. По-друге, одягніть маску. Попрактикуйтесь у соціальній дистанції та мийте руки. І наголошую, зараз не час подорожувати ".
за матеріалами СNN


02.02.2021 1166
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

669
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2271
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2000
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2024
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6070 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2308 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

183

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

995

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

995

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1252
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

476
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1937
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3834
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26366
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

427
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10340 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7884
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

435
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

277
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

432
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

514
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1448