Панахида як солідарність

Сценарій багатосерійного фільму: постмодерне молоде подружжя доводить до сказу сусідів -- двох класичних благеньких старих, позиціонованих як людей високодуховних та позитивних, з чіткою системою принципів та залізобетонними поглядами на проблему добра і зла. Іншими словами, як недобитків Правильної Епохи, де герої на штиб кіношних «300 спартанців» вперто не віддавали «землі і води» імперіалістам, зайдам, клоунам і підарасам. Від реплік позитивних персонажів стає тоскно. Старий постійно повторює, що свободу треба захищати. Стара кляне «Євробачення» та генетично модифіковані продукти.

Молоде подружжя викликає ще глибшу огиду. Вона безперервно цитує підручники фемінізму, регоче і матюкається у стільничку. Він час від часу проголошує операційні істини з «Довідника преферансиста»: «Гравець призначив трефи й залишився без одної. Замість того, щоби додати до свого запису шість, він зменшує свій запис на шість...» Читачеві (глядачеві) пропонується вибрати, яка з двох конкуруючих родин бридкіша.

З кожною новою серією відбувається руйнування змістів, сенсів. Сценарій вироджується в нагромадження безглуздих подій. В десятій серії виявляється, що позитивні старі хричі зовсім не люди, а добре замасковані вурдалаки. Які в комуністичні часи під виглядом антирадянської діяльності займалися викачуванням життєвої енергії з комсомольських та спортивних колективів. В кінці тринадцятої серії передбачається напад вампірів на молодих сусідів. Три літри крові, прокушене стегно головної героїні великим планом. Тільки твердим маразмом можна загострити звичайний маразм. Й то не завжди. Але іноді «накладання» одної безвиході на іншу дає цікаві ефекти. Є такий парадокс: будь яке мистецтво є мистецтвом руйнування сценаріїв.

Все починається у глючних хащах непрямого цитування, коли поезія перетворюється на медитативну мозаїку, з якої світомість (наснажена драпом, алкоголем, сексом, перепадами атмосферного тиску, дзвінком п'яного в дупу колеги) вибудовує небачену мозаїку переплетених послань, підсвідомих згадок. Саме вони, а не продукт розумових зусиль, назавжди вбивають уяву тих, хто хаває попкорн в м’яких кріслах кінопалаців. Красиві компутерні ефекти нагромаджуються тепер за законами кліпової культури. Початки й кінці непотрібні. Одний вдалий прікол виправдовує усі безглузді красівості.

Що відбувається за межами «прикольності»? Напряг на якісь «відбудови» та «відродження». Малювання на парканах чорних знаків і мертвих гасел. Побудова мереж для мрійників, стурбованих пошуками друзів та однодумців. Пошуками «ідей». Впертіші з тих мрійників врешті-решт зіп’ються в чужих гаражах і музеях народного побуту, поміркованіші зроблять партійні кар’єрки і поставлять у свої гаражі імпортні авта. Жоден з них не побудує заводу, де б робили авта українські. Помічники режисера і жаби мовчатимуть. Не цікаво. Кіна не буде.

В нас залишається тільки один різновид актуальної солідарності – панахида. Коли хтось з наших вмирає, то з різних світів одного міста збираються люди. Ті, яким вартувало б збиратися з іншої нагоди. Конструктивнішої. Але вони збираються тільки навколо труни. Виключно навколо труни. Й дивляться одне на одне так, немов вони стипендіати Фулбрайта, яким пообіцяли екскурсію Манхеттеном, а привезли на подвір’я Шаолінського монастиря.

«Ну і що?» -- питають невиспані очі.

«Ну і все», -- відповідає виспана смерть.


17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

667
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11189 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1889
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1785
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2784
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4644

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

406

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1084

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1492

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1357
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1739
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1555
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1264
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

634
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

714
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1905
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2221 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20403
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

383
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

731 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

769
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1116