Гриби згаслих народів

 

Мене завжди хвилювало питання: хто мешкав на прикарпатських землях в давні епохи? Хто залишив мегалітичні споруди біля Бубнища? Чию метафізику всотали наші грунти? Нащадками якої мудрості є карпатські мольфари? Ми не знаходимо в наших краях ані античних написів на кам’яних стелах, ані фракійських і гетських графіті в печерах. Свідчення давніх істориків щодо земель, східніших від римської Паннонії туманні, плутані й навдивовиж суперечливі.

 

Тим важливішими є кожна згадка, кожен натяк. Римські історики Тацит і Діон Кассій залишили нам згадки про велике царство правителя бастарнів і даків Буребісти (Буревіста), яке між 55 та 30 роками до нашої ери розрослося від Дністра до Балканських гір і Варни. На березі Дністра, з північно-східного боку Карпат знаходилася літня військова ставка Буребісти. У його військах, згідно римських джерел, було багато кельтів і германців. Можливо ті карпатські мегаліти, які останнім часом притягують увагу науковців, є пам’ятниками доби кельтсько-бастарнського царства, сучасниками походів Цезаря і битви при Акціумі.

 

В ті ж часи вздовж Тиси виникла невелика, але войовнича держава язигів, яких асоціюють то з залишками скіфосарматів, то з протослов’янами. Нащадки кочовиків, язиги під час війн формували кінні підрозділи в допомогу своїм союзникам – свевам. Північніше мешкали роксолани. Десь біля 70 року нашої ери ці народи разом з населенням Карпатського краю опинилися під владою даків. Про державу даків ми знаємо більше, завдяки знаменитій Дакській війні, яку імператор Траян вів у 102-107 роках проти царя дунайських і карпатських народів Декебала. У 113 році на честь перемоги Траяна в Римі була споруджена тріумфальна колона. Вона прикрашена грандіозним кам’яним рельєфом і збереглася до наших днів.

 

Німецький історик Теодор Моммзен у п’ятому томі своєї «Історії Риму» так описує свої враження від цих рельєфів: «Траянова колонна залишає в нас, окрім уявлення щодо деяких туманних епізодів, лише сумне відчуття великої і бурхливої історичної катастрофи, назавжди потм’янілої для нащадків... Ми бачимо вартові вежі римлян з  конусовидними дахами, з бастіонами і верхнім майданчиком для дозорців. Ми бачимо місто на березі Дунаю і річного бога, котрий дивиться, як римляни з прапорами і значками легіонів йдуть понтонним мостом. Ми бачимо самого імператора: спочатку на військовій нараді, потім біля вівтаря під час принесення жертви перед укріпленнями римського військового табору. Розповідають, що союзні з даками бури відмовляли Траяна від війни, демонструючи латинський напис, що сам собою виник на величезному грибі; дехто впізнає цей гриб-велетень на рельєфі; він навантажений на вола, а збитий з ніг цією твариною варвар, що тримає у руці палицю, вказує пальцем на гриб імператорові, котрий наближається».

 

Цей таємничий «Траянів гриб» турбує мою уяву. Його знайшли бури, мешканці північних кордонів Декебалова царства. Можливо, вони його знайшли десь у Карпатах. Можливо, такі гігантські гриби з природніми знаками на капелюхах були об’єктами поклоніння у давніх мешканців Карпат і Прикарпаття (бурів, гетів, кельтів?). Принаймні, таке припущення пояснює, чому й досі в Карпатах переказують легенди про особливі, містичні гриби.

 

Гриб в якості священного (вівтарного) об’єкта притаманний традиціям персо-мідійців (аріан, скіфів). Деякі історики вважають, що священний напій давнього Ірану і Скіфії – хаома виготовлявся з певної різновидності мухоморів. Є неясні свідчення про те, що жерці кочових племен Євразії у давні часи споряджали експедиції в Карпатські гори. Метою цих експедицій було збирання галюциногенних грибів, з яких готували шаманські настоянки. Ці отруйні напої викликали в жерців транс і допомагали їм спілкуватися з небесними і підземними володарями.

 

Існує свідчення історика Євтропія, що відразу після перемоги аріїв-зороастрійців над парфянами у 228 році, жерці Істхара (Персеполя) отримали від причорноморських скифів (теж арієв-вогнепоклонників) срібну амфору зі святою хаомою. Цар царів Ардашир син Папака, який за сумісництвом був жерцем-мобедом священного вогню Істхара, святкуючи відновлення імперії аріїв, прийняв з тої амфори дещицю хаоми і у священному трансі (фарр-баргі) спілкувався зі своїм далеким предком – царем Дарієм Великим. Дозволимо собі припустити, що скіфи з українського степу видобули вміст срібної амфори з карпатських грибів.

 

Секрети хаоми втрачені. Можливо, вже й не знайти в наших горах тих мухоморів, які наснажували на пророчі видіння царів давнини. Адже відомо, що екологічні і клімактичні зміни викликають в грибному царстві незворотні мутації і зміни. Але досвідчені грибники, чуючи про священні гриби згаслих народів, загадково мружаться.

 

Вони, певно, щось знають.


17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

659
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11183 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1884
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1781
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2779
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4639

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

398

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1080

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1488

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1353
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1735
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1550
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1260
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

630
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

710
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1900
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2209 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20399
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

379
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

727 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

764
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1112