Щасливий квиток Володимира Адамюка

 

/data/blog/124988/3ebbcf7e16177c8ff2ead3486882ed05.jpg

 

«Вікна» розповідають історію успіху талановитого футбольного захисника, вихованця Калуської ДЮСШ. Свого часу простий та щирий хлопчина родом з села Сівка-Калуська навіть не думав про кар'єру футболіста, працюючи електриком та граючи щовихідних на аматорському рівні.

 

Проте Володимиру Адамюку випав щасливий квиток, а з ним — можливість виступати на професійному рівні. Тож, він сповна ним скористався. І за три роки калушанин пройшов шлях від аматорського колективу до іменитого клубу Прем’єр-ліги. А нині нашого 25-річного земляка можна сміливо назвати одним із лідерів ФК «Дніпро».


Гра мільйонів подобалася юному Володі Адамюку ще з дитинства: він дивився матчі по телевізору, грав з іншими хлопцями на районному рівні. І після одного з поєдинків до нього підійшов тренер Юрій Маляр, запросивши на тренування до Калуша. На той час хлопчина навчався в сьомому класі, відтак, щодня довелося їздити на заняття автобусом з села у Калуш.


Згодом перспективного підлітка почали залучати до чемпіонату дитячо-юнацької футбольної ліги. Втім, після закінчення школи, запрошень до команд обласної ліги Адамюк не отримав. Доводилося грати за команду свого села, з якою проте виграв чемпіонат Калуського району. Після цього поповнив склад ФК «Тужилів», а далі – виступав за команду «Кроно-Карпати» з Брошнева, яку на той час тренував Василь Качур.


Цікаво, що паралельно із виступами на футбольних полях краю Володимир встиг здобути фах електрика. Тож, пішов працювати в РЕМ: міняв квартирні лічильники, робив технічну повірку. Враховуючи, що футбольні поєдинки відбувалися щонеділі, він встигав ще й тренуватися із футзальною командою ПАТ «Прикарпаттяобленерго», з якою, до слова, згодом став переможцем турнір серед енергетичних компаній, який проходив в Дніпропетровську. Так, впродовж трьох років Адамюк відіграв на змагання зі статусом «любителі».

 

Втім, як грім серед ясного неба, пролунав дзвінок  від ФК «Кримтеплиця», що брав участь в чемпіонаті України серед команд першої ліги. Як з’ясувалося згодом, цьому посприяли люди з «Кроно-Карпати».


На перших порах калушанин відчував велику невпевненість, адже то був зовсім інший ігровий рівень. Проте наставник команди Михайло Сачко запевнив гравця в необхідності залишитися.


«Стало набагато важче. На тренуваннях навантаження було набагато вищим, та й загалом — інші суперники, інша боротьба на полі. Словом, зовсім інший рівень. Я ж намагався працювати і не підводити тренера, партнерів. Уважно слухав всі вказівки і виконував їх. Нічого не вигадував», — пригадує Володимир.


До слова, поряд із виступами за «Кримтеплицю», Адамюк ще числився на роботі в «Прикарпаттяобленерго», де взяв, так би мовити, творчу відпустку. Проте ставка на професійний футбол таки змусила його розрахуватися. На жаль, через півроку проект під назвою ФК «Кримтеплиця» припинив існування, тож, перед молодим футболістом постало питання: що далі?



Саме в той час до нього зателефонував знаний в Україні тренер Володимир Мазяр, який очолював «Сталь». Сказав, що готовий взяти його в команду.


«Спільну мову з тренером ми знайшли швидко. Загалом, мені вже було легше, ніж в попередньому клубі. Все-таки набув певного досвіду, розумів, який рівень у першій лізі, знав, що потрібно робити на полі», — наголошує він.


«ДНІПРО» і МАРКЕВИЧ


На початку 2016 року Адамюка запросили на збори дніпровського «Дніпра», наставником якого на той час був відомий вітчизняний фахівець Мирон Маркевич.


«Мені здається, у нього непогане майбутнє, але з ним треба працювати, є прогалини в тактичному плані. Але фізично багато може витримати, багато працює на тренуваннях. Думаю, що в нього гарне майбутнє», — коментував підписання прикарпатця сам Маркевич.


Зрештою, «дніпровці» таки підписали із новачком контракт до кінця сезону. Варто додати, що гравець перебрався на береги Дніпра у якості вільного агента, тобто безкоштовно. Чи не найбільше такому переходу зрадів екс-тренер «сталеварів» Мазяр.


«Врахуйте, що в професійний футбол Володя грає фактично три з половиною роки. І з кожним роком він додає все стрімкіше. Певен, що той прогрес не зупиниться. Більше того, можу сміливо сказати, що Адамюк – майбутній гравець збірної України. Це дуже цікавий, різнобічний гравець», — наголосив Мазяр, назвавши калушанина найбільш прогресуючим футболістом, з яким йому коли-небудь доводилося працювати.


«Він щоразу виходить на новий рівень, швидко вчиться. Та і його позиції – дефіцитні в нашому футболі. Саме тому кажу про збірну – Володя до неї доросте рано чи пізно», — переконаний тренер.



Проте за перших півроку перебування у «Дніпрі» Адамюк взяв участь лише в чотирьох матчах, відігравши в цілому 349 хвилин. Тож, у міжсезонні спробував підшукати собі новий клуб. Зокрема, його активно «сватали» в луцьку «Волинь». Втім, були й інші гідні пропозиції.


«Вважаю, що Адамюк — один із кращий правих захисників в Україні. Чекаємо пропозиції від самого «Дніпра» і розглядаємо інші варіанти. Володимиром цікавляться як у деяких європейських країнах, так і в Україні. Сам він схиляється до того, щоб залишитися в Україні, тому наші команди — в пріоритеті», — відзначив влітку минулого року менеджер футболіста Олександр Панков.


У підсумку, «дніпряни» таки підписали талановитого захисника, який не зміг залишитися у «Волині» через заборону луцькому клубу реєструвати нових гравців.


«Безумовно, я був дуже радий такому повороту, отримавши шанс закріпитися в такій команді, як «Дніпро», тож, постарався ним скористатися. Важливо було звикнути до особливостей тренувального процесу: тут практично всі заняття проходять з м’ячем, багато працюємо над тактикою. Це цікаво і корисно», — наголосив калушанин.


Відтак, в першому колі Ліги Парі-Матч сезону 2016-2017 Адамюк відіграв за дніпровський клуб 15 матчів, 12 з яких — «від свистка до свистка».


Володимир став одним із небагатьох, хто залишився в команді після фінансових проблем, що «навалились» на команду. Водночас, оборонець разом з «Дніпром» зумів пробитись до півфіналу Кубка України.


«Не знаю, казка моя кар’єра чи ні. Поки що казки немає. Я просто намагаюся працювати якомога краще», — наголошує Володимир Адамюк, доводячи, що тільки працею та наполегливістю можна досягти таких вагомих результатів.


Довідка «Вікон»:

Володимир АДАМЮК

Ігрова позиція: Захисник

Народився 17 липня 1991 року в селі Сівка-Калуська

Зріст: 186 см. Вага: 83 кг.

Вихованець СДЮСШОР м. Калуш

Виступав за команди: ФК «Калуш», «Кроно-Карпати» (Брошнів-Осада), «Кримтеплиця» (Молодіжне), «Сталь» (Дніпродзержинськ), ФК «Дніпро».

У вищій лізі чемпіонату України: дебютував 19 липня 2015 року в матчі «Сталь» — «Динамо» (1: 2). Всього в статусі «профі» провів 34 матчі, забив 1 гол (станом на січень 2017 року).

 

Андрій МЕНІВ, Вікна


02.02.2017 746 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

601
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1790 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1102 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11333 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1043

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

252
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1057
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

824
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

704
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

282
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743