Закрили! ...Хто заплатить за бедлам? =Нічний клуб у COVID-реакторі=

Про нічний клуб - просто в серці COVID-реактора; відставки; очікування шалених фінансових стягнень і вірогідно - міжнародний скандал...

Нові подробиці COVID-столиці України виявив ресурс «Хто крайній, га?!».

Корупція та злочинна бездіяльність МОЗ. Запит про це – дав ефект вже того ж дня! 

Протилежний ефект. Замість припинити політичні акції та притягнути винних – взялися за Буковель. Круть! Але скажіть-но: ми чогось не знаємо? Всі працівники курорту й мешканці Паляниці – враз полягли від вірусу?.. Дайте хоч статистику, офіційні дані, які підтверджують, що "розсадником зарази" є гірськолижний курорт, а не місто ІФ. А головне: коли ж нарешті почнуться заходи в "столиці"?

Титул COVID-слолиці – Ів.-Франківськ отримав за реальними даними. Виявлені й оприлюднені не лише причини, але й конкретні факти, фото, зроблені зверненняв поліцію. Де відповідні дії, де належна реакція?!?

Міський голова та головний санлікар (після виходу фейку згаданого в публікації) – почали твердити, що саме гірськолижний курорт – епіцентр вірусу. Гаразд. Свистіти (як кажуть) – не Буковель збудувати. На чому ґрунтуються висновки можновладців? Як змінювалася статистика в реґіоні відтоді, як завезені протестуни потоптали перехід? Скільки людей (персонал, місцеві мешканці Поляниці, ближніх сіл і містечок) – госпіталізовані станом на 12.03 (день прийняття рішення)? Цифри, будь-ласка!

Невже голова ОДА справді керувався лиш вимогами "двохсот(?) протестанців"?! Держслужбовець не може діяти просто на догоду тим, кого -даруйте- "жаба давить", але – виключно в межах Закону.

Особливо це стосується поліції, що зупинила роботу підйомників: вони точно повинні були мати (і надати) відповідні ДОКУМЕНТИ (інакше – ст.365 ККУ). Протокол на лижника без маски – геть не "відмазка".

Правовий аспект. Якщо законних підстав нема – вступає в дію юридична сторона. Найперше – протидія законній господарській діяльності – ст.206 ККУ. В рамках провадження (ст.214 КПК не дає права відмови) – слід вимагати провести експертизу, яка б встановила спричинені збитки (в т.ч. – упущену вигоду). Не забувайте: на території курорту знаходиться об'єкт потужної іноземної компанії. Тож окрім непомірно-великої суми компенсації – вірогідний ще й міжнародний скандал. (Чи посадовці наказали блокувати лише Буковель, підтверджуючи ознаки ст.206 ч.3?). Плюс ряд судових позовів. За наклеп, образу ділової репутації, самоуправство, перевищення службових повноважень працівниками правоохоронних органів, подання завідома неправдивої інформації (в т.ч. про кількість хворих)… Цікаво буде, коли позови підуть – персонально проти конкретних посадовців, що озвучували "авторитетну" інформацію та прийняли рішення

Поглянемо в деталі.

 Вірус. Як пояснюють лікарі – він має надтонку, дуже вразливу білкову оболонку. Холод, прямі сонячні промені, озон – чинники, що руйнують бактерії – практично одразу. Що маємо в Горах? Вірно: поєднання усіх трьох. То про яке поширення вірусу – мова?!?

 Лижники. Кожен з них – у шоломі зі склом. Уявіть: їде він зі стрімкого спуску й раптом – чхає. Можна при цьому втриматись на швидкості? А що робити з вологістю, розбризканою по склу шолому? Та міркуймо простіше: ви (особисто) з температурою і слабкістю – вирушили б за сотні кілометрів – на дороговартісне катання? І найцікавіше: якщо "заразоносці" – лижники, чому на Львівщині, де курортів більше в рази – статистика – втричі менша (пам'ятаєте)?!

 Підйомники. Якщо вірус передається від сидіння на сусідніх кріслах – у холоді, на "проозоненому" вітру, під прямим і відображеним від снігу сонячним промінням… То яка ж катастрофічна ситуація – від сидіння поруч – у міському автобусі?!

 Міський транспорт. Кілька слів про реальний (підтверджений статистикою) COVID-чорнобиль: Ів.-Франківськ. Пасажири сидять впритул (не так, як на підйомнику, а "дупця-до-дупоньки"), навпроти них – інша пара людей, активно дихаюча в бік сусідів. На додачу – в салоні працює кондиціонер. Тож досить одного хворого, аби теплообмінник ввібрав його бактерії й розповсюдив на усіх присутніх (тепле вологе середовище).

То що ж треба було закривати: підйомники чи міський транспорт в самісінькому епіцентрі хвороби?!


Потяги
на Франківськ. Їх заблокували – два тижні після визнання "червоної зони". Чого чекали?!

Готель, найбільший, в центрі COVID-столиці (ІФ) – практично переповнений. Усі постояльці – в масках? Сніданки, вечері – доставляються їм у номери? Але чи дійсно безпечно приїздити в такий час – у самісінький реактор?

 Нічний клуб, що весело миготить світломузикою (пізній вечір 14.03) – певно, освячений: віруси не розповсюджує, вірно? Це тут, у COVID-чорнобилі, в самісінькому серці. Будинок звели на місці вирубаних дерев і недосліджених підземель (які просто знищили задля будови), перекривши пам'ятку архітектури (позаду). Тож власник будівлі – певно, має добрі "відносини" з керівництвом міста. Як і власник закладу (цікаво: хто ж цей місцевий #Тищенко?)...

Кажуть, заклад працював ледь не весь час "червоної зони" та задовго до її введення. Не берусь судити, чи це правда. Компетентні органи зможуть перевірити бухгалтерію (якщо працювали "на біло"). Зрештою – взяти показники споживання електроенергії (тепер усе – в цифрі). Та й взагалі: хтось мав_би за цим стежити, чи ні? Хто з керівництва міста, області, нацполу – подасть у відставку за виявленим фактом?

А найбільш зухвалий чинник –  масові заходи  та  агіт-намети. Про це вже писано ось тут, а також тут. Персонал (як видно на фото) – не дотримується навіть елементарних санітарних норм, що завідома може бути джерелом поширення хвороби (ст.325 ККУ). При цьому – намет щоденно розкладають у самісінькому центрі міста! Як і в інших точках, зрештою. І продовжують розкладати. Беззмінну пару, що декілька тижнів відстояла на "бойовому посту" – на тиждень змінили інші люди. Злягли (захворіли) перші? Скільки людей могли заразити, спілкуючись без масок і даючи одну-єдину ручку для підпису? Скільки вірусу – передати разом з календарями й газетами, що також  роздають при виході з храмів  міста – після кожної недільної літургії? Історія – замовчує. Хтось скаже, що наметів не було? Підніміть відео з камер спостереження хоча б за період "червоної зони": усе має бути зафіксовано. Навіть ситуація, коли "пеорсонаж" із мерської буди спробував напасти на мене, щоб знищити засоби фотофіксації. Знаючи, що я журналіст і роблю фото для публікації (свіжі подробиці – тут).

 

Не знає про все це поліція? Знає! Особисто вказав у своєму повідомленні на лінію 102 – про факт встановлення агіт-буди (зокрема – на Вічевому майдані) та про персонал без "намордників". Ще 15.01! Може, не знала про це місцева чинота, МОЗ, інші контролюючі органи? Безліч запитів у різні установи (від мого імені) – легко спростують таке припущення.

Не зважаючи ні на що – першого дня блокади Буковелю (13.03.21) – у COVID-столиці... вікрито, в самісінькому центрі міста... продовжується агіт-роздача.

Працівниця буди – традиційно без "намордника". А навіщо? Вірус – не кусається, вірно.... 

Тож питань – декілька.

  • Чому, знаючи про катастрофічну ситуацію в Ів.-Франківську – ще довгих два тижні не припиняли звезення потенційних жертв вірусу – потягами?
  • Хто відповість за злочинну бездіяльність МОЗ, поліції, ОДА – стосовно виявлених чинників (які завідома могли спричинити поширення вірусу)? 
  • Коли постануть перед відповідальністю організатори масових заходів (на одному з яких прямо зафіксовано COVID-носія)?
  • Хто і коли має розпочати кримінальне провадження за ознаками халатності/свідомих дій (відправка мед.засобів у Китай – напередодні пандемії)? Адже в результаті – виникла гостра нестача (відсутність) найнеобхіднішого: маски, антисептики. І саме це могло стати першочерговим чинником сплеску й поширення вірусу не лише в області, але й по цілій Україні. 
  •  Хто відповість за #рУЙнацію медичних закладів, що сьогодні були б – на вагу золота?!
  • Хто з керівництва міста, області, нацполу – піде у відставку (за виявленими ознаками роботи нічного клубу – просто в центрі COVID-реактора, не зважаючи на статус "червоної зони")? Хто власник закладу та які санкції будуть застосовані щодо нього?

Але найцікавіше – коли буде оформлений колективний позов відвідувачів (що витратили гроші й час), працівників і власників бізнесів у Буковелі? Скерований проти тих, що -вірогідно- перевищили свої повноваження, вчинили самоправство, поширили неправдиву інформацію, паплюжачи ділову репутацію бізнесу.

Ви пам'ятаєте: Денис Шмигаль особисто звітував, що карантинні норми на курорті – дотримані. Перепрошую, це вам – не якась там #тьотяДротяМВК – цілий Прем'єр-міністр! Він мусив щось знати, якщо озвучив: посада зобов'язує. Або когось звільнити (якщо його невірно поінформували). Але звільнень – не було.

Тож -гадаю- справа має бути досить гучною, а вимоги (суми компенсації) – значними, скерованими до конкретних посадовців. Щоб у майбутньому – службове становище й владні повноваження використовувалися лише за належністю. Бо коли важливе рішення приймають (як озвучено) – на догоду якимось (хто вони?) двом сотням(?) людей – мені це виглядає як політичні чи бізнес-розборки, свого роду "замовна помста". Зокрема – в інтересах того, чию агітацію – так старанно "не помічають". А коли високопосадовець оприлюднює своє рішення, починючи з апеляції, мовляв, це воля Президента… Що це?!? Спроба перекласти відповідальність? Усвідомлення hиткості позиції?..

Тим часом – важкі хворі по дві години чекають госпіталізації під COVID-лікарнею. А міський той… ГОЛОВА (котрий ще 09.03 волав про критичну ситуацію) – оголошує: відкриє ще кілька дитсадків… 

Вже й не знаю: плакати тут чи… (сміятись – якось не гоже). Ви ж пам’ятаєте, що творилося з дитсадками…

ПідСумуємо.

Звісно, висвітлене – лише мої власні думки (оціночні судження журналіста). Проте публікації описують факти, доводи, обставини, що мають ознаки кримінальних (корупційних) та адміністративних порушень. На мою думку, звісно. Та все подане – легко можна перевірити. А отже – мало б розглядатись згідно вимог ст.214 КПК, за ознаками ряду статей Кримінального кодексу, КУпАП та ЗУ «Про запобігання корупції».

Офіційні цифри, висновки, документи – мають надати відповідні відповідні органи. Невідкладний запит – направляю. Якою буде реакція? Продукуватимуть і надалі смертельну загрозу – чи все ж здійснять необхідні (не популістські) заходи? Очікуємо офіційних документів. Список одержувачів – досить вагомий…

Більше матеріялів по темі - тут. А що було на початку - пам'ятаєте?  

Павло Теличко.

Мерські буди ще не прибрали. І премії - чиноті (аж до понад 100 тисяч!)... Ось таке воно - "поле чудЕС"...

Фотогалерея


15.03.2021 Теличко Павло 22443
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1629
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1708
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1696
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5013 39
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2005 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1392

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

350

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

588

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

760

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

876
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3515
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10084
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

722
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25973
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7587
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

778
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

944
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

233
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1111
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

719
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

954