агенція новин

Прикарпаття не забезпечене інсуліном на 4,5 млн гривень

Про це під час постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків розповіла заступниця начальника департаменту охорони здоров’я ОДА Ірина Кобельська.

За її словами, на Прикарпатті є проблема із забезпеченням інсуліном, пише Фіртка.

«Є проблема по інсулінах. Зараз незабезпеченість на Прикарпатті 4,5 млн гривень. Передбачено фінансування видатків із місцевих бюджетів. Тому ми до них зверталися, щоб вони закладали на ці видатки кошти. МОЗ обіцяє дати обсяг субвенції ще на пів року - до жовтня. Далі видатки має покривати Національна служба здоров’я», - говорить Ірина Кобельська.

Нагадаємо, в Україні вже два роки працює проєкт реімбурсації інсулінів - відшкодування аптечним установам коштів за виділений українцям інсулін. З 1 квітня система відшкодування буде передана саме НСЗУ. Це передбачено і підкріплено у Держбюджеті на 2020 рік. 

Як повідомлялось раніше, фінансування програми "Доступні ліки" збільшать удвічі. Також в програму з 1 квітня 2020 року додадуть більше інсуліну.

Сьогоднішня редакція Реєстру лікарських засобів від 15 серпня 2019 року містить 254 препарати, які підлягають реімбурсації, тобто відшкодуванню (повному або частковому) для населення: 195 препаратів для лікування серцево-судинних захворювань, 45 препаратів для лікування діабету другого типу, 14 препаратів для лікування бронхіальної астми.

"У 2020 році розшириться програма "Доступні ліки", у фінансовому плані її сума збільшена вдвічі, а також з 1 квітня до переліку будуть включені інсуліни. У регіонах є нестача коштів на придбання інсулінів, а в наступному році (у 2020-му. – Ред.) її не буде", – заявляла міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.


Читайте також:

У Калуші для погашення аптекам боргів за інсулін із міського бюджету виділили 1 мільйон гривень