Зміни з жовтня: чого очікувати прикарпатцям

Війна внесла свої корективи у життя людей. З 1 жовтня 2022 року українців чекають деякі зміни.

Фіртка розповідає, що саме зміниться в Україні у жовтні.


Підвищення пенсій: на скільки та у кого зростуть виплати у жовтні?


Пенсійний фонд України проведе плановий перерахунок пенсій деяким категоріям пенсіонерів.

З 1 жовтня введуть нові доплати за вік. Програма додаткових виплат розшириться на пенсіонерів 70-75 років.

Літні пенсіонери цього віку будуть отримають по 300 гривень доплати на місяць. А при наявності 30 років стажу для жінок і 35 для чоловіків мінімальна пенсія для таких одержувачів не зможе бути менш як 3 000 гривень.

Але не всі 70-річні українці з повним стажем отримають надбавку на 83%, адже фактичний розмір мінімальної пенсії для них у 2022 році складе всього 15,3%.

Також з жовтня збільшується мінімальний розмір пенсій з інвалідності:

  • для людей з інвалідністю внаслідок війни в залежності від групи інвалідності та військового звання пенсія становитиме від 4 396 гривень до 6 532,50 гривень;
  • для інших в залежності від групи інвалідності та звання — від 4 186 гривень до 5 986,50 гривень.

Підвищення мінімальної зарплатні.


З 1 жовтня збільшується мінімальна зарплата з 6 500 до 6 700 гривень.

Рішення прийняли ще минулого року, коли затверджували бюджет. Це означає, що українці, які працюють на повну ставку, офіційно отримуватимуть не менше 6 700 гривень.

У 2023 році, згідно з розробленим і затвердженим Кабміном проєктом бюджету, мінімальну зарплату не підвищуватимуть.

Крім того, прожитковий мінімум, який впливає на переважну більшість соціальних виплат, наразі залишається незмінним —  2 508 гривень на місяць, він має змінитися з 1 грудня.


Податки.


Зі зміною розміру мінімальної зарплатні змінюється ЄСВ (єдиний соціальний внесок) — він становитиме 1 474 гривень на місяць, нагадують у Державній податковій службі.


Субсидії.


Виплата субсидії від початку жовтня стає обов’язком Пенсійного фонду. Водночас з 1 грудня фонд буде й призначати їх. Кабмін забрав ці функції в Мінсоцполітики, щоб спростити оформлення субсидій для внутрішньо переміщених осіб. 

За словами очільника Пенсійного фонду Євгена Капінуса, електронна система фонду досконаліша за електронну систему Мінсоцполітики.

"Ті громадяни, які мають право на субсидію, будуть отримувати гроші, які вони отримували.

Додаткових документів не треба буде надавати", — пояснив керівник Пенсійного фонду.

Подати документи на субсидію можна до:

  • структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, посадовим особам виконавчого органу;
  • центру надання адміністративних послуг за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи — за фактичним місцем проживання);
  • органу Пенсійного фонду України — незалежно від місця проживання.

Також можна надіслати документи поштою або завантажити через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду, їхній мобільний додаток, портал "Дія" або через сайт Мінсоцполітики.


Іпотека під 3%.


З 1 жовтня має розпочатися програма доступної іпотеки під 3%, яку, як обіцяють в уряді, зможуть отримати військовослужбовці, правоохоронці, медики, вчителі та науковці.

За планами уряду, кредит на житло можна буде взяти на 20 років, зареєструвавши заявку в "Дії". Мінімальний початковий внесок — 20% від вартості житла.

Придбати можна житло площею до 52,5 кв. м на одну людину плюс 21 кв. м на кожного члена сім’ї. Якщо йдеться про обласний центр, то квартира має бути в будинку, що знаходиться в експлуатації не більше десяти років.

Вартість квартири не повинна перевищувати визначену оцінником або співробітником банку.

В уряді очікують також, що у 2023 році на доступну іпотеку —  вже під 7% — зможуть розраховувати й інші українські родини.


Митний безвіз.


З 1 жовтня має запрацювати "митний безвіз" — угода, яку уряд уклав з Євросоюзом. Для цього Україна приєдналася до Конвенції про процедуру спільного транзиту і Нової комп’ютеризованої транзитної системи NCTS.

Угода спростить бюрократію при перевезеннях товарів з України до Європи та у зворотний бік.

Крім того, Україна та ЄС запровадять обмін інформацією щодо транзитних вантажів, що прискорить проходження митних процедур на кордоні. 


Старт дії ленд-лізу: коли очікувати на озброєння?


США від 1 жовтня запустять програму ленд-лізу для України. Йдеться про надання нашій країні критично важливої військової допомоги у потрібних об’ємах, швидше та за спрощеною процедурою.

Також Штати оголосили про черговий пакет військової допомоги на 1,1 млрд доларів, який містить, зокрема рекордну кількість реактивних систем залпового вогню HIMARS. 

Разом із тим, у самих Сполучених Штатах наголошують, що офіційні особи ніколи не називали конкретної дати початку поставок за цією програмою, а дехто пояснював обговорення цих дат із намірами росіян поширити в українському суспільстві "зраду" та панічні настрої через те, що 1 жовтня нічого не відбудеться.

Військовий експерт Олег Жданов прогнозує, що "перша зброя, отримана через ленд-ліз, опиниться в Україні десь в середині жовтня".

"У залежності від того, звідки вона буде постачатися. Якщо з європейських складів — то і в перший же тиждень, або в першій декаді жовтня.

Якщо її доправлятимуть безпосередньо зі Сполучених Штатів, то вона може прийти в середині – другій половині жовтня.

Може бути доставка як літаками, так і пароплавами", — пояснив Жданов.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Креативні індустрії — сучасна галузь, яка може затримати молодь в країні», — Віктор Вінтоняк про розвиток Івано-Франківської області

«Вижив — винний»: що таке синдром вцілілого та як не картати себе за те, що ти у безпеці

Війна: що варто знати про мобілізацію чоловіків та жінок


Коментарі ()

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

504
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10987 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1837
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1733
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2738
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4594

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

333

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1037

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1449

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1321
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1701
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1507
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1222
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

593
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

669
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1863
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2084 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20362
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

338
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

693 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

725
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1074