Зимово-весняний трамплін для Рено

Закінчення зими ознаменувалося неабиякою стійкістю морозів, під сипучо-білою ковдрою яких підсніжники ще не пріють. «Весна, весна, прийде.» - буркають під сердитий ніс розбурхані карпатські шатуни.  «А хто до нас в ліс сьогодні прийде ?..»  

Зимові підсумки на початку весни тяжіють – в контексті втішних новин – вижили, та й зубатими, хвостатими не стали. А меду чогось хочеться все рівно і мертві бджоли загули.

Віртуально відпочили на дорогих екзотичних островах, з гарантом Конституції і його прихвоснями, і в ліпшому разі в натурі покаталися з гірки на лижах/санчатах,  хто вміє, на ковзанах, в гірських ландшафтах покупалися.

Прилив оптимізму, в такому тонкому символічному сенсі, отримали від єдиної завойованої золотої медальки класного лижника Абраменка. Аби не гірше.

Доводилося якось, давніше, заїхавши в Ворохту, спостерігати чудну, мальовничу картину: майбутні олімпійські чемпіони, ймовірно вже не чемпіони і не майбутні, тренуються на лижах, стрибаючи з колись славнозвісного трампліна, покоцаного тепер як після термоядерної війни, на спускову стежину, вкриту гнилою соломою, ще й не дуже доброї якості. Ледь животіючи і виживаючи на якісь жалюгідні меценатки, бо їсти треба, та й на інвентар, який ламається часто, бо солома трохи важча за сніг. Кажуть, тепер навіть вже на гнилу солому не стрибають там, бо недалеко, в Кременці, Тернопільська область, трамплін підстелюють трохи свіжішою.

Не дуже сентиментальний, але направду сльози з очей потекли. Останнього разу так текли ще в дитинстві, коли в ящику розстрілювали Кінг-Конга. І питаєшся себе, а чого так є ? Чого навіть в Нігерії (між іншим вперше представленій на останній олімпіаді ) умови для тренування зимових спортсменів кращі, там, де в гірських лісах можна надибати на реального кінг-конга ? І ніби країна не менше корупційна, навіть більше, з огляду на проїдання нафтових родовищ.

Відповідь знаходжу для себе надійну: українці просто не хочуть копіювати москалів, та лиш не в цему році – з огляду на загальні результати олімпіади. «От як би ми були в Євразосоюзі, - чую як зліва за плечем клубочаться демони, шепочуть, - то була би наша олімпійська гордість забезпечена допінгом і результатом на мінімум двадцять золотих.». « Рівно на рік, два, так само, як політично-економічною безтурботністю в оковах  імперії, а потім «зарах» глобальний фол і не менш глобальний гаплик», - то вже справа схиляють до правильних інтенцій якісно інші істоти.

Треба на себе надіятися, лише на себе, ось це ми чуємо чи не щодня. Звичайно, в цьому брехні тотальної бути не може природно, та, знаючи рідну природоньку, розуміємо, що нас готують в темпі вайлуватого гопака до пісеноньки «наша хата скраю – закрита, вхід і вихід з сараю, відкрита», з приспівом  «коней, биків забирайте, корів, кізеньок не чіпайте».

Коні не винні ? Коні на заробітках запоребриком, значить автоматом невинні…

Ось і радіємо за здобуту другу золоту медаль українкою Оленою Савченко, щоправда від котрогось часу громадянкою Німеччини, що не зреклася свого походження. Чи буде так, що скоро дізнається весь світ про українські спортивні, і не лише, успіхи, розчинені в німеччинах, іспаніях, польщах ? Надія на «ні» є, якщо вони ще трохи довше потренуються тут.

Надія є, що небайдужі люди, рано чи пізно, пригріють наш зимовий спорт на якомусь курорті, наприклад, Буковелі, побудують гірки, трампліни під професійні, чи бодай напівпрофесійні для виховання молодих спортсменів, бо ж під не єдиним Сашком Усиком здригаються Сивуля і Хом’як.

Свого часу низка розважально-рекреаційних  комплексів Австрії, після другої світової війни,  з метою інфраструктурної допомоги австрійським лижникам, аби ті не виїжджали масово тренуватися в Швейцарію (в роки війну нейтральну і незрівнянно економічно привабливішу), приймаючи пізніше громадянство, почали споруджувати і опікуватися в себе про все необхідне для в тому числі професійного спорту, конвертованого переважно в нематеріальні чинники, такі як національна гордість.  

Буковель наслідує правильні зразки кращого-західного (це означає, що Австрія у нас не за горами – Альпами) , як от «льодяні ресторації», айс-готелі. Бачив таких багато у Фінляндії якось, щоправда, у недешевих фінів все одно ніби дешевше виходило почастуватися при холоді, чи то може здалося, як кажуть, наший бісовий  комплекс меншовартості ?..

Якщо Буковель планує й надалі вражати цінами (на що напевно є економічні причини) , то радив би не лише айс-кафе на території, а наприклад «льодяну мерію», з витесаними  мерами, депутатами, виконкомом – і пенсіонерів можна звозити на екскурсію, живих.  Весна, весна, прийде…

До нас прийшла, приїхала, гордість іноземна. 

Так, не лише від нас їдуть, а й до нас, як то актор світової слави Жан Рено – той, шо грав у кіні про масонів «Кот да вінчік», та багато інших немасонських. Він вже гуляє карпатськими місцями сил, жує кулешу й буц і буцає компліментами всіх перехожих на Закарпатті, навіть тих, розповідають, хто плутає його зі смотрящим від Євросоюзу , чи то Віктора Балоги, по кругляку.

Він буде грати не голову  міськради  Рахова, навіть, в це важко повірити, не голову сільради Космача, ну і найменш вірогідно Петра Порошенка, а когось іншого, напевно, знову якогось масона. Кажуть, що то його остання роль, ним же анонсована. Бажаємо шатунської снаги і непогасної юрошатуновської популярності  після завершення кар’єри.  Бо продолженіє слєдуєт, а не прєслєдуєт, либонь, і нашу країну, з горем пополам.


05.03.2018 Назар Яв 3056
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1945
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1846
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5456 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1501

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

732

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

788

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

987

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3670
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10247
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26132
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10172 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

884
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

180
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1267
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

872