За що дякувати Богові

Головне – не об‘єктивні обставини. А те, як ми до них ставимося. Так учить Церква. Історія Церкви це підтверджує. До несприятливих обставин є два позитивні підходи: християнський, і не дуже, але теж ефективний. Перший – дякувати Господові за те, що маємо. Другий: філософічно та ідеологічно пояснити, чому ми чогось не маємо.

 

Класичний приклад другого підходу – життя в СРСР. Так, побутових зручностей ніяких. Дефіцит усього. Зате ми будуємо соціалізм. Заради ідеалів можна пожертвувати. Проте, антилюдські ідеології в минулому. Майже. А «філософія відмови від благ» поширюється. Найвідоміший приклад сьогодення  – дауншифтінг. Я довгий час вважала, що сенс дауншифтінгу полягає у втечі від цивілізації. Виявляється, ні. Головна фішка – у тому, щоб не працювати. Не ходити на роботу. При цьому можна поїхати жити в село (дауншифтінг із зеленим ухилом). Але можна й залишатися в місті. Головне – не працювати. Об‘єктивність: безробітна людина. Для переважної більшості безробіття – величезне зло. Навіть якщо зарплатню не платять місяцями. Чи роками. Хоча насправді це робота – зло. А дауншифтінг – єдиний прийнятний спосіб існування. І «я - дауншифтер»  звучить гордо саме тому, що за цим стоїть філософія. А не просто безробіття.

 

Процвітають також різноманітні «зелені» проекти. Об‘єктивність: сім‘я переїздить із міста до села. Сортир на вулиці, вода – у криниці, у магазині – лише горілка, лікар – за сорок кілометрів, світло вимикається після кожного дощу і не вмикається потім тижнями, єдиний зв‘язок зі світом – радіо. Але ж переїжджі пояснюють усе зовсім з іншої точки зору. Краща екологія, натуральна їжа, менші витрати на оплату життя, люди доброзичливі. Лайно на черевиках – то таке. Головне – радість від того, що живеш так, як вважаєш за потрібне.

 

А нещодавно дізналася про таких собі фріганів. Людей, що харчуються зі смітників. Це гірше за дауншифтінг і зелене життя разом узяті. Подумати тільки – харчуватися зі смітника! Але фрігани загалом – не злидарі. У переважної більшості з них є нормальна робота, будинки, машини. Просто їжу збирають на смітниках. Філософія, наскільки розумію, така: у США (рух зародився і шириться там) надлишок їжі. А в Африці люди голодують! Не уявляю, як збирання їжі по смітниках Америки допомагає голодним Африки. Як на мене, фріганам просто подобається така движуха. Свого роду заперечення інуючого ладу. Гра проти правил. Об‘єктивність: люди їдять зі смітників. Капець повний. А насправді, вони з цього тащаться.

 

Правда, такий підхід має нюанс. Філософією може займатись лише той, хто свідомо відмовляється від благ. Людина, змушена харчуватися на смітниках, навряд чи буде в захваті від цього. Людина, змушена продати квартиру та перебратися до села, скоріш за все, зіп’ється. Якось воно так виходить, якщо нестандартні умови життя не обрані добровільно. В принципі, логічно. Одна справа, якщо людина роздає свій маєток і йде до монастиря. Інша – якщо їй нема де жити, і вона прибивається до монастиря, там потім і лишається. Це різні подвиги. Але для тих, хто опинився у певних обставинах не з власної волі, є інший позитивний підхід. Під кодовою назвою «Слава Богу за все!»

 

Про нього вже безліч усього написано з часів Іова. Мене ж вразила одна деталь, підглянута в американському реалті-шоу «Обмін дружинами».  Багата дама, опинившись у надзвичайно бідній родині, була вражена тим, як діти з батьком моляться перед сном. «Вони дякують Богові, - шепотіла вона на камері, - але не уявляю, за що тут дякувати». Так, родина живе у старому дерев‘яному будиночку без електрики на околиці якогось села. Так, вони одягаються на секонді. Так, заробляють тим, що співають пісні кантрі увечері. Скільки слухачі дадуть – на те й живуть. Їхній щорічний дохід менший від суми, яку вищезгадана дама витрачає щотижня на косметику та шмотки. Їм нема за що дякувати Богові? Але ж дама має усе, а Богові не дякує! Принаймні, коли показували її сім’ю, нічого подібного не згадувалося.

Усе залежить від людини. Від її пристрастей і вміння чи невміння їх приборкувати. Об‘єктивні обставини – ні до чого.

 

Надія Моклюк,

Братство


17.03.2011 2039 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

801
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11333 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1962
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1848
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2850
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4740

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

491

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1141

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1653

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1403
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1792
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1612
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8855
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

697
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

775
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1963
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

936
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

440
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

346 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

782 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

824