Врятована святиня. У церкві Благовіщення відслужили подячну Літургію - завершився перший етап реставрації (фоторепортаж)

У церкві Благовіщення Пречистої Діви Марії відслужили  подячну Божественну Літургію з нагоди завершення зовнішніх робіт з відновлення храму.

Як відомо, цьогоріч Українська греко-католицька церква відзначає 30-річчя з часу виходу з підпілля, інформує Фіртка з посиланням на Дзеркало Коломиї.

Тож знаменно, що такі знакові події -  порятунок церкви Благовіщення від руйнації та будівництво дзвіниці біля церкви Йосафата у Коломиї -  відбулися саме в цю річницю.  

Ці два об’єкти реалізовують зусиллями нашого краянина Андрія Іванчука та створеного з його ініціативи БФ "Покуття".

Реставрація пам’ятки архітектури - Церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії, якій минуло 432 роки, розпочалася у лютому цього року.

Реставратори, а це кооператив "Зодчий" під орудою Івана Озарука, завершили перший етап відновлення цього храму.

 

Після сьогоднішньої подячної служби з промовою до парафіян і всіх причетних звернувся настоятель церкви Благовіщення отець-доктор Андрій Танасійчук:

"Як настоятель, як парох, і в першу чергу як коломияни хочу подякувати людям, нашому архієрею владиці Василеві, отцям капеланам, які в прямий спосіб допомогли врятувати цю церкву. Коли я прийшов до цього храму 13 травня 2018 року, на День матері Фатімської, храм був намолений, але він був зруйнований. І відразу, до тижня, наші коломияни,  а саме Андрій Іванчук, мій товариш, з яким ми вчилися в одній школі, сказав: «Отче, я беру відповідальність за цю церкву. Ви взяли відповідальність духовну, я беру матеріальну. І сьогодні рівно 5 місяців, це його звіт діяльності насамперед як  християнина - не як політика, не як громадянина України - котрий причинився, щоб церква не впала".

"Це не лише ґонта – зараз гарно виглядають стіни, покрівля, але є фундамент, якого не було. І мої найкращі працівники пан Іван і пані Олена і всі інші майстри, які тут працювали, бачили, що не було фундаменту. І тепер є фундамент і церква може простояти ще багато років. Нас не буде, ми повмираємо, зміняться рекламні щити і білборди, але ця церква, присвячена Богородиці, буде. І та дзвіниця, яку вчора поставили, вона була віддана церкві. Це ті речі, які нагадуватимуть, що ми є християни, а не тільки люди, які живуть на цьому світі. Тому ми хочемо на знак подяки подарувати Андрієві Іванчуку від нас оцей храм – маленький, але він пригадуватиме, що ви є коломиянин і що ви залишили для наших дітей і поколінь великий храм для нашої української церкви".

Отець Андрій також подякував матері й бабусі Андрія Іванчука:

"Пан Андрій таким би не виріс, якби не бабуся, яка недавно відсвяткувала 90-річчя, і мама. Я дякую вам, матері, що ви передали правдиві цінності і заохочую всіх передавати ці цінності нашим дітям", - наголосив настоятель.

Далі о. Андрій висловив слова вдячності Ігореві Ільчишину і подарував йому образ Матері Божої:

"Я ще хотів сказати про людину, яка не світиться ніде.  Це є пан Ігор Ільчишин. Він був першим, хто відвідав церкву і сказав, що треба рятувати її. Дякую вам за це і нехай цей образ охоронятиме вашу сім’ю".

Отець Андрій подякував Іванові Озаруку та  Олені Наговіциній, керівникам кооперативу "Зодчий", за їхню працю щодо порятунку церкви і подарував їм духовні книги.

Потім слово мав о. Володимир Касіян, настоятель церкви священномученика Йосафата, біля якої вчора у Коломиї відкрили новозбудовану фондом "Покуття" дзвіницю. О. Володимир пригадав, що саме на порозі церкви Благовіщення відбулися перші служіння після виходу УГКЦ з підпілля.

"Я пригадую той початок, що тут відбувалося на цьому унікальному святому місці. Ті, хто будуть сюди приходити, будуть освячуватися й оздоровлятися. Не віриться, що вже минуло 30 років, коли   організували тут перше Богослужіння, на яке прийшов владика Софрон Дмитерко, а також багато підпільних священників. Звідси наша церква  почала робити перші кроки, а другий крок - це була Михайлівська церква. І ми сьогодні бачимо, як людина повертається до своїх коренів, до своєї історії і до духовності. Дуже приємно, що вчора наша молодь, наші коломияни йшли на відкриття дзвіниці".

Нагадаємо, коли 9 років тому комісія ЮНЕСКО вивчала дерев’яні споруди нашої області, то коломийську церкву Благовіщення не внесли до каталогу Всесвітньої культурної спадщини через її аварійний стан.

Андрій Іванчук зініціював спільно з благодійний фондом "Покуття" реставраційні роботи задля порятунку храму і внесення його до переліку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

 Він пообіцяв докласти максимум зусиль до збереження  коломийської пам’ятки. Реставратори  підняли церкву, зробили фундамент, замінили частини, які цього потребували та були аварійними, зміцнили кути і всі стіни. Також замінили на дерев’яні старі металеві церковні маківки, оновили накупольні хрести.

До того ж встановили дренажну систему та водовідведення, замінили старе прогниле перекриття. Гуцульські майстри перекрили церкву ґонтами, які обробили спеціальною технікою "тирою". Перегнилі елементи арки замінили на нові та підготували кріплення під іконостас, який перебуває в стадії консервації.

"Можна сказати, що все трималося на молитві і могло впасти в будь-який момент», – слушно зауважив на початку реставраційних  робіт  директор кооперативу "Зодчий" Іван Озарук.

 


19.07.2019 7829
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

654
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1899 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

549
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6900 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11385 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

330

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1067

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1110

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1103
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

272
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1075
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

844
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

741
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2945
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4437
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18436
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

311
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

347
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

659
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

765