Вберегти життя: що робити, якщо виникають думки про суїцид

У суспільстві цю тему воліють уникати, замовчувати та інколи й осуджувати. Самогубство - надзвичайно чутливе і складне питання. Визначити остаточну причину такого вчинку майже ніколи не можливо. 

За даними ВООЗ, кожні 40 секунд у світі стається один випадок самогубства. Таким чином у світі щороку близько 800 тисяч людей закінчують життя суїцидом.

Ця стаття не покликана нажахати. Вона про те, чому важливо помічати чужий біль та пам’ятати, що попри всі труднощі, найвища цінність – наше життя.


У 2019 році станом на листопад на території Івано-Франківщини поліція зареєструвала 139 заяв та повідомлень про вчинення самогубства. За ними слідчі розпочали 139 кримінальних проваджень за ст. 115 ККУ з приміткою «самогубство».  При цьому 119 самогубств вчинили чоловіки, 16 жінки, та 4 неповнолітні. 

Найбільше заяв надійшло до Івано-Франківського відділу ГУНП - 26, Коломийського відділу ГУНП – 23, Косівського та Рожнятівського ГУНП по 11, Тисменицького ГУНП – 9. 

Наймолодший вік на момент скоєння 11 років, найстарший - 91.  Водночас за цей період 2018 року розпочато 157 проваджень. При цьому вчинено 135 самогубств чоловіками, 29 жінками, та 3 неповнолітніми. 

Найбільше заяв за цим фактом надійшло до Івано-Франківського ГУНП – 25, Калуського та Косівського по 16, Коломийського відділу ГУНП – 15, Долинського відділення ГУНП – 11, Рожнятівського відділення – 10. 

Наймолодший вік - 16 років, найстарший - 90. Іноземців серед самогубців не було. 

Як пояснюють в управлінні поліції Івано-Франківської області, у кримінальних провадженнях, які розпочаті за фактом самогубства людини проводять слідчі, розшукові дії, призначають та проводять судово-медичні експертизи та вживають заходів, необхідних для повного та об’єктивного дослідження обставин суїциду.

Після завершення досудового розслідування, якщо відсутні будь-які дані про насильницький характер смерті, причетність до смерті сторонніх людей – провадження закривають. Проте у випадках підозри та наявних фактів доведення до самогубства проводиться досудове розслідування за ст. 120 ККУ.

Минулого року на Прикарпатті слідчі відкрили шість таких проваджень. У цьому році таких справ не реєстрували.


Щоб запобігти випадкам самогубств прикарпатські полісмени проводять превентивні заходи щодо протидії домашньому насильству та булінгу щодо дітей, профілактичну роботу з сім’ями та людьми, які опинились у складних життєвих обставинах.

Дільничні офіцери проводять профілактичні бесіди, координаційні наради для профілактики запобігання правопорушення щодо осіб похилого віку, особливо самотніх, надання їм соціальної допомоги та патронажу.

Для запобігання дитячим суїцидам та їх спробам ювенальні поліцейські організовують лекції та бесіди серед школярів. Такі ж бесіди проходять з батьками на зборах та педагогами навчальних закладів.


Чому людина вчиняє суїцид запитуємо у психолога:

За словами психолога Ганни Максимчук, самогубство відбувається через незнання чи невміння подолати кризовий період у житті. Через те, що турбує щось, з чим людина справитися у конструктивний спосіб не може, не знає як.

Кризою може бути втрата близької людини, фінансові проблеми, серйозна хвороба, розірвання стосунків, проживання серйозного конфлікту чи катастрофи, алкогольна чи наркотична залежність, перебування на війні без відповідної психологічної підготовки, сексуальне насилля. 

Втеча. Спосіб уникнення проблем, труднощів, відповідальності.

Страхи перед невідомим, страх самотності, страх не виправдати надії (свої чи когось), страх покарання, страх неприйняття таким яким є (сексуальна орієнтація, віра), страх бути незрозумілим, страх приниження, ганьби.

Цікавість. До того, що буде після.

Помста. Комусь за щось. Діти можуть мститися в такий спосіб за щось своїм батькам.

Відчуття провини. Бажання уникнути болю (фізичного і душевного).

Відсутність любові, підтримки, розуміння, сенсу життя.

Бажання звернути на себе увагу. Бажання викликати співчуття, жаль.

Ефект Вертера (наслідування суїцидальної поведінки улюблених героїв з фільмів, книг).

Психічні розлади.

Перебування у стані хронічного стресу (психічного та фізичного виснаження).


Психолог радить звертати увагу на:

Слова про безсенсовність життя, про бажання померти: «Я хочу померти», «Я не можу більше так, треба з цим покінчити», «Усе скоро закінчиться», «Цей світ несправедливий. Не хочу (не можу) більше в ньому жити».

Безпорадність і безнадійність у поведінці людини.

Панічні атаки.

Затяжну депресію.

Посттравматичний стресовий розлад.

Замкнутість, тривале уникнення спілкування, ізоляція від оточуючих, втрата інтересу до стосунків, улюбленого раніше заняття.

Незвичні покупки: мотузки, зброя.

Раптове написання заповіту чи перепис усього майна.

Записи у щоденнику, малюнки, музика, яку слухає, фільми, які дивиться.

Як допомогти:

- Підтримати.

- Вислухати.

- Обняти.

- Бути поруч.

- Показати інші варіанти проживання стану, проблеми;

- Використанням притч, досвіду інших, хто вже справився з аналогічною проблемою. Показуючи цим тимчасовість труднощів, які виникли.

- Порадити спеціаліста: психолога, психотерапевта, психіатра.

«Інстинкт самозбереження завжди працює. Тому перед тим, як скоїти суїцид, людина зазвичай подає свідомі чи несвідомі сигнали. Важливо бути уважним до близьких чи оточуючих вас людей», - зазначає Ганна Максимчук.


Куди звертатися за допомогою:

Якщо ви помітили у близької людини схильності до суїциду — найкращий варіант порадити звернутися до спеціаліста. В такому випадку друзі, родичі, форуми та Google не нададуть кваліфікованої допомоги.

Проте у спілкуванні не потрібно панікувати, варто бути відкритим, давати людині розуміти, що вона цінна для вас. Важливо не знецінювати людину та її переживання, проявляти підтримку і розуміння, давати зрозуміти, що з кризи є вихід, не тиснути, а в турботливій формі пропонувати допомогу спеціаліста.

Інфографіка: зі сторінки Міністерства охорони здоров'я України


19.12.2019 Олена Британська 23435 3
Коментарі (3)

Олекса (шляхта з Київа) 2020.01.07, 14:41

"найкращий варіант порадити звернутися до спеціаліста. В такому випадку друзі, родичі, форуми та Google не нададуть кваліфікованої допомоги."

Тут є суттєва проблема. Сам постраждалий розподіляє свою довіру прямо протилежні чином (хоча залежить, звичайно - в кому саме він зневірився): хто довіриться "спеціялістові" який нічого про людину не знає (і вона, головне - це чудово усвідомлює!)?

На відміну якраз від друзів та родичів, з якими історія стосунків (та відтак взаємного "вивчення") тривають (по-нормальному) не один рік.

"Кваліфіковано" - ажніяк не є синонімом поняття "краще": це ПАРАЛЕЛЬНІ поняття, а НЕ тотожні. (Грубувато, але "кваліфіквано" - це = "за заданою схемою"\"за НАЯВНІМ (=котрий ніколи не буває АБСОТНОЮ ПОВНІМ!) досвідом")

Так чи інакше, до спеціяліста ще слід довести (а краще - щоб свідомо та з доброї волі). Хто це пояснить постраждалому, як не родчі чи друзі?!

Я розумію, про що думали ті, хто писав про спеціялістів - але таким чином вони мимохіть водночас ніби знімають відповідальність одним махом з усіх ближніх.

(А тоді дивуються, чому проблема суїцидів у суспільстві, мовляв, "замовчується"!..)

Ясна річ, що зовсім інша спорава - коли ті самі родичі (чи "друзі") своєю поведінкою з людиною й спокукають її до самогубства.

 

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1997
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1876
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1875
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5563 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2167 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1527

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

766

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

827

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1028

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1017
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1790
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3697
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10282
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26166
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10205 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7733
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

915
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

245
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

399
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1299
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

900