Василь Ольшанецький: Запевняю, що в договірних іграх ми участі не беремо

Після відродження в Івано-Франківську футбольного професійного клубу "Прикарпаття" з Другої ліги перейшло в Першу. Про виступи команди та її майбутнє - наша розмова з президентом МФК "Прикарпаття" Василем Ольшанецьким.


Пане Василю, для читачів розкажіть трохи про себе.

- У футболі я вже давно. Грав у чемпіонатах області, і в дублі колишнього "Спартака". Постійні травми змусили залишити активний футбол. Потім Тарас Клим, нині перший заступник голови обласної федерації футболу, запропонував спробувати судити матчі. Все вийшло. 18 років - у суддівстві, з них 11 обслуговував вищу і прем’єр-лігу. 8 років - асистент арбітра ФіФА. По завершенні суддівської кар’єри працював в яремчанських "Карпатах" віце-президентом футбольного клубу і його спортивним директором. Два роки тому, коли знову відроджене "Прикарпаття" почало виступати на професійному рівні, став президентом клубу.

Рідко буває, щоб команда за два сезони переходила з другої ліги в першу. Завдяки чому це вдалося зробити?

- Завдяки самовіддачі, збалансованості, поєднанню досвіду та молодості й майстерності футболістів. Перед початком сезону було поставлено високе турнірне завдання. Звичайно, хотілося стати першими в групі, але виходу в першу лігу ми все-таки домоглися, завчасно завершивши чемпіонат на другому місці. Успіх колективу пов’язаний ще з тим, що "Прикарпаття" - єдина команда в Україні, сформована тільки з уродженців нашої області. Такий патріотичний порив зробив свою добру справу.

Яка ігрова ланка найкраще діяла на полі за весь футбольний сезон й кого з футболістів могли б відзначити?

- Я вже сказав, що наша команда дуже збалансована. Всюди є лідери. У захисті відзначався молодий Приймак, котрого запросили в прем’єрлігівський "Верес". Він там прогресує далі, й думаю, рівненська команда (а тепер львівська) не остання в його кар’єрі, тож він має всі шанси грати на більш високому рівні. У середній лінії є досвідчений Боришкевич, а поряд з ним - Дербах, Оринчак, Бойко, які також повністю віддаються на полі. А в атаці, як завжди, - Худоб’як, славнозвісний Халк, який, за підсумками сезону, знову найкращий бомбардир другої ліги.

А щодо визначення найкращого бомбардира не все так гладко?

- У групі "А" 18 голів забив і Семенець з "Агробізнесу", але в нього два голи з пенальті, а в Худоб’яка всі м’ячі з гри. А в групі "Б" нападник з "Металіста" забив більше м’ячів, проте він провів і більше ігор. Отож згідно з виведеним коефіцієнтом, найкращий - наш Ігор Худоб’як.

А як у команді з воротарями?

- Вульчин і Піцан є рівноцінними, і вони надійно захищають ворота. А щоб виокремити якісь ігрові ланки команди чи когось з футболістів - не наважуся це зробити, бо всі трудилися на загальну перемогу.

Мабуть, були і прогалини в проведенні деяких матчів?

- У когось з футболістів на певний час настає спад, а в когось, навпаки, піднесення. Це регулюють тренери, котрі щоразу оцінюють психологічну атмосферу в колективі та в якому ігровому стані перебувають спортсмени. Досвід, фаховість й інтуїція дозволяють тренерам визначити оптимальний склад на поєдинок.

"Прикарпаття" - в першій лізі. Причому ми добре усвідомлюємо: це інший футбол й інше фінансування. Що у міжсезонний період збираєтеся робити, щоб добре стартувати в ній?

- Футболісти з відпустки вийшли 18 червня. Медогляд і тренування вдома - до 25 червня. А потім традиційно їдемо в Яремче у відпочинковий комплекс на два тижні на тренувальні збори. На той час заплановано п’ять товариських матчів. Навіть визначилися з трьома спаринг-партнерами. Спочатку зустрінемося з молодіжною командою львівських "Карпат" (U-21), а згодом - з основним складом "Карпат". Третя гра - з винниківським "Рухом", а ще двох суперників шукатимемо пізніше. Тобто протягом цього часу перевіримо ігрові якості футболістів і сформуємо основний склад команди для першої ліги.

Це все добре, а як із фінансуванням команди?

- Із січня по червень ми використали 4 млн. грн. Порівняно з іншими клубами старий бюджет був не такий великий. З урахуванням першої ліги подали проект нового бюджету. Наприклад, на функціонування команди з 1 липня по 1 січня наступного року нам потрібно 6,5 млн. грн. Багато грошей "з’їдає" оренда автобуса. Підраховано, що за один середній виїзд команди на гру клуб витрачав 45 тис. гривень. А тепер уявіть поїздки в першій лізі за 1200-1300 кілометрів.

Ви назвали цифру фінансування до 1 січня, а який загалом має бути сезонний бюджет?

- Приблизно 10 млн. грн. Річ у тім, що в першій половині чемпіонату буде зіграно 22 тури, а на весну 2019-го їх залишиться лише 12.

А котра з команд першої ліги мала найбільший бюджет?

- Наскільки знаю, київський "Арсенал" - 40-50 млн. грн.

А найменший, мабуть, в одеської "Жемчужини" і харківського "Геліосу", які під кінець минулого сезону знялися з розіграшу?

- Не зовсім так. У "Жемчужини" з’явився заможний спонсор, який вирішив, що зможе профінансувати команду, а пізніше, побачивши, що на футбол люди не ходять (в Одеській області багато команд, в тому числі професійні - "Чорноморець", "Балкани", "Реал-Фарма"), а "Жемчужина" перебуває в зоні вильоту, за декілька турів до завершення чемпіонату припинив фінансування. Подібна до цього і ситуація з "Геліосом". Ставили завдання виходу в прем’єр-лігу, готували для цього стадіон, документи для проходження атестації в елітний дивізіон, а в підсумку - суперечності в тренерському штабі та відсутність належного турнірного результату.

А який за величиною буде бюджет "Прикарпаття" серед команд першої ліги?

- Один з найменших. З огляду на те, що в команді гратимуть місцеві футболісти, не потрібно великих затрат на харчування приїжджих, на їхнє проживання і т. п. і зарплати у нас будуть одними з найнижчих. У другій лізі середня наша місячна зарплата - 8 тис. грн., а преміальні за перемогу - 2 тисячі. А от в команди "Арсенал-Київщина" з Білої Церкви, яка в групі "А" посіла останнє місце, преміальні були у два рази більші від наших. Тому хлопці висловлюють незадоволення, мовляв, ми вже не в другій лізі, а в першій. Спілкуючись з футболістами різних команд, вони знають тамтешні зарплатні і, зрозуміло, висловлюють свої претензії. У винниківського "Руху" щомісячні зарплати - від 20 до 50 тис. грн., а в нас тепер будуть 12-13 тисяч. Плюс 4-5 тисяч преміальних за перемогу. Повірте, це дуже мало, бо, наприклад, у луцькій "Волині" за переможну гру платять 15 тис. грн.

Зрозуміло, не все залежить від Вас. У такому разі, хто фінансує команду?

- Міська та обласна рада і партнери "Калуський Бровар". Шукаємо інших спонсорів. Окрім потенційних, є тимчасові, що одноразово допомагають команді. Крім того, організовується благодійний фонд МФК "Прикарпаття", куди по змозі люди вноситимуть свої кошти.

Основні фінансисти - міська та обласна рада. Чи виконують вони свої зобов’язання?

- Міська рада цілком виконує обіцяне, а обласна цього року не виділила наразі жодної копійки. Тож від неї сподіваємося отримати заборговані 2 млн. грн.

А тепер коштів потрібно мати ще більше...

- Про допомогу проситимемо і міських, і обласних керівників, а також депутатів різних рівнів. Не думайте, в клубі фінансування досить прозоре - хто хоче щось дізнатись, бухгалтерія покаже, куди йдуть гроші. Головне - відродити професійний прикарпатський футбол, наш патріотичний дух, щоб люди відвідували стадіон і мали там на що дивитися. Тим паче, що до Івано-Франківська приїжджатимуть харківський "Металіст", дніпропетровський "Дніпро", одеський "Чорноморець", кропивницька "Зірка" та інші команди.

Доукомплектування потрібне, і, можливо, досить серйозне. Як ви сказали, "Прикарпаття" - унікальна команда в Україні, де грають тільки уродженці нашої області. А як із підвищенням статусу клубу?

- Теж комплектуватимемо футболістами лишень родом із Прикарпаття. Підписали контракт з Василем Цюцюрою з охтирського "Нафтовика". Має приїхати гравець з Польщі, ведемо інші перемовини, в яких отримали принципові згоди. На тренувальні збори до Яремче поїдуть 30 футболістів, а залишаться в команді 23-24. Утім, на базі івано-франківського "Тепловика-ДЮСШ №3" з наших футболістів буде створено молодіжну команду, яка називатиметься "Прикарпаття  U-19". Вона братиме участь як у чемпіонаті області, так і в чемпіонаті України серед команд U-19. Багато хлопців звідти матимуть всі шанси потрапити до основної команди - "Прикарпаття".

Після закінчення сезону клуб уже відрахував якихось футболістів?

- Поки що нікого. Це прерогатива головного тренера. Він і тренери мають визначити, хто команді потрібен, подивитися, в якому стані той чи інший футболіст, хто з них прогресує, а хто ні. Зрештою, щоразу має відбуватися ротація складу і вливання свіжої крові задля кращої роботи колективу.

На яке місце могло би претендувати "Прикарпаття" за підсумками першолігового сезону?

- Ми зустрічалися з керівниками міста, і тоді було озвучено завдання - потрапляння в десятку команд першої ліги. Для першого сезону і 10-11 місця не аж такі критичні, але у всякому разі не намагатимемося втриматися в першій лізі будь-якими силами чи засобами.

Без поставленого завдання, звичайно, важко працювати. Наразі під реальні плани, крім зарплат футболістів, потрібна ще й матеріальна база для команди.

- На жаль, її в нас немає. Про відсутність клубного автобуса я вже говорив. Мав розмову з міським головою Русланом Марцінківим і радив купити автобус для потреб міської ради та надавати його нам для виїзних матчів. Ми автобус заправлятимемо пальним, тож поїздки будуть значно дешевшими. Клуб не має, як у далекі часи, заміської бази для відновлення і підготовки футболістів, більше того, за два сезони для офісу не придбано жодного комп’ютера. Правда, щоразу в бюджет закладаємо оргтехніку, але все залишається по-старому. Якщо продовжувати про наші негаразди, то клуб орендує приміщення на стадіоні "Рух", там орендуємо і поле для ігор. Я розумію, що клуб - на етапі становлення, і сьогодні в першу чергу йдеться про зарплати футболістів і результати команди, однак час уже розв’язувати й інші проблеми...

І на завершення нашої розмови - про масштабний удар по футбольній мафії. Договірні матчі відбувалися у трьох професійних лігах. Поліція озвучила назви 35 клубів. Серед них фігурує і "Прикарпаття". Навіть Степана Решка, який виступав за київське "Динамо" і збірну СРСР й всіляке бачив у своєму футбольному житті, ця оприлюднена інформація вразила. Що можете сказати, пане Василю, з цього приводу?

З договірними матчами, безумовно, треба рішуче боротися. Те, що до ганебного списку потрапило наше "Прикарпаття" - одне непорозуміння. Після оприлюднення інформації мій телефон був червоний від дзвінків, і попробуйте всім пояснити нашу непричетність до цього скандалу. На початку всі звернули увагу на логотип - НФК "Прикарпаття", а ми - МФК "Прикарпаття". і хто уважно дивився програму "Про футбол" на телеканалі "2+2", то чув, що йдеться про колишнє "Прикарпаття" зі старим керівництвом клубу. Запевняю, що в договірних іграх ми не беремо участі. А якби дізнався, що хтось таким займається, то на другий день він був би звільнений з роботи незалежно від рангу та імені.

 

Богдан БІЛЕЦЬКИЙ, газета Галичина


21.06.2018 4269
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

561
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1745 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

523
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6870 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11323 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

300

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1030

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1076
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

238
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1045
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

677
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

257
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735