Турку — найстаріше місто Фінляндії (фото)


Архіпелаг Турку

 

У цьому місті, розташованому на берегах річки Аурайокі, знаходяться головні пам’ятники фінської історії. Турку — найстаріше місто Фінляндії і колишня її столиця. Нагадаємо, теперішня столиця — Хельсінкі.

Офіційною датою заснування міста вважається 1229 р., коли Папа Григорій IX повелів перенести резиденцію єпископа на річку Аурайокі. Найдавніші середньовічні монументи Турку, та й усієї Фінляндії — фортеця Турку і Кафедральний собор — побудовані в XII столітті. Фортеця є чудовим фоном для проводяться тут виставок, концертів і програм для дітей. До послуг туристів — магазин сувенірів та кафе. Информацию об отдыхе в Финляндии читайте также на сайте supervoyage.info.

Визначні пам’ятки Турку

Кафедральний собор — національна святиня й одна із найцінніших історико-архітектурних пам’яток. Він був побудований в 1229 р. на місці дерев’яної каплиці. Собор був освячений приблизно в 1300 р. і з тих пір неодноразово перебудовувався. У середні століття до нього прибудували бічні нави і підняли середній неф. Дзвіницю добудували вже в XIX ст. У різдвяний святвечір її дзвони б’ють 12 разів, після чого урочисто проголошується настання свята і різдвяного світу. З усіх міст Скандинавії ця традиція збереглася тільки в Турку.

Кафедральний собор в Турку

У соборі поховані відомі люди Фінляндії. У строгому саркофазі з чорного мармуру спочиває місцева квіткарка Карін Монсдоттер, що стала в 1568 р. дружиною Еріка XIV і королевою Швеції. З Турку почалося поширення в країні християнства, а пізніше, в XVI ст., Реформації. У південної стіни собору стоїть пам’ятник великому реформатору Мікаель Агрікола. У музеї собору знаходяться середньовічні дерев’яні скульптури, тканини та предмети культу.

Неподалік від собору розташований університет, заснований з ініціативи королеви Швеції в 1640 р. Ім’я засновника університету Пера Браха (його двічі призначали генерал-губернатором Фінляндії) носить площа в соборному парку.

Турку, Фінляндія

Історія середньовічного замку-фортеці сходить до 1280 р., коли тут знаходився укріплений табір намісника шведського короля. За кілька століть він виріс у масивну кам’яну фортецю, яка стала в XVI ст. парадним замком з урочистими залами короля та королеви. Володіння сильно постраждало під час повітряних нальотів 1941 року. Ремонт тривав 15 років. У серпні та вересні замок запрошує в гості на середньовічне свято на честь герцога Йоганна. На святі подається вишукана і дуже коштовна вечеря з шести страв, причому користуватися столовими приборами не обов’язково — можна їсти руками. В даний час в замку розташований музей. Його експозиції присвячені кам’яному, бронзовому і залізному століттям. Часто організовуються тимчасові виставки, концерти, дитячі заходи. Ви зможете побачити всю цю красу, якщо дізнаєтесь про тури до Фінляндії.

Музеї міста

У Турку дуже багато музеїв.

Музей “Етт Хем” розташований недалеко від собору. У ньому представлений побут багатого будинку XVIII ст.: Безліч цінних речей, картин, прекрасних меблів, витонченої порцеляни.

На території району Луостарінмякі (єдиного вцілілого після пожежі 1827 р.) знаходяться Музей ремесел і десятки маленьких майстерень, в яких представлені старовинні фінські ремесла.

Турку, Фінляндія

Неподалік розташований і Морський музей. Він знаходиться в будівлі обсерваторії, побудованої в 1819 р. Людвігом Енгелем — архітектором, що розробив проект відновлення міста після пожежі.

Музей-аптека (XVIII ст), в якому, здається, досі витають запахи старовинного зілля.

Біологічний музей. На діорамах представлені фінська фауна і флора від Архіпелагу до сопок Лапландії.

Кораблі-музеї: Старовинний парусник “Сігюн”, фрегат “Суомен Йоутсен”, міноносець “Кейхяссалмі”.

“Мумі-Світ”. Це місце, яке обожнюють діти, перебуває в Наанталі в 15 км від Турку. Його чарівність створюється забавними образами Мумі-тролів. Чудеса мумі-будиночка, театралізовані вистави, пляж і вся казкова територія створені для веселого і безтурботного сімейного відпочинку.

“Зооландія” в Лієто (Lieto) — зоопарк і місце для розваги. Крім тварин, там безліч атракціонів.

Турку — це частина Фінляндії, де сконцентровані коріння духовної та матеріальної культури фінів. Це місто “тисячі і однієї легенди”, розташований на перехресті доріг. “Велика берегова дорога”, відома ще як “Королівська дорога”, з’єднує Турку з Петербургом.

Уздовж південно-західного узбережжя Фінляндії тягнеться “Земля Турку” і “Архіпелаговое море” — знаменитий і унікальний Архіпелаг Турку.

Архіпелаг Турку

У краї Турку представлені багато видів промисловості: харчова, фармацевтична, електронна, машинобудування і кораблебудування.

 

Навколосвіту


06.01.2014 3513 1
Коментарі (1)

Mandry 2020.05.03, 09:22

Дуже люблю скандинавські каїни, Фінляндію в тому числі — це природна краса, економічна стабільність та цікавий менталітет. Турку дуже сподобався.

Турку

10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10659 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1770
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1666
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2683
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4513
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3169

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

242

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

979

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1388

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1276
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1649
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1437
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1172
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

535
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

611
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1812
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1918 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20304
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

286
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

639 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

675
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1017