Туристична страховка: поради та лайфхаки оформлення

Туристична страховка – незмінний атрибут будь-якої поїздки за кордон. Купуючи тур, абсолютна більшість мандрівників навіть не замислюються, від чого захищає їх страховий поліс, що входить до турпакету, і в яких випадках він може виявитися марним папірцем.

Чому варто вивчити умови договору страхування і на що необхідно звернути увагу, щоб "порятунок потопаючих не став проблемою самих потопаючих".

Від чого страхуються при виїзді за кордон?

Якщо людина перетинає кордон України на власному автомобілі, їй обов'язково доведеться придбати поліс "Зелена карта", який є аналогом поліса ОСЦПВ, але дійсний в інших країнах. Однак у переважній більшості випадків українські мандрівники використовують альтернативні види транспорту – літак, потяг, автобус. Тому, кажучи про туристичне страхування, переважно йдеться про комплексне (медичне) страхування виїжджаючих за кордон.

У першу чергу цей поліс дозволяє отримати медичну допомогу в разі виникнення хвороби, травми або інших проблем, пов'язаних зі здоров'ям. Як правило, набір безкоштовних для застрахованої особи послуг включає не тільки візит до лікаря, а й (за необхідності) виклик швидкої допомоги, невідкладну стаціонарну допомогу, невідкладну операцію, надання невідкладних стоматологічних послуг. Також багато полісів передбачають так звані транспортні послуги за медичними показаннями – перевезення хворого в клініку, евакуація з-за кордону, репатріація тіла на батьківщину.

Читайте також: Півтора роки безвізу: скільки разів за цей час українці перетнули кордон ЄС

Але крім медичної допомоги поліс часто містить і купу додаткових опцій, які турист може обрати самостійно або які входять до того чи іншого пакета. До них належить приїзд близьких родичів (якщо лікування проводиться за кордоном), евакуація дітей до 14 років, які залишилися без нагляду, дострокове повернення на батьківщину (у разі смерті близьких родичів), послуги перекладача, юридичні послуги, телекомунікаційні послуги (оплата вартості телефонної розмови з компанією, що асистує) тощо.

Поліс може покривати послуги, і взагалі не пов'язані зі здоров'ям і наслідками хвороби. Наприклад, деякі програми передбачають відшкодування послуг на буксирування орендованого авто до місця ремонту, доставку запчастин, виплату компенсації в разі втрати документів або затримки авіарейсу, втрати або затримки багажу, і навіть страховку від вимушеного невиїзду, за умови наявності поважної причини (важке захворювання, смерть близьких родичів). Але ці опції затребувані в нашій країні вкрай рідко, і знайти компанію, готову вписати всі побажання замовника в поліс, може виявитися непросто.


Як правильно оформляти туристичну страховку / Фото pixabay

Чи варто турбуватися про страховку, якщо купується пакетний тур за кордон?

Усі пакетні тури передбачають наявність страхового поліса. Але, на жаль, практично всі туроператори, які продають поліси туристам, вимагають від СК величезну комісійну винагороду. Щоб не завищувати при цьому вартість страховки (а отже – і вартість туру), і щоб СК також могли заробити, поліси, що продаються в пакеті з турами, містять безліч обмежень і винятків, через які отримати нормальну медичну допомогу за кордоном стає дуже складно. Навіть якщо сама програма страхування покриває лікування на суму до 30 000 євро, в договорі може стояти пункт про те, що будь-яка операція буде оплачена максимум на 1000 євро (що рівносильно відмові в операції), а послуги стоматолога – максимум на 200 євро.

Але це півбіди. Багато полісів узагалі не покривають найпоширеніші захворювання на туристичних курортах. Наприклад, під час відпочинку на морі багато які СК відмовляються оплачувати лікування отруєнь, захворювань вухо-горло-носа, а також травм, отриманих в результаті заняття спортивними іграми, такими як пляжний волейбол або теніс. А страховка, яку продали вам туроператори в пакеті з туром на гірськолижний курорт, може містити пункт, що передбачає відмову в компенсації лікування травм, отриманих під час катання на лижах. І якщо не звернути на це особливу увагу, результат може бути дуже прикрим.

Читайте також: Яка ціна путівок до теплих країв на Новорічні свята і коли мандрувати дешевше: поради експертів

Вихід з цієї ситуації один – самостійно придбати поліс, який враховує всі нюанси вашої подорожі і надає максимальне покриття.


Як правильно оформляти туристичну страховку / Фото pixabay

На що потрібно звернути увагу при виборі поліса туристичного страхування?

Серйозну увагу при виборі програми страхування досвідчені туристи приділяють асистуючій компанії. Саме вона, а не страхова компанія, надаватиме основну послугу – координувати ваші дії при настанні страхового випадку. Асистуюча компанія укладає договори на обслуговування її клієнтів з лікарнями, поліклініками та іншими медичними закладами по всьому світу. І саме від моторності її співробітників, а також кількості медустанов, з якими вона уклала договори в тому чи іншому регіоні, залежить якість і оперативність обслуговування застрахованої особи. Тому досвідчені туристи перед поїздкою в екзотичну країну і віддалену від мегаполісів місцевість телефонують до кількох асистуючих компаній і з'ясовують наявність і близькість партнерських медустанов, а також уточнюють процедуру надання цими установами медичної допомоги.

Важливим фактором є розмір франшизи (сума, яка не виплачується при настанні страхової події). Деякі програми медичного страхування для виїжджаючих за кордон можуть містити нульову франшизу, деякі – 50 євро, деякі – 100 євро. Але є і компанії, що надають туристу вибір – хочеш платити за страховку дешевше – буде велика франшиза, хочеш нульову франшизу – плати дорожче.

Також потрібно звертати увагу на валюту, виплату якої передбачає поліс страхування. Зрозуміло, що при поїздці в Європу вартість компенсації номінована в євро, а тури в США передбачають компенсацію в доларах. Але, якщо, наприклад, ви їдете на Кубу, то доларова страховка виявиться марним папером – місцеві клініки не приймуть такий поліс.

Ну, і окремою графою в договорі страхування завжди йдуть робота за наймом, заняття спортом або активний відпочинок. Тому, при оформленні поліса необхідно чітко сказати страховику, чим ви будете займатися під час туру, щоб оформити відповідні опції і не залишитися без страхового покриття.


Як правильно оформляти туристичну страховку / Фото pixabay

У яких випадках можуть відмовити у виплаті?

Основна маса СК не продають медичні страховки громадянам, які на момент страхування знаходяться за кордоном. У першу чергу, це стосується українських заробітчан, у яких під час перебування за кордоном, наприклад, у Польщі чи Італії, закінчився термін дії поліса. Найчастіше вони просять родичів в Україні оформити новий поліс і переслати його в країну їх перебування. Однак, у разі настання страхової події, цей договір буде вважатися недійсним, і страхова компанія відмовиться по ньому платити. Причина – велика кількість випадків, коли люди оформляють поліси після початку хвороби, щоб СК оплатила їх лікування за кордоном.

Не менш поширеною причиною відмови страховиків компенсувати вартість лікування за кордоном є знаходження застрахованої особи в момент настання страхової події (отримання травми) в нетверезому стані. Особливо це стосується Туреччини та Єгипту, готелі яких працюють за системою All Inclusive. Відмова чекатиме і в разі порушення туристом закону країни, в якій він перебуває.

Читайте також: На верхівці хмарочосу, що "сиплеться", з’явився оглядовий майданчик для безстрашних

Також жоден поліс туристичного страхування не покриває лікування хронічних захворювань. Тобто застрахованій особі не можна під час перебування за кордоном пролікувати, наприклад, виразку або провести планову операцію. Все, на що може розраховувати потерпілий – невідкладна медична допомога (операція проводиться тільки в разі, якщо йдеться про порятунок життя), після надання якої йому запропонують лікуватися на батьківщині.


Як правильно оформляти туристичну страховку / Фото pixabay

Які чинники впливають на вартість туристичного медичного полісу?

Більшість страхових компаній продають програми, які діляться на економ, стандарт, бізнес і еліт – вони відрізняються як сумою страхового покриття, так і набором послуг (опцій). Чим більшою є величина покриття полісу і ширше набір опцій – тим дорожче страховка. Чим довший час перебування туриста за кордоном – тим більше доведеться заплатити.

Також на вартість поліса впливає ім'я асистуючої компанії та країна перебування мандрівника. Одна з найдорожчих страховок – до Екваторіальної Гвінеї, в силу рідкості поширених там захворювань, складності їх лікування і неможливості надати оперативну медичну допомогу через особливості локацій (мало медустанов, відсутність доріг і т.п.). Дорого коштують страховки до США, Канаду, Австралію. А ось в Європі найдорожчою щодо медичного обслуговування є Болгарія. Тому мандрівникам до цієї країни багато які СК рахують вартість поліса за окремим завищеним тарифом.

Важливу роль відіграє і вік мандрівника. Для людей старше 65 років буде застосована надбавка, а туристам у віці 75 років і більше і взагалі можуть відмовити в оформленні поліса в такі країни, як США або Ізраїль.

Ще одним фактором, що впливає на вартість полісів, є заняття активним відпочинком (спортом). Причому, розмір надбавки залежить від видів спорту, якими планує займатися турист. Наприклад, заняття дайвінгом збільшать вартість поліса на одну суму, альпінізмом – на іншу (більшу) суму, а ось катання на лижах обійдеться дорожче за все.


Як правильно оформляти туристичну страховку / Фото pixabay

Чому варто уважно читати договір страхування?

У гонитві за прибутком низка страхових компаній почали додавати в договори певні опції, збільшуючи таким чином вартість полісів. Наприклад, стандартна медстраховка зі страховою сумою 30 000 євро може містити пункт про те, що вона покриває і нещасний випадок, наприклад, на 1 000 євро. Це означає, що при травмі в результаті нещасного випадку застрахованій особі не лише нададуть медичну допомогу, а й виплатять певну компенсацію, якщо вона звернеться з відповідною заявою до страхової компанії після приїзду додому. Клієнти, як правило, не звертаються, тому що не читають договорів страхування і навіть не припускають наявність даного пункту. В результаті для страхової компанії це беззбитковий вид страхування, тому її працівники під час консультацій не розповідають про подібні можливості клієнтів.

Ще одна опція, яка нещодавно з'явилася в деяких договорах – відповідальність перед третіми особами. Якщо клієнт СК з необережності заподіяв шкоду здоров'ю третіх осіб (наприклад, зіткнувся на лижній трасі, через що інша людина отримала травми) чи майну (найпоширеніші випадки – розбита вітрина або відірваний заправний пістолет на бензоколонці), СК при наявності такої опції повинна покрити ці збитки. З огляду на те, що наявність такої опції збільшує вартість туристичного поліса всього на 60-80 грн, а розбита вітрина коштує близько 1000 євро – ця опція актуальна. Однак, щоб скористатися даною послугою, необхідно дотриматись умов договору страхування – викликати поліцію, визнати себе винним, повідомити про страхову подію до асистуючої компанії, зібрати необхідні документи (відмову потерпілого від претензій, довідку з поліції, суду, експертну оцінку збитку, тощо). Щоб зробити це, необхідно – знову ж таки – уважно читати умови договору.

Олександр Бардаков
Mind


10.12.2018 2282 1
Коментарі (1)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

564
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1748 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

524
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6871 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11325 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

301

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1032

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1086

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1077
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

240
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1047
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

812
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

681
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2908
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4409
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18404
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

259
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

325
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

634
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

736