Світова гібридна війна. Що отримує і втрачає Путін

Інформаційні операції путінського режиму в різних країнах світу не зупиняться. Це – нова реальність гібридної війни.

У світових ЗМІ часто можна побачити таку думку: вихід Великобританії з Євросоюзу і обрання Дональда Трампа президентом США – наслідок успішних ідеологічних диверсій, здійснених Росією проти Заходу в рамках гібридної війни, пише НВ.

Я, якщо чесно, у цьому завжди сумнівався. І не тому, що дуже вже високої думки про російське начальство або шпигунів. Скоріше, навпаки: вплив на Захід зсередини мені здається надто складним для них завданням. Однак останнім часом вилазить так багато свідчень участі Москви в підтримці Brexit і в допомозі обранню Трампа, що починаєш замислюватися: чого на світі не буває? Може, це і справді були таємні операції?

І ви знаєте, якщо справа йде саме так, то в історії Заходу не було гіршого провалу від цих двох. Вони просто епічні. Посудіть самі. Перемога Трампа призвела до ерозії більшості усталених політичних інститутів у США. Рейтинги довіри президенту, Конгресу, Верховному суду, вільній пресі і спецслужбам – на рекордно низьких показниках.

Політична система починає сипатися. Через розбіжності Трампа з Конгресом щодо бюджету зараз дуже зросла небезпека зупинки роботи уряду. Причому не тих пари десятків міністрів, які в Білому домі сидять, а взагалі всієї американської державної машини. Це мільйони чиновників по всій країні. Це справжнє божевілля.

Економіка до останніх місяців зростала, але зараз її жахливо хитає і лихоманить, у будь-який момент може початися фінансова криза. І навіть зазвичай оптимістичне і усміхнене американське суспільство сильно розділене всередині самого себе.

Прибічники і противники Трампа дійсно не люблять одне одного.

Все це в комплексі, зрозуміло, не може не тішити Москву. На допомогу Трампу росіяни витратили ну, не знаю, сотню мільйонів доларів. Ну, можливо, дві – від сили. А отримали найгіршого за історію США президента, внутрішній розкол усередині цієї країни і підрив єдності всього західного світу.

Результат уже зараз просто неймовірний. І ця історія не завершена. Попереду нас може чекати навіть імпічмент разом з дестабілізацією і остаточним розривом тканини єдності американського суспільства на дві частини. Кремлівські вкладення в Трампа більш ніж окупили себе.

Приблизно та сама історія з Brexit. Росіяни дійсно підтримували кампанію з виходу Великобританії з Євросоюзу. На референдумі 2016 року прибічники цієї ідеї перемогли. І почалося! Вся країна занурилася в якусь фантасмагорію, в моторошний і неспокійний роман Франца Кафки.

Люди голосували за Brexit, щоб жити щасливіше і багатше, але вихід з ЄС з об'єктивних причин зробить їх нещасними і бідними. Росіяни змусили британців повірити, що вистріливши собі в ногу, вони почнуть жити краще. Але так не буває. І ніхто не може цього змінити.

Brexit треба скасовувати, але для цього немає голосів ув парламенті. Про Brexit потрібно домовитися з Брюсселем, але для цього немає голосів у парламенті, Brexit можна провести жорстко, без угоди з ЄС. Але і для цього немає голосів у парламенті. Ні для чого немає голосів у парламенті! І в суспільстві немає згоди щодо всіх цих питань. На Британію спустився густий і в'язкий туман невизначеності і нездатності зробити хоч щось. Це справжній Кафка.

Керівна Консервативна партія намагалася поміняти свого лідера Терезу Мей. Думаю, ви вже знаєте, чим завершилася ця спроба: для цього немає голосів у парламентській фракції. Мей залишилася. Для голосування щодо Brexit теж немає голосів у парламенті – його перенесли на січень. У цих умовах опозиція, тобто лейбористи, запропонували проголосувати за вотум недовіри проти Мей. Водночас вони вибрали двозначне формулювання, яке дозволяло і не проводити голосування. Звичайно ж, керівна коаліція відмовилася його проводити. Бачите, навіть в абсолютно моторошній для країни ситуації в опозиції немає голосів у парламенті, щоб скинути уряд.

Якщо зовсім вже просто: Лондон повністю паралізований. Ніхто нічого не може зробити. Країна летить у напрямку так званого жорсткого Brexit – тобто виходу з ЄС без жодних домовленостей. Ви будете сміятися, але це означатиме введення візового режиму між Великою Британією та рештою Європи, появу митниці, прикордонників і всього іншого з цієї серії. Навіть літакам з Європи буде складно літати до Великобританії без угоди про відкрите небо.

Це буде жахливий удар по економіці Сполученого Королівства, поа його компаніях, банках і фінансових інститутах. Там дуже сильно подорожчають імпортні ліки, їжа, добрива і багато чого ще. Ціни зростуть, зарплати впадуть. Північна Ірландія і Шотландія майже напевно оголосять про бажання вийти зі складу країни і почнуть підготовку референдумів. Ну справжній жах почнеться. Натуральний Постапокалипсис.

Тепер питання: як ви думаєте, з яким почуттям на все це дивляться в Москві? У 2016 році Кремль допоміг тим, хто виступав за Brexit. Я думаю, та операція обійшлася ще дешевше, ніж американська – все-таки Британія поменше. Але ось наслідки її виявилися не менш вражаючими. Ба більше, вся ця історія ще не завершена. Падіння британської економіки і навіть розвал країни – це абсолютно реалістичні перспективи зараз. З погляду Москви, заради такої справи можна було і мільярд витратити! У реальності, я думаю, все обійшлося набагато дешевше.

Звідси висновок. Інформаційні операції путінського режиму в різних країнах світу не зупиняться. Мінімальні вкладення в них здатні дати колосальний, довготривалий результат. Це – нова реальність гібридної війни. Тепер за ціною десятка танків і літаків можна підірвати єдність будь-якої країни, посіяти в ній почуття страху і невизначеності. Для цього навіть убивати нікого не треба – якщо добре накрутити місцевих жителів, вони самі схопляться за ножі і все зроблять.

І ви знаєте, що цікаво: багаті, самовпевнені країни, на кшталт США, Великобританії, Німеччини та Франції в цьому сенсі мені здаються набагато уразливішими, ніж, наприклад, Україна, яка прекрасно знає, чого потрібно чекати від Москви, і не вірить жодному слову звідти. Втім, я абсолютно впевнений, що гібридні операції зараз ідуть і тут – особливо перед виборами.

Приморські партизани

При цьому режим Володимира Путіна настільки активно бере участь у гібридній війні за кордоном, що не помічає, наскільки вразливий для неї ж у себе вдома. Останніми днями в Росії відбулося одразу кілька подій, що показують і її слабкість.

Перше: курс рубля. Через посилення санкцій і швидке падіння цін на нафту російська валюта падає. На початку року за долар давали менше 60 рублів, а зараз вже майже 70. До того ж останніми днями падіння різко прискорилося. І якщо на Заході Кремль проводить хитрі гібридні операції проти своїх опонентів, то вдома діє значно простіше. 18 грудня Путін заборонив вуличні табло з курсами валют.

Це поки не заборона самих доларів і євро. Валюту у росіян, думаю, відбирати будуть пізніше. Але зараз їх хочуть привчити до того, що володіння іноземними грошовими знаками – це щось непристойне. Навіть більше, публічне спостереження за зростанням курсу валюти щодо рубля – це образа особисто Володимира Путіна. Заборонити!

Ще цікавіша ситуація у сфері контролю над інтернетом. Кілька днів тому в Держдуму надійшов закон про відділення російського інтернету від загальносвітового. Тут усе зрозуміло: влада просто божеволіє від безконтрольного поширення інформації. Але є в цій сфері і окрема, особливо неприємна для Кремля історія – месенджер Telegram та історія з його блокуванням.

Якщо хто не пам'ятає, російська влада як з вогнемета знищувала російський же інтернет, намагаючись позбутися Telegram. Але месенджеру тоді було байдуже, а ось сотні ні в чому не винних російських сайтів були зламані і припинили працювати. Включно, до речі, і з сайтом "Роскомнагляду", який пыд час війни з "Телегою" зробив цифрове харакірі.

Так ось: зараз влада збирається витратити 20 мільярдів рублів на придбання устаткування для боротьби з невбиваним месенджером. Я майже впевнений, що і тут у них нічого не вийде. Хоч трильйон витратять. Для успішного протистояння Telegram там немає головного елемента – мізків.

І тут ми підходимо до найважливішого. Чому росіянам забороняють думати про валюту? Чому їм хочуть обрізати інтернет взагалі і Telegram – зокрема. А тому, що російська влада повністю втратила підтримку суспільства.

У Приморському краї відбувся черговий, третій уже тур виборів місцевого губернатора. Нагадаю цю історію. Восени місцеві жителі проголосували проти прибічника Путіна. Ті вибори поспіхом скасували і призначили нові. Реального переможця, підтриманого опозицією, відсторонили від продовження боротьби. Привезли з Москви свою людину. Дали їй море грошей, за неї агітували всі місцеві і всі центральні ЗМІ. У супротивники їй призначили якихось геть пекельних фриків, які самі підтримували Путіна. Спостерігачам заборонили працювати на дільницях. Загалом, абсолютно ідеальні умови створили.

І все одно кандидат Володимира Путіна програв. Точніше, так: не зміг перемогти в першому турі, що в нинішній Росії означає автоматичну поразку у другому. Такими ось партизанами виявилися приморці. До речі, майже всі вони – етнічні українці.

Не хотіли у Кремлі цього робити, але вже в останній момент довелося тупо малювати фальшиві підсумки виборів на величезній кількості дільниць. Як це з'ясували? Та дуже просто: намальована цифра за кандидата від влади всюди була однаковою – 70%. При тому, що на нормальних дільницях вона не перевищувала 47%. Просто одразу видно, де і як змахлювали.

Звісно, підсумків цього голосування ніхто вже не переглядатиме, але тут стало очевидно: абсолютно будь-які зусилля Володимира Путіна і його команди навіть у провінції не можуть підвищити популярність влади.

Реально вона зараз на рівні 15%: п'ять – це затяті ватники, справжні фанати, ще десять – це бюджетники, у яких немає вибору. Решта людей дедалі скептичніше дивляться на Кремль і його маленького старенького лисого господаря.

З падінням економіки, курсу рубля і забороною інтернету система все швидше втрачатиме стійкість і цілісність. Жодні гібридні заходи тут не допоможуть. Так, Путін ще може щось виграти за кордоном, розвести як кошенят наївних європейців. Але утримувати владу всередині своєї країни йому буде дедалі важче.

Більше світових новин у відеоблозі Івана Яковини:


20.12.2018 2245
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

638
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1862 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1118 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

542
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6892 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11373 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

322

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1057

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1100

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1096
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

266
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1068
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

836
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

729
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

653
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2938
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4425
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18427
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

296
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

341
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

652
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

757