Свистав на вибори? Не буде грошей

 

 

Чим відрізняється популіст від патерналіста ?

Патерналіст, зазвичай, взяті на себе обіцянки виконує наполовину. Бо патерналісту потрібні люди, а популісту голоси людей. Чи так: патерналісту – довіра виборців, популісту – явка виборців. В обох віпадках: фігня короткострокова(зате за ще одним досвідом цінна/безцінна).    

Але так виходить, що патерналіст трохи більший, ніж популіст, гуманіст. І при цьому зовсім не комуніст, що недивно і що непогано.                                                           

А кому бідолаха Франек нарешті стане  потрібен в нагоді довгостроковій без фігні ?...  Задайте самі собі це питання і отримайте від себе самих відповідь махом max.

Судячи з настроїв і ще більше майнового стану середньостатистичного виборця, патерналізм переграє популізм, навіть в такому відданому альтруїстично-націоналістичному дискурсу краї, як Ів-Станіславів. Ба навіть Львів.

Але: популізм не здається – він добре і зле вдатно примірює на себе ризи патерналіста теж віддавна, латаючи діри в дорогах та ризах, що мають  довести чи допхати його до зупинки на пару років «Перемога».

Що буде, як виграє Насалик ? Буде запара, протистуха і проституха в місті жарка й безсоромна, що літо, що зима, - пробаблі.  Бо це залежить не стільки від місцевих, скільки від «центральних». Ні, звісно, чорні заздрощі, досада від поразки, гординя від перемоги, найпалкіша любов до міста  і єдино-правильна векторна ідея розвитку, інвестиції і наводнення бюджету – це все конєшно, але тіко внєшно.

То шо будуть «порошенківців» зливати в тартари, пробувати, винити в антропофагії і педофілії, громити на чому світ стоїть і з-під чого стирчить, то не треба бути екстрасенсом з сенсом, то вже є повсюдно. Можна просто глянути на перетасовки в Житомирській області, до простого прикладу, де попри коаліційні закваски нагорі у Верхній Раді,  там гарцюють діяметрально протилежні бурлеси. Видно, децентралізацію таки започатковано широким розписом Петра П… хе-хе(

 

А в Полтаві – там вопше-е…  - свободівець явно-неприявно агітує за ватника, ім’я цьому ватнику славне Мамай, який за збігом обставин від 1709 року і децл-пізніших, не спішить визнавати ані росію окупантом, ані вибачитися за те, що просив януковича гнати майданутих в гноблі. Має багато часу чи шо.

Страх бере… І пошана, гордість за рідний край ! Наш Руслан такого собі не позволив би під дулом зарядженого й наставленого пістоля. Піти на «ван +  іван» на передачу, то такє, життєйське, не півватне ж кіно, як на сусідніх  «інтерах-сугестерах». Ну, правда, не вийшло вимовити тіжке як чуже житє слівце «деолігархізація», одначе сама житуха без цього ще складніша.  Ваша й наша.

Та що він може протиставити управлінському, менеджерському хисту екс-калушанина ? Велике слово з трьох букв, що зветься «НІЦ», - кричать суголосно знавці лоґій політичних, економічних й яких тілько нє. Ну-ну, пошепчемо.

Франківськ перед ДИЛИ-МОЮ ? А дилема-проблема то не одна..

Словом, так.  Видається, що незабаром децентралізацію потрібно буде  в терміновому порядку проводити не лише за адміністративним принципом в країні, а й за партійним – місцевим елітам, а кому ж.

 І це вже не жарти. Інакше Бєні, Фєні, Пєті, Льови і інші льви не просто остаточно деморалізують і переорієнтують озлобленого, нещасного виборця, що не встигає вдупляти за «переформутуваннями» перманентно незмінної еліти, зате давно вивчив стару пісню «попрежніму брежніву» і ту циклічну походку в добру і погану погодку на дільницю. Вже рідше… А потім, гляди, і зовсім появляться нові герої, до яких поміркований радикал-державник Ярош мати відношення не буде. Вже не має.

Можливо, суспільство вже готують під це ?.. Що ж тоді ? Перед цим чи після цього ? Краще завчасу.

 Тільки розкол і відкол, «партійний сепаратизм» - не лишень від-порошенківський… і щоб не ноленсом-воленсом територіально-адміністративний заодно.

Але такий розвиток подій уже, скоріше, за наступного Гаранта, якщо він (вона ?) буде, і за наявності духу, якщо він вже  є тепер.

Бо ж реально шкода Руслана, Ігорка, Сашка і решту за Порошка і проти Порошка,  пордон за понібратство.  Негідні люде патерналізували наших гідніших патерналістів. Непорядок з ними та й через те-то з нами по лінії передачі і наслідування.  Успадкування дідівсько-батьківських рис і рас.

А хто стане мером ?  А хто б не став. Найгірше і найкраще буде не тут.

 

P.S. Насалик – васалик ненадовго… Перемагай і здобувай  - Країно не втрачай !!!

13.11.2015

 

 

 


16.11.2015 Яв Назар 2009 0
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

529
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11028 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1843
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1742
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2745
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4601

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

340

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1043

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1455

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1328
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1706
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1515
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1230
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

599
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

674
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1870
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2096 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20369
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

347
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

698 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

732
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1079