Психосоматика: коли хворіє тіло, причини шукайте в душі

Деякі люди дуже люблять лікуватися. Профілактика, як і боротьба з хворобою, перетворюється на справжній ритуал. Інші, навпаки, навіть чути не хочуть про медикаменти, тому що всі хвороби від нервів. Мовляв, потрібно навести лад у душі, бо цілісні особистості не хворіють


На мігрень страждають невпевнені в собі люди, схильні до самоприниження. А нежить виникає тоді, коли вам здається, що ситуація, з якою потрібно впоратись, “погано пахне”. Нежить ви накликали самі - із підсвідомого розрахунку, що неприємна людина залишить вас у спокої через страх заразитися.

Лікуйте не тіло, а душу

Не секрет, що душа і тіло тісно взаємопов’язані. Психосоматика (“психо” - душа, “сома” - тіло) якраз і намагається довести, що коли страждає душа, починає хворіти тіло. Багато вчених і представників офіційної медицини вірять, що 80% усіх хвороб -  насправді психосоматичні. Виходить, що наше самопочуття залежить від наших думок, настрою, вміння знаходити і бачити позитив, красу і насолоджуватись всім цим. Стан здоров’я пов’язаний із вмінням бути щасливим, від характеру, ставленням до успіхів та невдач на роботі, побутових негараздів.

Принцип “лікувати людину, а не хворобу” на практиці використовується дуже рідко. В сучасній медицині головним чином боряться із фізіологічними причинами хвороби, а психоемоційні фактори майже не враховуються.

Зігмунд Фрейд говорив: “ Якщо гонити проблему в двері, вона у вигляді симптому полізе через вікно. До тих пір, поки не буде поядку в психіці, симптоми лізтимуть постійно”.

Прихильники психосоматики вірять, що хвороба - це тривожний сигнал організму, покликаний відновити рівновагу в душі. Тому причини нездужання потрібно шукати не в фізичному тілі, а  на рівні енергетики, душевного хвилювання, негативних емоцій. Не можна починати лікування з кінця, коли хвороба проявила себе у вигляді болю, спазмів, високої температури. Починати варто саме з тих негативних емоцій, які ми отримуємо в сім’ї, на роботі, в школі чи транспорті.

Світлана Ріщук, лікар-невропатолог, дитячий психолог медичного центру "Альтамедика": "Багато дитячих хвороб мають психосоматичну природу"

Про те, наскільки тісно пов’язане фізичне здоров’я людини з її душевним станом, розповіла Світлана Ріщук, лікар-невропатолог та дитячий психолог медичного центру “Альтамедика”:

- Люди, які страждають на хронічні захворювання, часто впадають у відчай, тому що не можуть знайти причину недугу. Вони звертаються до різних лікарів, проходять обстеження, приймають безліч медикаментів, а результату, як і досі, немає. В таких випадках варто подумати про те, що хвороба спричинена душевним станом людини. І на психосоматичну природу таких недугів, думаю, має звертати увагу кожен лікар.

Наприклад, причини бронхіальної астми в частині випадків саме неврологічні. В моїй практиці були пацієнти з астмою, які проходили тривале і безрезультативне медикаментозне лікування. А покращення настало тільки після того, як вони отримали консультацію психоневролога і пройшли психокорекцію. Те саме можна сказати і про гіпертонію (підвищенгий тиск), яку недарма називають хворобою “невідреагованих емоцій”, деякі серцево-судинні захворювання, головні болі. Якщо людина довго носить в собі негативні емоції, відчуває постійне незадоволення собою та своїм життям, то організм рано чи пізно подасть тривожний сигнал: знайде “слабку ланку” і вразить саме там.

Якщо дитина часто хворіє, приміром, в садочку, то доцільно говорити не стільки про слабкий імунітет, скільки про психологічний стан дитини: чи вона щаслива вдома, чи комфортно їй в садочку, чого вона боїться, про що мовчить? Адже дитина чітко знає - коли я хворію, то не йду до садочку. І підсвідомо організм налаштовується на те, щоб уникнути неприємних для малюка ситуацій і бути там, де йому добре. Навіть, якщо доведеться захворіти. Тому батькам, особливо дуже зайнятим і працюючим, потрібно чим частіше розмовляти з дитиною, цікавитись її справами, пригортати, цілувати і говорити, що вони її люблять і завжди поруч.

Виникнення ряду захворювань, такі як фібріома матки, наприклад, часто не можуть пояснити і самі лікарі (те ж стосується і онкозахворювань). Ніхто не знає, звідки це взялося у здавалося б здорової людини. Тому і тут варто глянути на пацієнта, а не тільки на недуг. Щось відбувається у житті людини таке, про що “кричить” організм. Хронічний стрес, незадоволення особистим життям, роботою, собою, негативізм по відношенню до інших людей - все це сприяє тому, що людина може захворіти.

Звісно, є захворювання, спричинені виключно органічними змінами на клітинному та тканинному рівнях, гострі та невідкладні стани, які потребують термінової допомоги фахівця. Тут мова про психосоматику не йде. Хоча, прихильники цього напрямку ставлять питання: “Чому це відбувається саме з цією людиною”. Мовляв, на все є причина, і найчастіше вона криється в самій людині.

Не накопичуйте роздратування - воно спричиняє головний біль

Психосоматичний - не означає надуманий чи неіснуючий. Психосоматика намагається пояснити абсолютно різні захворювання: існує навіть список, складений у алфавітному порядку, в якому наводяться психологічні причини кожної хвороби.

Ось як, згідно цього списку, із внутрішнім станом людини пов’язані деякі поширені захворювання.

Алергія: кого ви не витримуєте? Заперечуєте власну силу. Не можете відверто виразити свій протест проти чогось. Батьки дитини-алергіка часто сперечаються, мають різні погляди на життя.

Переїдання, надмірний апетит: страх, самозахист, недовіра до життя, почуття ненависті до себе.

Втрата апетиту: заперечення права на особисте життя, сильне почуття страху.

Захворювання очей:

Близорукість - страх перед майбутнім.

Дальнозоркість - відчуття себе “не от мира сего”.

Пересихання слизової ока: злість, небажаня дивитись на світ з любов’ю, пробачати, іноді прояв зловтішності.

Мігрень: ненависть до примусу, накопичення роздратування, бажання бути досконалим в усьому, сексуальні страхи, ворожість, заздрістність. Мігрені розвиваються у людини, яка не дає собі права бути самим собою.

Ангіна: нездатність самовиразитись, злість від того, що не можете впоратись із непростою ситуацією.

Ларингіт: злість заважає говорити, людина боїться виразити свою точку зору.

Аденоїди у дітей: дитина дуже чутлива. Може передбачити події задовго до того, як вони стануться, тонко відчуває погіршення стосунків між батьками. Намагається блокувати ці передчуття, щоб не страждати. Перекрита носоглотка - ознака того, що дитина приховує свої думки та емоії, тому що боїться, що його не зрозуміють.

Проблеми з кишечником: страх позбавитися від усього, що себе віджило і стало непотрібним. Небажання забувати минуле. Підвищена дратівливість через суперечливість реальності.

Нежить, заблоковане дихання: виникає у людини, яка потрапила в складну ситуацію, розгубилася. Така людина занадто переймається кожною дрібницею, часто не знає, з чого почати. Йому навіть здається, що якась ситуація “пахне горілим”. Нежить може виникнути спеціально і з розрахунку, що якась неприємна людина залишить вас, нарешті, в спокої, так як буде боятись заразитись.

vn.20minut.ua


15.09.2018 32484
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2004
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1878
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1877
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5569 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2169 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1530

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

770

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

834

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1040

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1021
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1793
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3699
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10285
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26171
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10208 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7737
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

917
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

252
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

281
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

402
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1304
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

902