Про лікування в Google або на що готові люди, аби не піти до лікаря

Тріщ Володимир Іванович – головний лікар медичного центру “Оксфорд Медікал“

Сучасні технології нагадують про себе щодня. Ще декілька десятків років тому люди не могли й уявити, що вже незабаром вони матимуть доступ до будь-якої інформації у світі. І, що найголовніше, перед тобою відкриті всі книги, бібліотеки, наукові статті, і ти можеш дізнатися абсолютно про все, не встаючи з дивана!

НЕВЖЕ ЦЕ НЕ ІДЕАЛЬНО? А ОСЬ ТУТ ВАРТО ПОДУМАТИ

Не є новиною той факт, що у медалі є дві сторони. Звісно, це чудово, що ми отримали безліч ресурсів для навчання, саморозвитку та самовдосконалення. Проте, темною стороною є те, що щодня ми стикаємось з неправдивою і в своєму роді небезпечною інформацією, адже дещо ми можемо неправильно засвоїти для себе і надалі застосувати в майбутньому. І, буду з вами відвертим, роки досвіду показують, що один з найбільших ударів інформаційно-технічного прогресу бере на себе саме медицина.

Уявімо ситуацію: Ви – середньостатистичний чоловік 40 років. У Вас зразкова дружина, двійко милих дітей, перспективна робота, яка також в певній мірі має зв’язок з інформаційними технологіями. Щодня Ви стикаєтесь з усіма привілеями людства: інтернет, ТБ, сучасні технології.

І в один момент настає неприємна ситуація. Після важкого робочого дня, що підкріпився паскудною погодою і поганим настроєм, Ваш організм відчуває значну втому і дискомфорт. Ви думаєте, що це просто перевтома, і основне, що Вам потрібне – міцний здоровий сон. Настає ранок. І Вам аж ніяк не покращало, бо до всього переліченого додається озноб, ломота в тілі, нежить, біль у грудях, температура , що піднялась до рівня 38 і продовжує рости.

Що робити? Як не дивно, підключається саме те, про що ми розвиваємо тему – лінь. Можливо дотепно прозвучить, та саме лінь шепоче нам на вухо: «Навіщо втрачати рештки сил на лікарів? Варто всього лиш загуглити симптоми, а там і лікування знайдеться. В інтернеті ж можна знайти усе!».

І ось сюрприз: за вказаними симптомами неперевірені сайти з неякісним перекладом видають біля 20 різних захворювань. Найпростішим і водночас найбезглуздішим рішенням було знайти з переліку банальний грип, наковтатись жарознижуючих препаратів і впевненим кроком піти на роботу. Хіба ж ні? Всі хвороби лікують однаково, лікарі виписують різні препарати суто для різноманіття.

ЦІКАВА ЗАВ‘ЯЗКА ІСТОРІЇ?

Головний герой з діагнозом «двобічна пневмонія» потрапляє у реанімаційне відділення, де його витягують з того світу десяток лікарів.  Бажаєте знати мораль? Варто просто зрозуміти одну річ: одні і ті ж симптоми можуть бути проявом абсолютно різних захворювань і, що головне, лікування також суттєво відрізняється.

ДО ЧОГО Я ВЕДУ?

Не завжди можна поставити діагноз, базуючись суто на скаргах. Ремарка: НІКОЛИ! Обов’язковими умовами правильної та коректної діагностики є підкріплення результату лабораторними та інструментальними методами обстежень. Найоптимальнішим рішенням при будь-якому захворюванні є, підкреслюю, своєчасне звернення до лікаря. Навіть якщо захворювання не є складним, або ж це просто банальне ГРВі чи нежить, ви однаково будете переконані у тому, що все буде добре.

І щире прохання від кожного медика: не варто перевіряти знання лікаря, посилаючись на те, що Ви прочитали перед прийомом у Вікіпедії. Бо, скажу по секрету, авторами 90% статей на медичну тематику у даному ресурсі є ті ж самі студенти-медики, які могли тричі перефразувати інформацію, почуту від викладача на лекційному занятті. І жодна офіційна медична установа не може підтвердити усе висвітлене в інтернеті. Також такими своєрідними «іспитами» ви тільки проявляєте власну недовіру та неповагу до людини, котра як мінімум 10 років власної молодості присвятила тому, щоб стати хорошим фахівцем. І це, повірте мені, неприємно.

Наприкінці хочу побажати Вам зробити для себе висновок з прочитаного та свідомо ставитися до власного здоров'я. Займатись самолікуванням, чи довіритися спеціалісту? Вибір за вами.

Будьте здорові! 


19.05.2020 4682 1
Коментарі (1)

Оксана 2020.05.29, 12:45

Особливо "ефективне" лікування у терапавта по телефону, яке дуже часто закінчується викликом швидкої допомоги і не рідко реанімацією.  Комусь повезе, а комусь і ні . Не зрозуміло , як лікар може ставити діагноз не бачивши хворого, а тим більше призначати лікування. Через це спонукає хворого шукати порятунку в інтернеті. Коли вже  буде увага пацієнту так званої первинної ланки?  Лікування по телефону це повна безвідповідальність. 

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

830
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11398 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1980
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1870
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2867
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4771

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

515

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1157

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1670

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1416
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1811
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1635
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8873
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

712
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

791
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1976
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

959
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

457
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

388 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

797 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

839