Про конкурс на посаду, Бурштинську ТЕС та перші кроки в новому амплуа: ексклюзивне інтерв’ю майбутнього голови Івано-Франківської ОДА Дениса Шмигаля

У суботу під час візиту до Львова Президент України Володимир Зеленський назвав ймовірного очільника Івано-Франківської ОДА.

Цю посаду може отримати чинний директор Бурштинської ТЕС Денис Шмигаль. Таке повідомлення викликало неабияке пожвавлення в інформаційному просторі Прикарпаття.

Саме тому Фіртка вирішила поспілкуватися безпосередньо з Денисом Шмигалем та отримати відповіді на запитання, які останній тиждень так цікавлять мешканців Прикарпаття.


Розпочнемо з того, що вже наступного тижня Президент планує підписати указ про Ваше призначення на посаду голови Івано-Франківської ОДА. Як так склалося? Як відбувався відбір і на скільки складним він був?

Дійсно в суботу на представленні голови Львівської обласної державної адміністрації Президент України Володимир Зеленський оголосив, що готує до підписання указ про призначення мене на посаду голови Івано-Франківської ОДА. Президент запитав моєї згоди і я таку згоду дав. Зараз оформляємо документи.

Відомо, що конкурс на посаду фактичного представника Президента в області не передбачається законодавством. Тобто голів обласних державних адміністрацій призначає Президент за поданням Кабміну.

Проте, вперше в історії незалежної України Президент Зеленський зробив символічний конкурс через Фейсбук, оголосивши про набір і залучивши до цієї справи міжнародні кадрові агентства. Тому хочу наголосити, що відбір був справді серйозним і, за чутками, у списку претендентів на посаду голів ОДА у західному регіоні було понад 40 осіб.

Проводилися серйозні тести, у тому числі за ізраїльськими методиками, які є одними з найкращих у світі, – свого роду детектор брехні, щоб визначити моральні та психологічні якості людини. Всі ці речі я особисто проходив. Тобто, був цілий ряд тестів, співбесід у тому числі з керівниками Офісу Президента та особиста розмова з Президентом України.

В Івано-Франківській області Денис Шмигаль відомий, як директор ДТЕК Бурштинська ТЕС. А чим Ви займалися до роботи на станції? Чи є у Вас за плечима досвід державного службовця?

Так, у мене є досвід роботи у державній службі – у сумі років п’ять. До роботи на Бурштинській ТЕС я був віцепрезидентом і генеральним директором компанії «Львів холод» (українська мережа магазинів «Рукавичка»). У 2014 році, після Майдану, я працював на посаді заступника Львівської обласної фіскальної служби, але, на жаль, не стали реальністю мої очікування, що після Революцію відбудеться очищення, тому я звільнився з податкової та повернувся працювати у бізнес. Ще раніше мав досвід роботи у Львівській державній адміністрації на посаді керівника департаменту економіки, інвестицій, промисловості та торгівлі. 

Чому Ви вирішили залишити посаду директора Бурштинської ТЕС і піти з бізнесу знову на державну службу, адже якщо навіть просто взяти заробітну плату, то керувати станцією з фінансової точки зору є вигідніше?

Тут з Вами мушу погодитися, - зарплата буде різнитися. Ми говорили з Президентом про те, що зарплата державних службовців як і вчителів чи лікарів має бути достойною та давати можливість бодай утримувати сім’ю та нормально жити. Президент повністю згідний, що сьогодні кожен українець повинен добре заробляти і повірте він намагається все для цього зробити.

Для мене керівництво областю – це виклик. По-перше, це можливість зробити щось добре не тільки для певного міста, а для цілої Івано-Франківської області. Хочу наголосити, що я буду займатися тим, щоб започаткувати в Івано-Франківській ОДА європейський стиль керівництва, адже ці знання я набув під час навчання у Європі та Канаді. Та найголовніше завдання – зробити так, щоб люди мали довіру до державних службовців і побачили, що влада може чесно і відповідально виконувати свою роботу.

Вчора під стінами Івано-Франківської ОДА зібралися з два десятки людей, які виступали проти Вашого призначення на посаду очільника Прикарпаття. Як можете прокоментувати цю ситуацію?

Насправді мені важко коментувати те, що відбувалося, адже я постфактум дізнався про таку подію. Готовий після призначення з цими людьми зустрітися, спитатися у чому проблема, які їх вимоги та що їм не подобається. Я абсолютно відкритий до діалогу з громадою, але якщо він ведеться у цивілізований спосіб. Хочу запевнити, що буду робити все на користь мешканців області, адже доля країни та її громадян мені небайдужа.

Може вже володієте інформацією про те, хто стане новим керівником Бурштинської ТЕС, якщо Ви займете крісло голови ОДА.

Це важливе питання. Я не хочу, щоб тут на Бурштинській ТЕС відбулося якесь погіршення ситуації через мій перехід на державну службу. Колектив станції сьогодні дійсно складається з професійних енергетиків. Це надзвичайно важка і небезпечна робота, проте у нас професійна команда керівників та професійна команда робітників. З моїм переходом певний час виконувати обов’язки директора буде головний інженер станції, але паралельно буде проводитися конкурс на цю посаду. Сьогодні я справді не можу назвати Вам імені. Єдине, у чому я переконаний, що прийде компетентна та відповідальна людина, яка буде виконувати стратегію компанії по соціальному партнерству.

Не можемо оминути і тему нещасного випадку, який трапився на станції і закінчився смертю працівника. Розкажіть, будь ласка, чи проводиться розслідування і на якій воно стадії?

Це трагедія для мене особисто, як і для всіх працівників станції. Хочу ще раз висловити співчуття рідним нашого працівника. Так, на превеликий жаль така ситуація вже сталася. Дійсно проводиться державне розслідування, є попередні результати, про які я наразі не маю права згідно з законом розповідати. Можу сказати, що розслідування проводиться об’єктивно і винні особи, ким би вони не були і які посади не обіймали, будуть притягнуті до відповідальності.

Перейдемо до, мабуть, головного питання нашої розмови. Мешканців Прикарпаття надзвичайно сильно турбує питання чорно диму, який нерідко з’являється з труб Бурштинської ТЕС. Ні для кого не секрет, що Прикарпаття посідає друге місце в рейтингу екологічно забруднених регіонів України, а станція у Бурштині має надзвичайно великий вплив на забруднення атмосфери. Скажіть, що сьогодні робиться для того, щоб звести до мінімуму цей негативні вплив Бурштинської ТЕС на екологічну ситуацію в області?

Сьогодні найгострішою проблемою, яка лежить у публічній площині є екологія регіону. Оскільки ми говоримо про Івано-Франківщину в цілому, то на Бурштинську ТЕС я дивлюся як на одного з ключових платників податків, головного роботодавця і соціального партнера громади. Для справедливості хочу сказати, що сьогодні найбільшою екологічною проблемою регіону є забруднення питних і поверхневих вод, з такими темпами ми з вами скоро не будемо мати, що пити. Друге місце посідають стихійні сміттєзвалища, які становлять надзвичайну небезпеку. І на третьому місці знаходяться якраз об’єкти енергетики та хімічної промисловості.

Як керівник станції можу запевнити, що підприємство системно працює над покращенням екологічних показників. Останніх два роки у екологічні проекти інвестовано кілька сотень мільйонів гривень, в тому числі в електрофільтри блоків № 3,4, 5, 7, 10, 12 і на черзі 8. Три блоки реконструйовані і повністю відповідають європейським нормам – викиди менше ніж 50 мг на кубометр. Так капітальний ремонт інших блоків дасть можливість наблизити ці показники до європейських.

Більше того, підприємство працює відповідно до національного плану, який підписаний і затверджений урядом, щодо зменшення викидів. Є відповідна програма з певними точками контролю, яка передбачає, що у 2033 році всі викиди в атмосферу повинні бути зведені практично до нуля.

У попередній відповіді Ви згадали про соціальне партнерство з громадою. В чому воно полягає?

В Бурштині ми з командою створили центр громадської активності та долучилися до створення центру адміністративних послуг. Спільно з міською радою освітлити основні вулиці міста, пішохідні переходи, встановили освітлення в під’їздах багатоповерхівок. Крім того, оновили центр міста: відремонтували дороги, встановили лавки, урни, велопарковки.

Особливий проект, який ми підтримуємо з колективом станції  – це  розвиток реабілітаційного центру для дітей з особливими потребами «Довір'я». В Галицькому районі він єдиний.

Зараз  з Галицькою районною радою працюємо над створенням проекту з будівництва водогону в Галицькому районі, аби мешканці міста Бурштина, Галича і більшість населених пунктів отримували якісну питну воду.

Також реалізували чимало культурних проектів, долучалися до святкування Дня міста, Дня незалежності, Дня матері, організували чемпіонат області з тайського боксу, веломарафони і навіть рок-фестиваль.

З моєї ініціативи ми повністю, майже з руїн відновили спортивний осередок міста – комбінат спортивних споруд, створили робочі місця, впровадили нові спортивні секції. Спільно з громадою побудували штучні майданчики на території ЗОШ №2, Демешківської та Дем'янівської сільських рад. Всього не перелічиш, ці два роки були дуже насиченими.

ФОТО: Денис Шмигаль, Фейсбук


10.07.2019 Лілія Маршалко 15618 1
Коментарі (1)

Уляна 2019.07.11, 23:13
  1. Зеленський та ізраїльський досвід дуже є гармонійно 
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1924 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11393 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1077

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

47
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1081
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

752
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4440
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

43
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

321
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663