ПРО ГІ…НО

 

Вирішив скупатися, а потому трохи пройтися берегом річки – в напрямку «вище», ближче до витоків. Краще б не купався, або не проходжався…  А починалося все доволі непогано. Сексапільні дівчатка, з міськими манерами ґламурних німф і охочі до флірту, засмагають суто в жіночій компанії, потім йдуть дружно й грайливо у водичку, освіжитися, приязно озираючись на прощання. Трохи вище них, у суто чоловічій компанії, бурно бавляться в «лованки»  дядьки, а їх притомно пристойні джипи відпочивають на двох берегах в дерево-кущових затінках. 

Ще кількадесят метрів стерпно крутою і густою береговою лінією босоніж  уперед – і вже спостерігаю імпресіоністичну, чи то пак в жанрі реалізму (натуралізму !) картину «Селяни і мийка». Масивні радянські килимки піняться і потріскують  звучно, бо їх пуцують люди-добрі просто в Бистриці без навіть мізерних фізіологічно-психологічних комплексів чи юридично-адміністративних побоювань. Мірою того як тривала хода зростало число любителів помилити і сполоснути свої ковйори, а також: голови, плечі, руки, ноги, пахви,  яйця, лобки-колобки і цилулітні дупи та інші члени.  Втім це ані крихту не заважало ні самим умивакам, ані водіям мікроавтобуса і ЗІЛа, зовсім поряд (вище), як на таку, сказати б,  інтимну річ, старанно вимивати свої машини  в незмінному річищі з її беззмінним потоком, стоком. І тут мені мимоволі пригадалися сексапільні дівчатка і проворні мужики, нижче; і тут спало на думку, що ніяка, даруйте,  еліта не править балом в цій країні, все це роздутий міф – про каганат і сьогунат; як і той, що страждає лишень простий люд в нас, умовні пролетаріат і селянат, так би мовити,  остільки оскільки…

В подальшому глибина знов нагадувала про себе: прищаві тінейджери   виявляли непересічні здібності в одночасних пірнаннях-виринаннях і випорожненнях  фекалій під груповий регіт, майже раж.  Перемігшим в баталії-фекалії, здається, виявився якраз тілесно найдрібніший  пацик, зате його фактурніші побратими компенсували цю ганьбу і  сором для себе плюскотливими випорожненнями рідинних речовин, ясна річ, в річку. І на цей раз з меншим сміхом – просто тупо не прікалувало, вєрняк.

Та не знав ваш покірний слуга, що, скажімо так,  найцікавіше підготовлено попереду.  І не знав, що так різко зміню свою думку про те, хто в нас за еліту править, а хто за «дольчє-віту». Якби то не вздріти в живодайній зоні «природного джакузі» двох відносно молодих чолов’яг, добряче напідпитку і з мерседесами (один родом з 90-х, інший 2000-х і менш затонований) на «паркінгу» річкових каменів і трав'янистого піску.  Один з них теревенив голосисто  по телефону, по декілька разів наказово-переконливим тоном проказуючи: « Круць у-сьо порішає, порішає, да, да, на…».  І таке інше, яке  не варто озвучувати з огляду на: а) надалі, опісля появи на горизонті сторонньої особи,  враз тихіший голос суб’єкта; б) шум води об’єкта; в) об’єктивну недоказовість суб’єктом  почутого і не почутого…  А потім, допивши свою «Стеллу Артуа», пожбурив не зозла, але щосили,  порожньою пляшкою об каменюку на середину річки, де так зручно перебродити її. А за ним, немов по команді, і той другий, хоч був ще не допив пиво. Той, що розмовляв по телефону, боюсь помилитися (стояв не впритул), та надто видається, що приховано зробив той самий натужний жест волі, що й хлопійко, котрий переміг в баталії. Принаймні щось там, брунатно-ковбасне,  по ньому попливло собі за течією, а він виглядав відразу відчутно безпроблемнішим і легшим.  І все ж не без проблем здолали пороги вод, вилізли на сушу обоє, щоб потім, попрощавшись люб’язно(до честі: не занадто), роз’їхатися на повних газах з пробуксовками врозбрід.

Та ще перед цим, знову вище, де вже закінчувався прохідний суходіл остаточно, а глибина води сягала десь метрів зо три - щонайменше, чи то з веління природи, чи що.., - приперло, трясця, страх-страхіття, по-крупнячку. Несила і небажання було стримувати себе, тим паче, що коні та корови, котрі хлептали собі  водичку з річки, стоячи на березі, знаходилися попереду. Вище…


08.08.2012 Яв Назар 1544 11
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

517
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11009 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1840
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1738
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2742
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4599

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

337

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1041

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1452

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1326
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1703
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1513
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1227
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

597
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

672
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1867
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2092 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20366
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

341
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

696 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

727
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1077