Політичний 2016-ий в Івано-Франківську

 

Завершується 2016-ий. Рік, в якому життя по новому звичайні українці не відчули. Фінал політичного 2016-го на мінорній ноті. Безвізовий режим з ЄС, якого ми так чекали, Європейський Союз знову відклав: спочатку на лютий наступного року, а вже згодом – на весну. Держава націоналізувала ПриватБанк, внаслідок підкилимних домовленостей акціонерів групи «Приват» з Адміністрацією Президента. А протягом року країна жила вже традиційними проблемами: потреба міжнародних кредитних ін’єкцій,важкі політичні домовленості в парламенті, військове протистояння на Донбасі, інфляційні витки.

Цікавим видався й політичний рік в Івано-Франківську. Спробую уніфікувати персони та події, які запам’ятались найкраще.

 

Політик року

 

Цю нішу зайняв міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який вже трохи більше року перебуває на посаді міського голови. Перемігши на виборах опонентів, Марцінків  впорався з першими завданнями в новому кріслі: сформувати команду, ухвалити бюджет Івано-Франківська, де міський голова став двигуном бюджетного процесу, підготуватись до зими - додатково перевірити стан комунікацій, котелень, теплових мереж тощо. Проте вже перша сесія Івано-Франківської міської ради продемонструвала, що Марцінків готовий йти на пролом, нехтуючи думкою опонентів, а можливо й законодавством. З ініціативи Руслана Марцінківа,  на першій сесії міськрада сформувала склад виконавчого комітету, проголосувала за заступників міського голови та розділила постійні депутатські комісії. «Самопоміч» та УКРОП оскаржили ці рішення в судовому порядку. Судовий розгляд справи триває.

Щодо команди міського голови, то найсильніше рішення – залишити в грі Богдана Білика і Михайла Смушака, фахових чиновників часів Віктора Анушкевичуса.  А найбільш скандальне  полягало в призначенні заступником з гуманітарних питань «Чоловіка Божого», «батьківщинівця» Олександра Левицького (прославився під час Євромайдану, коли на одному з засідань Народної ради посперечався з місцевим активістом)

Рік при владі Руслана Марцінківа запам’ятався втіленням в життя «свободівської» програми: активним брукування міста, відкриттям садочків та відпочинкових зон. А також скандалом, пов’язаними з потенційною забудовою промзони колишнього асфальтного заводу та різними інсинуаціями щодо будівництва другого моста на Пасічну. Багато хто закидав міському голові несамостійність в прийнятті рішень. Під час власного звіту про рік роботи по посаді міського голови, Руслан Марцінків нервово сказав, що містом керує все таки він, а не «Пупс чи хтось інший».

 

 

Домовленість року

 

На першій сесії  міськради «Свобода» разом з частиною «Солідарності» та «Батьківщиною» проголосували за заступників міського голови, склад виконавчого комітету та розділили постійні комісії. Так утворилася ситуативна більшість, яка проіснувала рік. До цього часу про утворення більшості в міській раді офіційно жоден з її учасників не повідомив, хоч ситуативна більшість встигла ухвалити чимало важливих для Івано-Франківська питань. Іноді, правда, домовленості йшли зі скрипом, як це сталось під час останньої бюджетної сесії, коли БПП та «Свобода» не могли між собою домовитись по порядку денному через черговість розгляду земельних питань.

 

Франківський десантник на печерських пагорбах

 

Нещодавно з Генпрокуратури звільнився Петро Шкутяк. Шкутяк, який кілька місяців очолював управління внутрішньої безпеки ГПУ, написав заяву на звільнення за власним бажанням, мотивуючи такий крок завершенням конкурсу у нову інспекцію, яка надалі перевірятиме прокурорів на доброчесність.

За результатами роботи відомства Шкутяка проведено понад 70 службових розслідувань, але погодьтесь, за останні пів року полетіло не так багато прокурорських голів. Кругова порука? Система? Показна боротьба? Можливо, все разом. Петро Шкутяк повернувся  в Івано-Франківськ, де продовжує керуватиме фракцією БПП в міській раді, більшість якої складають депутати -забудівники.

 

Головний прокол

 

Снігопад середини листопада та його наслідки. Рекордна маса снігу, яка впала на нас, ледь не паралізувала Івано-Франківськ попри запевнення комунальників про готовність до різкої зміни погоди. В перші години негоди на дорогах почала працювати снігоочисна техніка. Проте чи то через погану координацію, чи внаслідок вихідного дня або ж елементарної халатності виконавців, протягом неділі не вдалось досягти вагомих результатів в боротьбі зі стихією.

Справжні проблеми почались наступного дня, в понеділок, коли іванофранківці вийшли на роботу. Деякі дороги в мікрорайонах міста виявились прочищені тільки колесами приватного автотранспорту. Пішоходи  брели по дорожньому полотні, оминаючи кучугури снігу, оскільки тротуари в більшості випадків стали непрохідними - тільки ближче до обіду на них утворились «псячі стежки», протоптані людьми. Ширина цих стежинок була зумовлена потоком людей, а розминутись на них двом дорослим часто було неможливо.

Люди самі чистили від заметів двори та прибудинкові території, при чому не тільки в приватному секторі, а й біля багатоповерхівок, де це, в основному, повинні робити комунальні підприємства. Проміжний іспит негодою місто провалило.

 

Політичний активіст року

 

На початку роботи Івано-Франківської міської ради багато хто бідкався, що в міськраду пройшло мало атошників. Одним зі щасливчиків з їх числа став Андріан Волгін, який ставши депутатом увійшов в фракцію БПП. Робота Волгіна дисонувала з представниками його фракції, які здебільшого забудівники. Андріан Волгін оголосив голосування, результатом якого стала згода міської ради прийняти на баланс міста спорткомплекс «Олімп». Проте його депутатська робота протягом року запам’яталась й недоречними перепитуваннями на сесії та виявленням надмірних емоцій в залі засідань. Під час одного з нападів агресії, Андріан Волгін пожбурив матеріалами сесії в депутата іншої фракції, що є порушенням норм моралі та елементарної дисципліни. До цього часу він не вибачився за свій вчинок.

 

 

Досягнення для міста

 

Ухвалюючи бюджет на 2017 рік,  міськрада зобов’язала структурні підрозділи виконавчого комітету – розпорядників бюджетних коштів, заклади та установи міста, які фінансуються за рахунок бюджетних коштів, комунальні підприємства, засновниками яких є міська рада, забезпечити проведення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість предмета яких перевищує 50 тис. грн, в електронній формі з використанням електронних майданчиків публічних закупівель «ProZorro».

В багатьох містах впровадження системи ProZorroдозволило зекономити чимало бюджетних коштів. Фактично будь-який підприємець може запропонувати найдешевшу ціну та виграти тендер. Все це відбувається онлайн.  Але дуже часто активісти зіштовхувались з протидією місцевої влади, бо система обмежує можливість заробітку для  наближених до влади компаній-підрядників. Наразі поріг допорогових закупівель в Івано-Франківську складає 200 тисяч гривень, що дозволяє непогано годуватись  з бюджетної годівниці підприємцям-підрядникам, наближеним до міської влади.

 


31.12.2016 Василь Кедик 2000 2
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

571
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1764 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6873 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1088

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1078
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

242
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

814
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

686
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

263
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737