Перший місяць роботи Кабміну: як міністри виконують обіцянки (ІНФОГРАФІКА)

Не встигли обрати новий уряд, як вже сплив перший місяць його роботи.

«Слово і діло» традиційно відстежує, які обіцянки дають і як їх виконують міністри та глава Кабінету міністрів. Відзначимо, що деякі міністри залишилися в новому уряді від попереднього, тому виконання обіцянок цих чиновників відстежуються з 29 серпня 2019 року (за час роботи на посадах).

Нагадаємо, що на своїх посадах залишилися віцепрем’єр, міністр цифрової інформації Михайло Федоров, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр юстиції Денис Малюська, міністр інфраструктури Владислав Криклій. Тому й не дивно, що в цих міністрів до виконання залишилось ще 265 обіцянок. Протягом березня вони виконали 44 і провалили 17 обіцянок.

За перший місяць роботи міністри уряду Шмигаля дали 89 нових обіцянок, з яких 10 виконані і 4 – провалені. Найбільше обіцянок стосувалося питань політики та держуправління – 29, чверть обіцянок стосувалася сфери охорони здоров’я та соціального захисту, ще 13 обіцянок спрямовані на вирішення питань нацбезпеки.
 

Які обіцянки за місяць виконали в Кабміні

Більшість виконаних обіцянок стосувалася боротьби з карантином та його наслідками. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль впорався із обіцянкою запровадити додаткові виплати для лікарів та інших працівників, які лікують пацієнтів із коронавірусом.

«Щиро вдячний медикам, які зараз працюють у шаленому режимі і виконують свій обов'язок. Грошима важко передати цю подяку, але уряд запровадить додаткові виплати до зарплати медичним працівникам та іншим працівникам, які залучені в лікуванні людей від коронавірусу», – заявив він 18 березня.

Вже 1 квітня президент Володимир Зеленський підписав так званий «антикоронавірусний» закон, який, серед іншого, передбачає доплату в розмірі до 300% заробітної плати медикам та іншим працівникам, які беруть участь у лікуванні хворих на COVID-19. Наступного дня в МОЗ підписали відповідний наказ, який містить 20 посад.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виконав обіцянку якомога швидше організувати спецрейси до України за пільговою ціною, щоб забрати українців, які через коронавірус вирішили повернутися додому, але не мали такої змоги.

18 березня 2020 року Кулеба повідомив, що національний український авіаперевізник «SkyUp» відкриває продаж квитків на нерегулярні рейси за пільговою ціною. У період з 19 до 31 березня 2020 року відповідні польоти здійснювалися з наступних міст: Париж, Аліканте, Берлін, Стокгольм, Відень, Варшава, Прага, Тбілісі, Лісабон, Мюнхен, Неаполь, Франкфурт, Таллінн, Цюрих, Стамбул, Барселона, Лондон, Мінськ тощо.

Дві обіцянки виконала міністр соціальної політики Марина Лазебна. Вона запевнила, що житлові субсидії на наступний період перепризначатимуть автоматично без звернення громадян. 25 березня 2020 року уряд ухвалив відповідну постанову № 247 «Про особливості надання житлових субсидій».

Відповідно до пункту 2 цієї постанови спрощено процедуру призначення (в тому числі на наступний період) та виплати у грошовій формі субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. Цей процес відбуватиметься автоматично, без зайвих бюрократичних процедур.

Також, як і обіцяла, Лазебна ініціювала спрощення та встановлення додаткової компенсації витрат отримувачів субсидій в період карантину. У вже згаданій вище постанові уряду збільшено на 50% соціальні нормативи користування електричною енергією, холодною та гарячою водою, водовідведенням та природним газом для приготування їжі і підігріву води, на які розраховано субсидію.

Запроваджено додаткову компенсацію витрат на оплату окремих комунальних послуг отримувачам житлових субсидій на період карантину, яка в середньому складе 300 гривень для кожної родини. Уряд спростив порядок надання субсидій для громадян, які втратили роботу у зв’язку із карантином та стали на облік як безробітні.

Впоралася із обіцянкою й виконувачка обов'язків міністра освіти і науки Любомира Мандзій щодо скасування через карантин державної підсумкової атестації для учнів 4 до 9 класів.

Відзначився у березні міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, який виконав три обіцянки. Зокрема, в контексті карантину на порталі «Дія», як і запевнив міністр, почав функціонувати курс для вчителів та викладачів про організацію дистанційного навчання.

Також на початку квітня була реалізована обіцянка Федорова про те, що буде запущено онлайн-платформу безкоштовних послуг бізнесу і онлайн-челендж HackCorona in Ukraine.

Які обіцянки провалили Шмигаль та його міністри

З чотирьох провалених обіцянок урядовців три належать прем’єр-міністру. Зокрема, 17 березня Денис Шмигаль пообіцяв до кінця тижня (до 22 березня – ред.) забезпечити постачання до України 10 млн швидких тестів на виявлення коронавірусу. 23 березня до України з Китаю прибув літак ЗСУ з першою партією тестів для виявлення коронавірусу. Військовий борт привіз до України два види тестів: 50 тисяч для ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) та 250 тисяч тестів для експрес-діагностики. Враховуючи те, що до кінця тижня, як було заявлено, до України було поставлено менш ніж 1 мільйон тестів, обіцянці присвоєно статус «не виконано».

На початку березня прем'єр пообіцяв до 18 березня призначити виконувачів обов'язків новостворених органів у сфері містобудування, але так і не зробив цього.

Схожа ситуація сталася з обіцянкою Шмигаля створити окреме Міністерство агропромислового розвитку. 17 березня Рада призначила Ігоря Петрашка Міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Нагадаємо, що в уряді Гройсмана за економіку, торгівлю та сільське господарство відповідало два міністерства.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков провалив обіцянку, яка не входить до його компетенції. У середині березня він запевнив, що лікарні та аптеки будуть забезпечені масками та антисептиками якомога швидше.

«Найближчими днями лікарні та аптеки будуть насичені засобами захисту, і масками, і антисептиками. Лікарні та медзаклади – в першу чергу», – написав Аваков на своїй сторінці у Facebook.

Станом на початок квітня дефіцит засобів індивідуального захисту та антисептиків у лікарнях та аптеках відчувався досить істотно. У МОЗ пообіцяли ліквідувати дефіцит найближчим часом. Лише з 20-х чисел березня до України почали прибувати масштабні гуманітарні вантажі з тестами, масками, дезінфекторами, апаратами штучної вентиляції легень та іншими засобами, необхідними для боротьби з поширенням COVID-19.

Серед березневих обіцянок міністрів уряду Шмигаля, які треба реалізувати, більшість стосується стабілізації економіки. Зокрема, уряд має запобігти дефолту в умовах економічної кризи, спричиненої коронавірусом, при цьому не зменшуючи оборонний бюджет.

Також Кабмін мав намір створити Стабілізаційний фонд обсягом близько 200 млрд грн, у квітні 2020 року виплатити другу частину боргів із заробітних плат шахтарів та забезпечити понад 10 млн пенсіонерів одноразовою доплатою в розмірі 1 тис. грн. Крім цього, з травня планується встановити щомісячну надбавку до пенсії в розмірі 500 гривень для пенсіонерів категорії «80+» та забезпечити індексації пенсій на 11%.


03.04.2020 755
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1921
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1838
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1838
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5407 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

990
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1745
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10228
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26109
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10159 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

127
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

230
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1258
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

857