Між Горганами та Свидовцем (фото)

 

 

 

Єк нема доджу, то якби вкрав десь каглєнку
І вверг у ріку, то буде злива і повінь.
Так стався ноів потоп. і вода, що потім утахла,
І в’їдалась у землю, як сьогодні по зворах і потоках вода вибирає землю.
Так і створилися з того часу Горри!

 

 

- Перкалаба "Горрри!"

Тягне, тягне у гори, хоч там завжди похмуро і мокро, але немає більшого захвату, ніж піднятись високо на полонину і роззирнутись навколо. Ти ніби летиш над усією цією красою, відчуваєш себе вільним птахом, який зринає від однієї вершини до іншої. І тягне, чомусь, саме сюди, в долину між Братківським та Свидовецьким хребтами, де хитрий чеський поміщик спорудив колись собі заміський будиночок, недалеко від кляузури та водосховища, куди стягували величезні смерекові стовбури.

Будинок той став потім науково-навчальним стаціонаром МГУ (Московського універу), а в період незалежності його віддали Київському університету, щоб сотні студентів побачили справжню красу, щоб відчули карпатський дух, щоб почули спокійний шум кам'янистих рік та потічків...

Типовий краєвид відрогів Свидовця

Студентська база, яка була колись панським мисливським будинком (збудована у 30-ті роки минулого століття)

Потічок Жигалів, на якому розташований маловідомий широкому загалу каскад із кількох водоспадів. Його відкрили років десять тому, після вирубки навколишнього лісу. Можливо такі є й на інших потічках у лісовій глухомані, але ж як їх знайти?

Щоб дістатись до Жигалівських водоспадів, потрібно приблизно за два км від КП села Чорна Тиса, біля колишнього форельного господарства повернути ліворуч, перебратись через річку Чорна Тиса, й підніматись угору по потічку, який впадає у річку поряд із руїнами гідротехнічних споруд колишнього господарства. До водопадів найпростіше добиратися по руслу потічка вгору кілометра на три (можливо трохи більше). Русло сильно завалене колодами, тому доведеться трохи перелазити. Але загалом маршрут нескладний.

Братківський хребет має найбільшу висоту 1788 метрів (г. Братківська). Здавна хребет був кордоном між різними державами, про що свідчать кам'яні прикордонні стовпчики. Зараз це межа між Закарпатською та Івано-Фраківською областями. На хребті багато шанців та бліндажів часів Першої світової війни.

Краєвид із Братківського хребта у бік Франківщини

Межа штучної полонини Левківець та невисокого ялинового лісу, який згодом переходить у чагарниковий пояс з ялівцем та гірською сосною (місцева назва - жереп).

Полонина Левковець із будівлями (колибами) пастухів. Тут тримають виключно корів. Далі видно Свидовець, за яким проглядається Чорногора.

Ліс на межі вирубки на Братківському хребті

Загадковий малюнок. Наска? Та ні Братківський хребет. То якась дорога, але важко пояснити її дивну форму.

Кам'яна ріка - курум. Братківський хребет

Лавина на своєму шляху скосила ліс. Братківський хребет

Річка Апшинець притока Чорної Тиси. Згідно досліджень гідрологів витрата води у Апшинці та його стік більші, ніж у Чорної Тиси до впадіння у неї Апшинця.

Міст через Апшинець. Кладка зроблена ще у період панування тут Австро-Угорщини

Хребет Свидовець

Озеро Догяска (Герашаска) розташоване на пологому схилі Свидівця. Сюди піднімають групи туристів на машинах. Можна піднятись навіть на "Жигулях". Доступність озера негативно позначається на його екологічному стані.

Ворожецькі озера (Ворожеська) - теж популярне серед туристів місце. Влітку тут завжди стоять наметові табори, особливо багато людей тут на свято Івана Купала (7 липня)

 

Невідома Україна


07.08.2013 1697 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

556
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11058 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1850
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1752
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2750
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4606

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

351

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1049

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1462

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1333
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1711
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1521
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1235
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

605
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

681
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1875
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2118 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20376
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

352
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

703 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

739
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1084