Ми - не буратіни! Щодо ЄРЦ

 

 

Пригадав давно забутий анекдот. "При зустріч

і- Як справи?

- Як у казці: чим далі - тим страшніше!" 

 

Буду оповідати від першої особи, тому що все описане стосується мене особисто. Але маю думку, що кожен  мешканець нашого міста, який по незрозумілих обставинах став заручником єдиного розрахункового центру (ЄРЦ), зтикався  з тими самими проблемами, що і я.

Одного дня у мене таки урвався терпець платити за квартиру по рахунках ЄРЦ, при чому кожен місяць різні суми. Звернувся за розясненнями за місцем реєстрації по вулиці Незалежності 9, де було запропоновано написати заяву і де з подивом довідався, що заяви там не реєструють, бо канцелярія знаходиться по тій же вулиці, але в будинку за номером 161 – за три кілометри. Оце така турбота за фізичний розвиток краян, гуляйте по свіжому повітрі, накачуйте мязи…

На диво, відповідь отримав вчасно. При уважному вивченні наданих документів, які чомусь не були належним чином завірені, виявив ознаки кримінального злочину, виписаного у статті 225 Кримінального кодексу України, в якій йдеться про обман замовника. Так, за квітень цього року мені було виставлено рахунок за обслуговування димвентканалів у сумі 18,57 гр. Цей рахунок я проплатив. Але в акт щодо виконання цих робіт та в заключення щодо придатностідозволу на експлуатацію газових приладів,  моя квартира, як і 6 інших,-  не включена! З цього виходить, що я гроші заплатив за невиконну роботу.

Читаю відповідь  далі. Виходить, що у серпні по рахунку ЄРЦ  я додатково заплатив 31,27 гр. за поточний ремонт внутрішньобудинкових ситем. В  наданому акті виконаних робіт ТОВ «БОРТНЯК ІФ» у графі, яка вимагає вказати роботи по обсягу та якості, начальник відділу експлуатаціїЄРЦ Копан І.В. та його підлегла Спірідонова Н.А.  написали  просто «заміна частини труби у підвалі». Дійсно каже прислівя «Простота гірше злодійства»! До речі, Копан І.В. цей акт так і не підписав. Куди дивився бухгалтер, що приймав до нарахування цей документ. А хто із сусідів у цьому акті підтвердив роботу? Йду, питаю. І отримую відповідь: «Про акт нічого не знаю. На акті фамілія моя , але підпис не мій. Я це не підписував!» Це вже підпадає під 194  кримінальну статтю.

Якась дедективна історія получається, а не оповідь про методи роботи ЄРЦ.

Продовжую далі викривати. Нещодавно,15 січня, ЄРЦ скликав збори мешканців нашого будинку. Прямо на подвірї, було запропоновано всім підписати Протокол намірів  про пітримку дольової участі у фінансуванні робіт з фінансуванні робіт з ремонту систем внутрішньобудинкового електропостачання на суму 42 428,00 гривен. (Зі сторони ЄРЦ цей папір ніхто не підписав!) При чому вид ремонту визначено як поточний, з чого виходить, що фінансування мало би здійснюватися із сум, накопичених з квартпалати. На, що фахівці ЄРЦ зазначили: «Сума велика! Треба ділитися!»

Дійсно, сума велика. А хто її визначив? Появився Локальний кошторис №4-1-1/3350 підписаний директором ТОВ «ЕлектроПолюс-ІФ», але, знов таки, не затверджений замовником -ЄРЦ… Вивчення кошторису на 11 сторінках викликало почергово то сміх, то сльози. Це такий «лохотрон», до якого наперсточникам далеко. Наприклад, чого варта напресовка 30 кінцевиків на кабель? – Прописано , що ця робота має тривати 21 годину. Пояснюю по простому,  на обжим щипцями однієї трубочки на дроті передбачено 42 хвилини.Тут мабудь забиті і перекури, і перекуси, і пересип (сорше за все - відкат)… На цю роботу забита зарплата у 437 гривен. І це без  різноманітних нарахувань, у тому числі і на проектування, і на прибуток, і на платню начальникам. А наприкінець, все це примножується на 20% ПДВ.

До суми кошторису олівцем доплюсовано 855 та 1200 гривен, які ничим не обгрунтовані…

Все. Більше не буду обтяжувати читача цифрами. Але, в сюжеті зявилися нові колізії:  з кошториса виходить, що мешканці мають проплатити ще  заміну  будинкового лічильника та перенесення щитової до сходової клітки. Хочеться кричати: « Ми цього не просили!» Єдине чого хотіли мешканці, то заміни підгорівших запобіжників у щитку, вкрутити лампочки та усунуті підтікання з труби. А що отримали?  Це чимось нагадує казкову ситуацію, коли на прохання Буратіно подати три скибки хліба, хитруватий шинкар накрив банкетний стіл. Але ми не богаті Буратіни! Не треба нас дурити!

Отакої. Дедективна історія закічилась криком душі. Але, ця історія без кінця, бо  раз на місяць кожен клієнт ЄРЦ із занепокоєнням чекає продовження у вигляді рахунків.

Давйте разом напишемо цей народний роман про те, як нас  люблять наші слуги народу за допомогою свого органу - ЄРЦ.

 

До речі, працівники ЄРЦ згідно Колективного договору  сплачують 5% квартплати, а 95% доплачується з бюджету ЄРЦ, який складається з наших квартплат!!!.

 


01.03.2013 Сергій Чирва 1867 23
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

666
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11189 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1888
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1785
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2783
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4644

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

404

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1084

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1492

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1357
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1739
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1555
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1264
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

634
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

714
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1904
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2221 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20403
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

383
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

731 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

769
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1116