Літо кличе на моря: де цьогоріч відпочити прикарпатцям

Туреччина, Єгипет, Болгарія, Чорногорія, Таїланд чи навіть Шрі-Ланка. Такі вже звичні місця для відпочинку закордоном для українського туриста.

Напередодні початку активного літнього сезону відпусток ми вирішили поцікавитися у фахівців, куди ж цього річ прикарпатці бронюють квитки, які обирають країни та готелі та й загалом про те, як найкраще спланувати відпочинок.

У розмові із директором агентства "Tourprofi" Олесею Перегінець про особливості туристичного сезону, відпочинок  в "несезон", ризики, бюджет та як краще спланувати свою подорож.


Олесю, які особливості цьогорічного туристичного сезону? Чим він відрізняється від сезону 2018 року?

Минулорічний туристичний сезон був перенасичений форс-мажорами, неприємними ситуаціями з переносами, затримками та скасуваннями рейсів, овербукінгами в готелях (коли при поселенні виясняється, що вільних номерів нема і туристів переселяють в інший готель).

Цього року ситуація дещо краща, хоча "косяки" трапляються. З позитивного - постійно збільшується польотна програма, в тому числі з регіонів, додаються нові цікаві напрямки.

У яку пору і де краще відпочивати?

Останнім часом змилася чітка сезонність, тому що багато туристів обирають відпочинок в "несезон". Це зумовлено низькими цінами і малою кількість туристів. До прикладу, в Туреччині та на Кіпрі море у квітні ще не придатне для купання, але пропоновані туроператорами рейси гарно заповнюються за рахунок любителів спокійного чи екскурсійного відпочинку.

Які напрямки користуються зараз найбільшою популярністю серед прикарпатців?

Якщо говорити про літо і сімейний відпочинок з дітьми, то Туреччина беззаперечний лідер продажів. Найкомфортніше з другої половини травня до початку жовтня. Цей напрям обирають поціновувачі хорошого обслуговування та харчування.

Єгипет спекотний, хоча за рахунок сухого повітря переноситься нормально. Тим не менше, вільних місць на рейси практично немає.

Бажаючим відвідати Єгипет влітку рекомендуємо обирати червень та готелі Хургади – там морський бриз, чудові піщані пляжі і великі готельні аквапарки компенсують спеку.

Хто полюбляє живописні зелені краєвиди, розмірений відпочинок, не прив’язаний до системи «все включено», та не обмежений закритою територією готелю – обирає зі Львова авіатури в Чорногорію та Хорватію.Проживання в основному в апартаментах. Адріатичне море прохолодніше, тому оптимально сюди планувати подорож на липень-серпень. Материкова Греція та острів Крит теж доступні зі Львова. Там туристів очікує грецька гостинність, смачна місцева кухня та будь-який формат - апартаменти без харчування, вілли , чи готелі на системі «все включено».   

Які новинки цього року можете запропонувати туристам?

Цього року маємо можливість літати в Туніс зі Львова, протягом всього літа погода сприяє пляжному відпочинку. Концепція відпочинку така ж, як у Єгипті.

Ще одна новинка звідси ж – екзотичний Занзібар. В літні місяці у них "зима", температура повітря опускається до комфортних нам 26 градусів .

З Києва додався грецький півострів Пелопонес. Більш доступним став відпочинок у Європі –  узбережжя та острови Італії та Іспанії. Мова про Тенерифе, Майорку, Сицилію .

Також з’явилось багато комбінованих турів, які включають кілька днів відпочинку на пляжі плюс кілька днів – екскурсійна програма.

А як із цінами?

Якщо порівнювати бюджети, то найбільш економно подорожувати автобусом до Болгарії. Чи власним авто - Болгарія, Греція, Албанія, Хорватія, Чорногорія, Італія. З авіатурів на першому місці Єгипет, далі Туніс, Туреччина (цього року ціни в євро), Кіпр, Греція, дорожче – Європа. Пік цін приходиться на липень-серпень, тому при плануванні відпустки раджу звернути увагу на травень-червень та вересень.

Чи варто їхати відпочивати за «гарячими путівками»? Чи завжди ціна відповідає якості?

«Гаряча» путівка буває тільки за 1-3 дні до вильоту.  Завжди про це говорю своїм клієнтам. І якщо на рейсі залишились вільні місця, то туроператору вигідніше продати оплачений номер в готелі та місця в літаку нижче собівартості, ніж не продати їх взагалі.

У високий сезон можна полювати на гаряче, якщо туристів 1-2, і не дуже вибагливі, але якщо це сім’я з дітьми, то мала ймовірність впіймати на бажані дати потрібну кількість місць у літаку та номер в хорошому готелі. Більшість готелів з високими рейтингами заповнюються на 100% завчасно.

Останніми роками популярності набуває відпочинок в екзотичних країнах. Що тут обирають прикарпатці?

Більшість екзотичних напрямків актуальні з середини осені до середини весни. Ми відправляли туристів в ОАЕ, Таїланд, Шрі-Ланку, Занзібар, острів Хайнань.

А наскільки доступним є відпочинок тут?

Не так вже все і дорого. Скажімо, ціни на Китай стартували від 900 у.о. на 8 ночей для двох туристів. Включені були сніданки.

Занзібар, Індія, Шрі-Ланка, Таїланд можна було організувати від 1500 у.о. на 10 днів для двох. Також тільки зі сніданками.

ОАЕ - від 700 у.о. на 5 ночей з розрахунку на двох туристів.

Тобто, географічно дальші пляжі стають все доступнішими для наших туристів. І це факт.

Якими є найпопулярніші туристичні маршрути у Європу серед прикарпатців?

Цілорічно є попит на автобусні тури вихідного дня типу Варшава-Краків, Будапешт, Прага-Відень. Романтики обирають Париж, Венецію. З дітьми подорожують до парків розваг – Діснейленд, Леголенд. Навесні популярний напрям Нідерланди, взимку – лижні тури з відвіданням тер малів, влітку – з кількаденним відпочинком на морі. Перевага автобусних турів – можливість швидко і бюджетно відвідати кілька країн.

Що порадите туристам з дітьми? Які краще обрати країни, перельоти?

Сім’ї з маленькими дітьми надають перевагу Туреччині (зі Львова та Чернівців) та Єгипту (зі Львова , Вінниці та Рівного) за системою харчування «все включено». Тут обладнані всім необхідним пляжі, басейни з гірками для різновікових категорій, активна анімація, яскраві вечірні шоу, цікаві екскурсійні програми.

Також наші люди часто бронюють готелі Болгарії та Греції під власний доїзд.

Як краще спланувати відпочинок на морі: скористатися послугами туристичних фірм, чи самому забронювати на доступних інтернет-ресурсах номер у готелі і знайти дешеві квитки на літак?

Обидва варіанти мають свої переваги та недоліки. При самостійному плануванні подорожі потрібно присвятити час для складання маршруту, пошуку транспорту і житла, вивчення особливостей курорту, придбати медичну страхівку і документи для перетину кордону на авто, і головне взяти всю відповідальність за ризики на себе (до прикладу, авіаквитки при потребі далеко не завжди можна здати чи змінити дату вильоту). Зате туристи отримують повну свободу вибору і можливість вносити корективи в процесі подорожі.

А туроператори формують пакетні тури, куди входять регіональний трансфер, переліт, страхівки медична та від невиїзду і затримки вильоту, трансфер до готелю з обраним типом харчування, супровід гіда, можлива безкоштовна екскурсія.

Часто пакетний тур виходить дешевше, ніж бронювати все окремо.


Розмовляла Марія Лутчин


28.05.2019 Марія Лутчин 6293 1
Коментарі (1)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1970
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1868
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1862
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5524 48
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2157 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1515

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

750

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

803

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1005

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1008
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1775
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3687
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10262
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26154
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10191 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7719
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

906
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

214
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

268
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

387
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1286
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

890