«Коломийські Вісті»

 

 

Ось і ще одна персоніфікована передвиборча несподіванка в нашій області, на цей раз з ряду, радше,  приємних, аніж навпаки, - Олесь Доній і одномандатний виборчий округ  №88 (Коломия). Звісно, представники ОО і так звані «самовишиванці» на такі розкладки ладні сказати (вже сказали – дехто ), що, мовляв, мужик немєсний сам, приперся тутка, ніц сі не розуміє на господарці і проблємах конкретно даного терену (а вони типу так ся розуміються, що область тільки й цвіте і пахне, відколи уповноважила її матінка природа породити сю людську челядь на Прикарпатських долинах, рівнинах і  живописних горбочках !?).

 

І відповідь опонентів «ми докажемо свою техпридатність – коли пройдемо до Ради» - могла б бути цілком тотожною відповіді Донія « так, як ви, …я можу теж довести ».   Причім Доній вже щось довів чи принаймні сумлінно спробував довести за час свого попереднього перебування в парламенті. Та всього всім не доведеш, тим паче, коли всі – не всі, хоч би як хтів, от і доводиться «лізти на чужу територію».

 

Не те, щоби я у всій своїй скромній особі являюся затятим прихильним пана Донія чи прихильником його прихильників, який клепче джинсу і хлепче з чиїхось рук, чи недоброзичливцем  Об’єднаної опозиції – ще, хочеться вірити, «не всі» перевелися більш-менш притомні люди там, –  ні, ні, просто, як видається зі сторони, води Доній не зіпсує в Карпатських річках…)), бо вона й так попсована ким тільки можна.

 

Чим ще даний кандидат, так би мовити, вельми корисний для даного округу, області і країни в цілому ?  Питання мови, історії, культури, соціальної політики, такі актуальні і вразливі для цього регіону, - «Київський зайда» вже на протязі двадцяти років послідовно відстоює. Членство в правлінні міжнародного фонду «Відродження», членство в президії Національної ради Конгресу української інтелігенції, членство в правлінні Міжнародного фонду соціальної адаптації, президії Громадського комітету опору «За правду»,   голова ради директорів міжнародного благодійного фонду «Смолоскип»,  шеф-редактор журналу «Молода Україна», засновник і голова Мистецького об’єднання «Остання Барикада», плюс інші творчі проекти - це все виникло не тепер, перед виборами, а функціонує і  профункціонувало  з середини дев’яностих і початку двохтисячних. І це не якоюсь там «Юкрмафтою» правувати, бабла від цієї діяльності багацько не пригрієш, а відтак не викинеш в ролі подачки на потреби громади, щоб потім… ну, в кого голова трохи живо теліпається на плечах, той давно в курсі.

 

Питання полагоджених доріг і допомоги місцевому футбольному клубові - це знову ж таки відсилає до питання про те, що не кожен здатен  з тих чи інших причин займатися популістською, короткотерміновою роботою на благо краю, а простіше кажучи розводити на лоха люд. Питання віднедавна не відносності до нашої великої і єдиної опозиції – це питання до віднедавна великих вождів панів Турчинова, Яценюка та інших. І не лише питання по Донію…  Питання, чи дійсно ОД не є, на кшталт інших виразників, інших партій, що позиціонують себе кристалічно чистими і незалежними,  представником кримінального світу (минулого, теперішнього – не важливо) – питання настільки риторичне і сміхотворне, якщо ще для більшості жителів Івано-Франківської області ознаки приналежності до злочинної ойкумени відіграють справді негативну роль (тут варто згадати і вчасно запишатися, що ми не «Донбас», а тому пріоритети у виборі тих чи інших факторів і критеріїв суспільного благополуччя повинні містити інші елементи взаємовідносин з владою, як на рівні вже існуючих владних чи умовно опозиційних персон, так і на рівні тих, хто торує собі шлях до влади, або знов опозиції).                                                                                                    

 

І нарешті питання, чи бува несправедливо обділений кандидат  тепер не вирішив якось помститися ОО, ставши потенційною «тушкою»  - гадаю, якщо навіть (ну раптом !) і так, то користь свідомим українцям від цього є:

1)      відомстив за себе (не забувайте – помста це природне почуття, а ми народ, який в тісному зв’язку з природою спрадавна;

2)      відомстив народним по-народному за народ( не забувайте: все, що природа, то не завжди Бог, але вона також любить трійцю;

3)      перемога на окрузі кандидата Д за прихованої підтримки непатріотичної української сили автоматично призводить до виконання всіх передвиборчих зобов’язань і обіцянок кандидата – «нагнути» бодай якось риг-аналів – ну не піде Доній до провладних, хоч би що їм і скільки йому від них, хоч би тому, невиліковні циніки і скептики, що надто дорожить своєю репутацією сей чолов’яга, а репутація, як відомо, не менше за її носія-людину - хоче жити.  А то й довше, ба навіть на вічність замахується часто.

 

І знову, даруйте, в серйозніше русло. Руху «Чесно», як номінально і реально першій громадській організації, що безсумнівно виконує складну багатоетапну  і суспільно небезкорисну роботу на такому рівні, респект «чесний», але чесно й те, що навіть найчесніші можуть помилятися: альбо Ви, «Чесно», альбо Ви, пане Олесю.  Чесно. Буває так, що правда інколи десь посередині, як писав Еклезіаст, принаймні для побудови і затвердження в ядрі країни цілісних компонентів еліти-справжньої  дуже важливо знаходження компромісу і переступання через тупі бар’єри небажання порозуміння – наша історія кишить безліччю прикладів, як розбивати собі не тільки ноги, а й голови об нижню тупість «не переступного». А елітою себе позиціонувати, від якої залежить фактично все, не лишень корисно, а й приємно, правда ж.

 

Що реально приємно то це те, що починають зринати окремі кандидати і партії, що, як би це парадоксально не звучало, не мають грошей. Що потроху, нехай  і подекуди імітаційно, започатковуються фандрайзингові тенденції, входить « в моду» практика країн вищої демократії збирати у виборців кошти, а не тицяти їм в пики під різними приводами і схемками. Саме так і повинно бути, адже  - це ви наймаєте людей на роботу, щоб -  вони виконували покладені на них зобов’язання - перед вами особисто(1) і державою знеособлено (2), якщо коротко і на загал.

 

Та поки простолюд це докумекає, не один і не одна перспективні пролетять, хто в теплі краї, хто в холодні. Та все ж надія згорає в теплі останньою.

 

Вибач, Читачу, що нагадало Тобі це агітку. Ти помилився. Не помились ))  

 

 

 


15.08.2012 Яв Назар 1508 5
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

492
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10978 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1831
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1731
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2734
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4590

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

327

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1033

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1447

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1318
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1697
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1504
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1219
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

589
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

665
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1860
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2079 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20360
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

335
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

691 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

723
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1071