Книги, про які ви можливо чули, та, на жаль, випустили з виду: книжковий огляд від Фіртки

Сьогоднішній мікс — черговий must-read книжок, про які ви можливо чули, та, на жаль, випустили з виду за останні три роки. Що ж, сьогодні спробуємо виправити цю ситуацію з допомогою нашого книжкового блогу.

Налаштовуйтесь. Фіртка починає чергову розмову з нашим оглядачем Остапом Микитюком.


Відкриє сьогоднішню добірку не просто книжка, а справжній щоденник мандрівниці. Це спогади молодої письменниці Ольги Мельник«Ship Life: сім місяців добровільного рабства», що вийшли друком у Видавництві 21 у 2017 році. Перед нами майже 200 сторінок відвертих спогадів про, мабуть, найбожевільніший вчинок Ольги — роботу за контрактом на круїзному лайнері.

Ольга Мельник — випускниця магістратури Києво-Могилянської академії. Щойно закінчивши навчання, вона вирішує підписати контракт на сім місяців для роботи на круїзному лайнері, шлях якого пролягає через 20 країн: через Норвегію, Ісландію, Балтику, Кариби та Канарські острови. Її основною роботою в найближчі сім місяців — носити та продавати коктейлі та іншу випивку туристам на кораблі. Здавалося б робота не надто заморочлива, але насправді…

Ольга відкриває перед нами ворота до пекла, тобто пекельної, нещадної та колосально виснажливої роботи офіціанткою. Всі її романтичні мрії розбиваються наче морські хвилі до скель жорстокої реальності. Сьогодні авторка з іронічною посмішкою згадує про ту мандрівку світом і готова ділитись своїм досвідом. «Ship Life: сім місяців добровільного рабства» — це книжка про те, як не варто мандрувати світом. Дуже захоплива історія.


А «Рікі та дороги» Марка Лівіна дуже тендітний і в дечому навіть трагічний роман в стилі young-adult, що вийшов у харківському видавництві Vivat восени 2018 року. Головному герою книжки Матвію нещодавно виповнилося 14 років. З вигляду він звичайний хлопчик з другом-собакою Ріком. Але в нього є одна особливість — синдром Аспергера.

Одного дня він збирає речі - намет, провіант, кілька улюблених і необхідних речей та відправляється в ліс. Для його родичів це паніка та втеча від реальності, а для самого хлопчинка це стає неймовірною пригодою з улюбленим собакою. Перебуваючи у «мандрівці» хлопчик згадує багато сумних та приємних миттєвостей свого поки що недовгого життя, переосмислює дитинство та стосунки з батьками, заново відкриває себе собі й врешті решт світові, для того, щоб…повернутися самим собою.

Марк у книжці «Рікі та дороги» зачіпає теми інклюзії, з якими щодня стикаються сотні тисяч дітей по всьому світу. Він відверто говорить про те, про що зазвичай усі мовчать та винувато відводять погляди. І робить це дуже щиро.


Вже майже стало традицією у таких добірках говорити про комікси. Цього разу без них теж не обійшлося, адже мені в руки потрапив крутий український мальопис — «Орден лицарів. Початок» Романа Крижанівського. Це не простий мальопис, а дуже супергеройський, щоправда, герої тут не Супермени чи Бетмени, а неймовірні кролики: шалений винахідник Вась, ніндзя Савамура, злодійкуватий Франс Ла-Крун, схожий на Джеймса Бонда лорд Рекстоун, схожий на Індіану Джонса Узп і найстаріший лицар ордену дідусь Мойчик.

В «Орден лицарів. Початок» автор Роман Крижанівський та ілюстратор Денис Волощук знайомлять нас з цими дивовижними супергероями в притаманній жанру манері — їх звичному середовищі існування. Ні-ні, не в дикій природі, а у світі дуже схожому на наш. І сьогодні герої повинні дізнатися свою істинну мету — охороняти та рятувати світ від напастей.


А завершує цю добірку не менш захопливий твір американського сатирика Крістофера Баклі — «Майстер реліквій». В цьому романі теж знайшлося місце для лицарів, а ще для відомих художників, розбійників, священнослужителів та рудоволосих красунь та головного героя, мисливця за святими реліквіями — Дісмаса.

Вся історія зав’язується довкола полювання на Туринську плащаницю. Дісмас, як досвідчений мисливець знає, що її оригінал давно втрачений і погоджується на аферу зі своїм другом Дюрером: намалювати копію і підсунути її своїм грошовитим замовникам. Та як і годиться у пригодницьких романах, все летить шкереберть у найвідповідальніший момент.

І тут починається найцікавіше — смерть або небезпечна пригода. Друзі Дісмас та Дюрер обирають другий варіант.


27.11.2020 4344
Коментарі ()

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

821
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11379 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1975
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1866
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2862
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4760

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

510

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1152

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1667

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1414
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1806
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1631
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8869
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

709
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

788
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1973
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

956
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

454
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

379 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

793 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

836