Калуська ТЕЦ офіційно ще не перейшла у комунальну власність міста

Минулого тижня на пленарному засіданні чергової сесії Калуська міська рада розглянула проект рішення про заборону передачі прав щодо цілісного майнового комплексу ДП «Калуська теплоелектроцентраль – нова».

Так згідно із Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» міська рада після того як отримала майновий комплекс ТЕЦ у комунальну власність, не може його відчужувати. Проте законодавство не забороняє вчиняти інші кроки щодо цього майна – передавати ТЕЦ у концесію, управління тощо, інформує Фіртка з посиланням на "Вікна".

Саме для того, щоб уникнути натяків щодо можливої підготовки подібних сценаріїв, на сесію підготували проект рішення такого змісту «Встановити заборону на вчинення правомочностей (правочинів) щодо відчуження чи передачі третім особам будь-яких прав щодо володіння чи користування (оренда, безоплатне користування, концесія, позичка, управління та ін.) переданого у власність територіальної громади м. Калуша цілісного майнового комплексу ДП «Калуська теплоелектроцентраль-нова» за адресою Івано-Франківська область, м. Калуш, вул. Промислова, 1»

Таким чином міська влада мала намір взяти на себе публічні зобов’язання та обмеження, які не передбачені законодавством. Проте, як з’ясувалося, процес зміни юридичної особи Калуської ТЕЦ ще не завершено, зараз це державне підприємство. А тому в ході обговорення питання проект рішення називали некоректним і передчасним.

Зокрема депутати фракції партії «Свобода» заявили, що не підтримають проект рішення, оскільки об’єкт не належить до власності громади міста і саме рішення має декларативний характер. Депутат Олег Савка, який у раді представляє Народний рух України зазначив: місто не має оформленого права власності на ТЕЦ, тож приймати рішення щодо майна – некоректно.  Негативним було і рішення постійної депутатської комісії з питань власності, житлово-комунального господарства і екології, яке озвучила її голова Ольга Єланіна.

У підсумку проект рішення міська рада не підтримала – «за» проголосували всього 15 депутатів.

Як пояснив міський голова Ігор Матвійчук, на даному етапі є передавальний баланс, відбувається  інвентаризація та процес переоформлення майна. На наступному етапі буде створено юридичну особу – комунальне підприємство. Його можна буде зареєструвати лише після того, як міська рада затвердить статут. Міський голова зазначив:

«Винесемо на сесію статут і почнеться  процес оформлення нового комунального підприємства. Процес іде і він буде нешвидким. Головне щоб не зірвали роботу – ліцензії, контракти на постачання вугілля, продаж електроенергії і пари»

Між тим, з 1 липня в Україні запрацював ринок електроенергії. І це, виявляється, може становити загрозу для Калуської ТЕЦ.

Як зазначив на сесії головний інженер поки що державного підприємства Богдан Гетьман, 80-85% собівартості електричної енергії, яку виробляє ТЕЦ – це вартість палива. Досі тариф встановлювала НКРЕКП, з 1 липня у зв’язку зі вступом у дію Закону про ринок електроенергії  - ТЕЦ буде виходити на усі п’ять ринків, які є в Україні. Ключове і поки що відкрите питання – наскільки Калуська ТЕЦ буде конкурентоздатною.  За словами Богдана Гетьмана, ТЕЦ працює в межах Бурштинського енергоострова і саме Бурштинська ТЕС є її головним конкурентом.  Головний інженер вважає, що конкурувати буде важко», оскільки Бурштинська ТЕС знаходиться у складі ДТЕК — найбільшої вертикально-інтегрованої енергетичної компанії України, яка має своє вугілля, сонячну генерацію тощо.  

Зараз Калуська ТЕЦ купує вугілля за ціною 2 500 гривень за тонну і щодоби використовує 1000-1200 тонн цього палива. При такій ціні вугілля собівартість електричної енергії становить 2,35 гривень за кіловат. Тож для того, щоб витримати конкуренцію з Бурштинською ТЕС, потрібно зменшувати собівартість електроенергії.  

За словами Богдана Гетьмана, на Калуській ТЕЦ за останні дев’ять місяців вже знизили витрати умовного палива на кіловат електроенергії.  А окрім того, підприємство претендує на  державну підтримку для проведення реконструкції на понад 1,4 мрдр гривень. 

27 травня проект рішення про виділення коштів для реконструкції ТЕЦ розглянув профільний урядовий комітет, його мають винести на затвердження уряду найближчим часом.  Після реконструкції, яку заплановано  розбити на п’ять етапів, суттєво зросте потужність ТЕЦ, а також суттєво знизяться витрати палива на одиницю електроенергії. Зокрема проектом реконструкції передбачена зміна четвертої турбіни на потужнішу, заміна електротехнічного обладнання з новим трансформатором і новою лінією, встановлення  електрофільтрів і  зниження викидів до європейських норм,  реконструкція градирні для охолодження води та  протипожежні заходи – відкриття невеликого пожежного депо на території станції.

Затрати на реконструкцію, якщо звичайно, уряд прийме позитивне рішення про виділення коштів Калуській ТЕЦ, будуть повертати за рахунок надбавки до тарифу.

Нагадаємо, 22 травня цього року на засіданні уряду було затверджено розпорядження Кабінету Міністрів про передачу цілісного майнового комплексу державного підприємства «Калуська ТЕЦ-Нова» у комунальну власність міста Калуш. Вже за тиждень, 29 травня було підписано передавальний акт і розпочався  процес переоформлення підприємства з державної в комунальну власність.

Нагадаємо, минулого року "Прикарпатський міністр" Ігор Насалик протягував реконструкцію рідної ТЕЦ за 1,4 мільярда перед її приватизацією.

Калуська ТЕЦ - це досить великий об’єкт електроенергетики і фактично єдиний об’єкт генерації та єдиний покупець вугілля у Бурштинському острові/на Західній Україні, який не належить компанії ДТЕК, принаймні поки що.


Читайте також:

Калуська міськрада запевняє, що не віддаватиме ТЕЦ у приватні руки


05.07.2019 1412
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1939
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1847
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5445 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2142 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

726

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

784

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

978

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

993
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1759
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10242
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26126
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10168 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7700
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

175
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

242
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

865