ЙОГА ВЖЕ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

Слово «йога» насправді відоме практично кожній людині, але фактично мало хто знає, що воно насправді означає. В більшості йога асоціюється з фокусниками, або просто людьми з надлюдськими здібностями. З людьми які ходять по розпеченому вугіллі, сплять на цвяхах, проковтують шпаги і т.п. Насправді  - ці люди далеко не йоги, а факіри.

 

Йога – це надзвичайно древня  і комплексна система саморозвитку людини. Розвитку не лишень фізичного тіла, а й психіки, душі і власне всього, що з себе представляє людина у світі.

 

Перші археологічні знахідки, які підтверджують існування йоги, були знайдені в долині Інду. Це були таблички із зображеннями людей в різних йогічних позах. Вік цих табличок 5 тис. років. Тобто 5 тис. років тому вже існувала йога. Скільки до того вона існувала, і звідки прийшла – нікому не відомо. Перша письмова робота по йозі яка до нас дійшла – це «Йога Сутри», автор Патанджалі, 2 ст. до нашої ери. Саме в цій роботі, вперше було систематизовано те, що передавалося віками із «рук в руки».

 

Умовно йога була поділена на вісім сходинок:

 

Яма – так звані норми поведінки, самообмеження. Це ненасильство, правдивість, не присвоєння чужого, відсутність жадібності, непідвладність почуттям. Чимось аналог Біблійних заповідей.

 

Ніяма – це так би мовити правила, що потрібно робити. Це внутрішня і зовнішня чистота; задоволеність як собою, так і світом; самообмеження; вивчення священних писань, самоаналіз; відданість Богу.

 

Асани – це положення тіла, те з чим йога в багатьох асоціюється, з такою «специфічною гімнастикою йогів» А основна, кінцева мета асан -  можливість тримати нерухомо тіло в певних положеннях для практики медитацій.

 

Пранаяма - Прана означає «життєва сила», а «яма» - контролювати, управляти. Це самі різноманітні дихальні вправи, але не лишень вони. Пранаяма призупиняє неспокійну діяльність розуму. Через дихання ми заспокоюємо розум. Мета цих технік – практично зупинити дихання, зробити його не відчутним, як для тіла, так і для психіки.

 

Пратьяхара - техніка відволікання почуттів від об'єктів на яких вони спрямовані. Утримання стану «тут і зараз»;

 

Дхарана - це повна концентрація розуму на якомусь об'єкті чи думці.

 

Дхьяна – це медитативний стан. Дхьяна відрізняється від дхарани тим, що медитуючий стає одним цілим з об'єктом своєї медитації.

 

Самадхи – це кінцева мета йоги. Самадхи є той стан просвітлення, що досягається медитацією, яке виражається в спокої свідомості, зняття протиріч між внутрішнім і зовнішнім світом (суб'єктом і об'єктом), злиття індивідуальної свідомості як мікрокосму, з космічним абсолютом як макрокосмом.

 

 Це загалом – найбільш древній, класичний алгоритм розвитку людини. Але йшли роки, століття, тисячоліття, виникали різні школи, течії. Трактування «Йога Сутр» і самої йоги в різних вчителів все більше відрізнялося, особливо ближче до 20ст. В одних йога – перетворилася практично в саму гімнастику, в інших лишень в псевдо медитативні техніки. Ще інші дотримувалися  «восьми сходинок» «Йога Сутр», але по своєму… Четверті взагалі відходили від цієї класифікації і створювали так звані «модерністські школи йоги».

 

 Тому на початку 21 століття ми маємо сотні йогічних течій, дуже різноманітних по своєму підходу і результатах практики. Йога для багатьох перетворилася лишень на фітнес, точніше дуже ефективний фітнес, але не більше.

 

 На мою думку найбільш ефективною і результативною є та класична, древня йога, яку описав Патанджалі, і яку практикували, вдосконалювали і тисячоліттями доводили до ідеалу. Тому з глибин древності до нас дійшла ідеальна, до дрібниць продумана система всебічного саморозвитку людини.

 

 Ішли тисячоліття, а інтерес до йоги не згасав. Навіть зараз в 21 ст. ми маємо неабиякий розвиток і популяризацію цього вчення. Йога стала модною, стала символом здорового і успішного життя. Йогою займаються зірки шоу-бізнесу, політики, бізнесмени, мільйони звичайних людей по всьому світі. Відкриті тисячі шкіл і секцій в самих різних частинах Землі. Йога отримала таку популярність завдяки своїй феноменальній ефективності і результативності. Нема зараз в людства чогось аналогічного, щоб було настільки продуманим, ефективним і перевіреним тисячоліттями практики.

 

То чому сучасна людина обирає йогу?

 

 Завдяки йозі всебічно і безпечно розвивається тіло у всіх своїх проявах. Розвивається м’язово-сухожильний апарат, нормалізується гормональна система і робота внутрішніх органів, знімається загальне напруження і дисбаланс нервової системи і психіки. Йога комплексно оздоровлює хребет, серцево-судину систему. Людина стає спокійнішою, повертається внутрішній спокій і радість життя…

 

  Але крім колосального позитивного впливу на організм, йога може принести і шкоду, при неправильній практиці. Щоб уникнути неприємностей потрібно ставитися до йоги не як до фітнесу, а як до комплексної системи саморозвитку із своїми нюансами і певним своєрідним підходом до практики. Крім того мода на йогу зробила свою чорну справу – зараз практично кожен спортивний центр вважає своїм обов’язком мати в себе власного вчителя і розробити програму фітнес-йоги («вилизаний» комплекс вправ, схожих на асани – такі заняття можуть бути не тільки марними, а й небезпечними). Людям дають щось, що назвали йогою, але це не є йога.

 

Тому першим моїм бажанням при створенні школи йоги в Івано-Франківську було створити програму навчання максимально доступну і ефективну для будь якої середньо-статистичної людини. Зберегти максимально можливу автентичність до древніх першоджерел, але разом із тим адаптувати для «Західного» сприйняття. Паралельно із тим було бажання використати в навчанні і деякі результативні елементи із самих різних шкіл, як класичних, так і сучасних. Так народилася система навчання Івано-Франківської Школи Йоги. Програма постійно вдосконалюється і розрахована для початківців. Вікова категорія наших учнів – від 18 до 50 років.

 

З перших занять освоюється елементарна база йоги - така як структура занять, правильна постава тіла, базове розроблення дихання, заспокоєння і розслаблення. Для більшості саме заспокоєння і розслаблення на початках є дуже важким, але тим не менше надзвичайно важливим. Без спокою і розслаблення нема самої йоги. Результат більшість людей відчуває після першого ж заняття. Він приходить із відчуттям легкості, спокою, загального покращення самопочуття. Тому знайдіть час на себе і розпочніть працювати над собою. Нас можна без проблем знайти в інтернеті, ввівши в запиті пошукової системи, Школа Йоги – Івано-Франківськ, або в соціальних мережах, в яких власне можна дізнатися додаткову інформацію про школу, або задати запитання.

 

Сулик Юрій  (викладач Івано-Франківської Школи Йоги)

 

 

 

 



05.04.2011 Юрій Сулик 3173 18
Коментарі (18)

Michael Kors handbags 2014.03.04, 05:15
thank you for share! Michael Kors handbags http://michael-korshandbagsoutlet.com
Людмила 2011.04.05, 23:52
Знаю цю школу! Дуже гарне і якісне навчання :)
Євгенія 2011.04.06, 00:25
школа - супер. море позитиву. Хороший викладач, правильний підхід, "витягує" з любої депресії!!!!!
Лілія Глива 2011.04.06, 01:29
Дуже важко відразу зрозуміти як це можливо (перетворити фізичне на духовне, та щей з зрозвитком в нематеріальному світі...) проте це вражає! Дякую за статтю, вона досить легка в розумінні на першому етапі(суть йоги звичайно глибша). Зрозумілі терміни, мета, достатки та недостатки йоги. При першій можливості прибіжу на заняття!=)
Настя 2011.04.07, 13:45
Йога, у будь-якому своєму прояві, - це профілактика усіх хворіб та ліки для душі і тіла!
Гість 2011.04.08, 14:16
Кому цікава Школа Йоги, може отримати детальнішу інформацію в офіційній групі в контактах: http://vkontakte.ru/club23277445 Або за тел.(050)909-15-89
Вікуся 2011.07.31, 19:40
Йога у вас супер ;)
Віка 2011.09.14, 22:50
Дуже хочу попробувати! стільки наслухалася!Як Вас можна знайти?????
Відповідь 2011.10.02, 23:21
Є група в контактах, там можна детальніше дізнатися: http://vkontakte.ru/club23277445
Гость 2011.11.19, 19:08
Очень нравится, бывают занятия от которых хочется просто летать!
Користувач 2011.12.22, 23:37
Цікава стаття. І йога надзвичайно корисна річ, добре що в нас є такі люди як Юрій.
Микола 2012.01.28, 16:51
А по якій адресі Вас можна знайти??? Де знаходиться ця школа??
Відповідь Миколі 2012.01.29, 21:32
Заняття проходять в різних залах, залежно від груп. Є група в контактах, там можна детальніше дізнатися: http://vk.com/if_yogaschool
Гість 2012.04.15, 19:29
Чому сучасна людина обирає йогу? - Тому що це без аналогів. Гармонійне поєднання розвитку душі і тіла. Дякую вам!
Ігор 2012.06.04, 16:32
Дуже дивно. Суміщувати заняття йогою з таким ментальним сміттям як vkontakte.ru Хотілось би зконтактувати в обхід реєстрації на вконтакті.
Відповідь Ігору 2012.06.17, 22:36
Контакти, це лишень інструмент. Все залежить як інструмент використовувати і в яких цілях. Там не обовязкова реєстреція. Можна і без неї дізнатися, приміром, контактний номер телефону.
Гість 2012.10.06, 11:55
Завдяки наполегливій праці багатьох людей, в Івано-Франківську відкрився перший спеціалізований йога центр - Yoga If School. Всіх ласкаво запрошуємо :). Офіційний сайт: http://yogaifschool.com
Інформація 2012.11.10, 00:19
Офіційний сайт школи йоги в м.Івано-Франківськ http://yogaifschool.com/
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

801
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11333 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1962
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1848
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2850
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4740

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

491

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1141

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1653

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1403
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1792
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1612
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8855
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

697
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

775
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1963
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

936
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

440
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

346 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

782 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

824