Юрій Андрухович: На голяса

Якщо вірити очевидцям, то вночі на 15 червня, на Helicopter Stage при Палаці Потоцьких, гості фестивалю «Porto Franko» могли побачити щось таке, чого ніхто з них ніколи в житті ще не бачив: оголені геніталії! І до того ж почути епатажні (збагачені матюками та вульґаризмами) тексти. Ні, ви тільки уявіть собі цей содом з гоморрою!

Фестиваль нечувано розворушив та зворохобив усе містечко. (Франик іноді буває містом, але в цьому випадку став містечком). Обурені користувачі соцмереж тут-таки нагадали організаторам і «голий балет» «Oh Magic!» австрійського хореографа Сімона Маєра, який напередодні демонстрували на сцені драмтеатру. Виступ антивірусних молотобійців (гурту «Хамерман Знищує Віруси») відбувся саме вчасно: коли хвиля гайпу, вчиненого навколо балету, вже влягалася. Доблесна містечкова поліція, однак, кримінального провадження щодо австрійських гостей чомусь не відкривала. Виходить так, що австріякові показати зі сцени й болт можна, українцеві ж навіть і дупу зась. Отака в нас, братове й сестри, подвійна демократія.   

Й от що, наприклад, писали про це в мережах (правопис і лексику авторів зберігаю неторканою):

«Організатори гарантували дотримання моральних норм і християнських цінностей!»

«Відправити виродків в АТО! Хай там потрясуть своїми голими принадами перед кулями і танками!»

«Слів просто немає, бо немає бажання матом крити. Це просто ганьба організаторам, вони що? не знали з яким репертуаром і в якому вигляді на сцену вийдуть ці позорища українського народу!»

«Ну тепер влада вже мусить знизити ціну на алкоголь!»

«Це перегиб, таких артистів нам не треба. Бачимо обурення, це ж не перший такий провокаційний захід. Я особисто вважаю, що такі речі не потрібні місту Івано-Франківську. Після вчорашнього виступу в палаці Потоцьких доручив Володимиру Гайдару (завідувач палацу – Ю. А.) освятити місце проведення заходів!»

Остання цитата належить містечковому голові. Особливе зворушення викликає це його «доручення освятити». Наш мер потрохи перебирає на себе повноваження єпископа? Чи, може, верховного жерця? А секретарка містечкової ради радить організаторам фестивалю, які вважають виступ хамерманів мистецтвом, «сісти в гелікоптер і полетіти з нашого міста». От яка в нас гумористична секретарочка!

Але трапляється й таке: «Притягнути до відповідальності кримінальної, посадити в тюрму психіатричну!»

І це справді вражає. Можливо, навіть у серце. Адже я ще пам’ятаю часи, коли незгідних і незручних людей радянський режим карав психлікарнями. Каральна психіатрія була нормою для совка. Невже тепер, у ХХІ сторіччі, в році Божому аж 2018-му, ми готові на такий стрімкий камбек до тоталітарного минулого? Звідки в сучасних головах ця злочинна людиноненависницька ідея?

Мабуть, звідти само, звідки і страх.

У нинішньому світі, точніше в його західній цивілізованій частині, до якої, нагадаю, ми начебто прагнемо, страх перед оголеним тілом уже давно зник і перетворився на прохолодний спогад. Ми щодня бачимо голісіньких або ледь одягнутих людей у фільмах, на світлинах, на картинах (до речі, і на класичних теж). Настає літня спека – й ми бачимо їх на вулицях і площах, у найлюдніших місцях. Ми бачимо їх на пляжах, навіть наші мери та священики іноді омивають свої тіла публічно.

Ми, звісно ж, бачимо у дзеркалі й самих себе. Звичайно, якщо на цьому тілі рани, виразки, струпи або воно взагалі негарне, або якщо вас змусили оголитися силоміць, як, наприклад, ошаліла від безкарності беркутня відомого козака, – це викличе певний психологічний дискомфорт і цілком передбачуваний спротив.

Але щоб у форматі закритого заходу, який почався близько 24-ї, з платним входом і офіційно заявленим віковим обмеженням 21+, фейс-контролем на вході (через який жодні діти не могли прослизнути апріорі, навіть якби вони ще трималися на ногах у таку пізню годину), а також із попередженням організаторів про заборону зйомок, когось могла  довести до сказу шкарпетка!

Боюся, що все зрозуміло без зайвих слів. У нашого голови містечка, разом з усіма його секретарками, глибока психологічна травма плюс ознаки гігантоманії. Бо що б іще могло спричинити аж таку неадекватну реакцію в дорослих і, я сподіваюся, з вищою освітою, людей? І яка така релігія чи які «споконвічні міські традиції» забороняють людям бути істотами з яскраво вираженими ґендерними ознаками?

Сексуальна травма, безкінечні стреси, хвилювання, почуття провини, відсутність інтересу до сексу або проблеми у стосунках із партнером? Страх або сором зізнатися комусь у веденні статевого життя? Неспроможність встановити свою сексуальну сутність? Довготривале вживання певних препаратів?   

Панове чиновники, ваші функціональні розлади можна легко вирішити за допомогою консультації спеціаліста та правильної терапії. Що, зрештою, й намагався до певної міри реалізувати гурт ХЗВ. Ви так і не зрозуміли, що «Porto Franko» у своїх, як вам здається, найпровокативніших проявах потрібен перш за все вам самим? Це вам обов’язково потрібно відвідувати схожі імпрези. Насамперед, щоб не бути такими дикими й не сахатися нормальності. Щоб бачити, як інші, нормальні люди, реаґують на оголеність і розкутість. Бо вони реаґують спокійно. Ба навіть схвально. Тож приходьте і вчіться.

Я вже й не кажу про речі складніші, хоч так само бажані: зчитування знайомих культурних контекстів. Дідусь Фройд обов’язково дав би раду вашому праведному гніву. Адже скидається на те, що покрутити голими дупами перед багатотисячним натовпом таємно хотілося б і вам самим. І нічого в цьому жахливого не було б, я запевняю. А ваші рейтинги, про  які ви так ненастанно піклуєтеся, можливо, ще й виросли б.

Юрій Андрухович, Збруч


22.06.2018 Юрій Андрухович 4648 1
Коментарі (1)

володимир 2018.06.22, 23:33

ідіотів в нас достатньо а от збудувати якесь підприємство чи завод і щоб люди мали роботу і європейські зарплати і не їхали по світах як батраки  ,то цього ніхто не робить ...сором .Нам до Європи з таким багажем і такою владою ще дуже далеко .Спершу збудуйте чесну правову державу ,а потім  показуйте голих на сцені

 

 

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1137
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2483
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2089
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2139
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6464 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2422 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

295

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1119

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1151

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1363
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

246
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

565
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2037
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26482
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

529
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10432 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7975
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

510
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

373
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

523
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

597
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1547