Індія. Аюрведа. Somatheeram

2018-й рік в Україні відзначився в Україні серед іншого й модою на аюрведу. Кілька разів в інтернетом курсувала інформація про те, що відомі політики, бізнесмени відпочили на такому-то аюрведичному курорті в Індії...

Майже всі про аюрведу чули, але видається вона якоюсь екзотичною і незрозумілою для загалу...


Аюрведа в перекладі з санскриту - “знання про життя”.

У аюрведі важливе місце посідає профілактика хвороб, у тому числі опис «здорового» способу життя та наближення до природи.

Аюрведа — це медична система, яка визнає, що, в кінцевому рахунку, вся мудрість виникає з одного абсолютного джерела (Параматман). Здоров'я проявляється по милості Абсолюту, що діє за допомогою законів Природи (Пракріті). Аюрведа допомагає природі, закликаючи людей жити в рівновазі з її законами і таким чином сприяючи гармонії між природою і людиною.

Практично маючи лише дуже загальні уявлення про аюрведу, в році що минає мені вдалося відбути 10 днів справжньої аюрведи на аюрведичному курорті Somatheeram, в південному штаті Керала в Індії.

ПЕРШІ МУРАШКИ ПО СПИНІ

І одразу ж від першого контакту з автентичною аюрведою — й перші мурашки по спині. “Моменти істини” пішли з першого контакту. Два лікаря, що приємно, які не граються в «екстрасенсів», а просто двоє дві години з тобою спілкуються. Навіть не дві, а скільки треба. Про все. Про харчування, стосунки в сім’ї, самооцінку, роботу, вподобання, фізичні і моральні навантаження, віру, релігійність, цінності, залежності, і ще багато різного.

Про всі болячки... Про те в яких обставинах вони з’явилися... Не стільки про фізичні обставини (травми, застуда, і тп), хоча і про це також. І от про мурашки... З п’яти болячок, про які я розповів лікарям, розкажу про одну.

13 років тому в мене різко, в один момент, трохи почався шум в голові, в лівій частині. Спочатку трохи дошкуляв, але швидко до нього звик... Робив і томографії, і аудіографію, і щось навіть капали в лікарні... І реально допомогло, але не позбавило зовсім. І от включайтеся - ....про що мене питали лікарі аюрведи. Про те, який шум - як вітер чи як потік води... Кажу, як шум вітру....

І... от що б сказав далі традиційний лікар? Ну плюс-мінус уявляємо собі.

А що запитали аюрведисти? А наступне запитання було «здалека» - «а ви медитуєте?» Кажу, було, але колись давно сидів в глибоких медитаціях по годині-дві на добу, а зараз несистемно, і коротко, для гармоніювання «нутрощів».

Наступне обережне питання - а шум у вас різко почався? - ...Так, просто якось в однин момент, не було зовсім і є... А в той час у вас в медитаціях нічого не сталося? І тут у мене оті мурашки і поповзли. Сталося... Саме тоді. Практично день в день майже. (Я тоді це не зв’язав). Після «того що сталося» я тоді сказав собі, що не готовий до тих «виходів і польотів». І фактично припинив ті глибокі медитації.

Це воно - сказали лікарі, ...звичайно, що традиційна медицина знайде вам матеріальну причину шуму - застуду вуха, чи звуження судини шиї, чи ще щось, але вони наслідок... А причина, не виключено - те що сталося в тих перерваних медитаціях... або щось з ними зв’язане...

...Якби не це, напевно щось шукали б далі...

Ну а потім ми поговорили про те, що робити далі з тими медитаціями, про походи в Тибет, про кору навколо Кайласу, і про те що тоді на Кайласі сталося з «чисткою карми».

І взагалі, кажуть аюрведичні лікарі, кожна болячка має психосоматичну, нематеріальну кармічну і глибоку причину. В Індії дехто навіть каже, що якщо ви йшли, і раптом спіткнулися і підвернули праву ногу, то це означає, що ви повинні були не лише підвернути ногу, але й — саме праву!
От так от...

ВІД ТОГО ХТО ВИ — ПІТТА, ВАТА ЧИ КАПХА, ЗАЛЕЖИТЬ ВАША ПРОГРАМА АЮРВЕДИ

Я не «вата» (це підтвердили аюрведичні лікарі), а більше «пітта» і трохи «капха». І від цього буде залежати моє чисто вегетаріанське харчування в найближчі 10 днів і аюрведичному ресторані курорту Somatheeram.

Єдине чим можна буде «наїстися» в ці дні, то хіба горох і рис (навіть хліба людського нема. А решта все якісь трави, овочі і фрукти. Страв в меню аж 150... Майже всі помічені, що для кого по тридоші (вата, пітта, капха).


Цікаві соки і напої в аюрведи - огіркові, диневі, кавунові, узвари з якихось невідомих трав. Пити кажуть треба тепле (воду в тому числі). Папая, ананасове пюре, джекфрут і подібне на десерти)

І ресторан з видом на Індійський океан.

“АЮРВЕДИЧНИЙ” РОЗПОРЯДОК ДНЯ 

“Робочий день” напружений - після ранішньої медитації (7.00) і аюрведичного сніданку, година йоги до 7-го поту, година перерва, обід, після якого через годину дві-три години аюрведичного “трітменту”:

- масляні масажі в чотири руки,

- обливанняголови олією,

- масляні компреси,

- молочно-трав’яні парові бані,

- сауни в чкихось коробках,

- масляні і трав’яні ванни,

- краплі в ніс,

- чистка вух воронками,

-150 грам якоїсь зеленої олії випити (це для чистки),

- ну і ще багато чого, все і не запам’ятаєш...


В коротких перервах бігом - океан, прогулянки, басейн... “Тяжко”...)))

А ще перебування в Індії без “культурної програми” - неможливе.

Храми, монастирі, найпівденніша точка Індії — мис Каньякумарі...

ВДОМА

Перший день вдома після аюрведи... Прокинувся звично, в 4.30 по нашому часу, в 7.00 по індійському... Щоранку в 7.15 (по нашому часу в 4.45) мій день починався з колективної медитації з Ейшейрою (практично досконалим тренером з йоги і медитації).

А потім ще година - заняття йогою. Частіше це було в 10.15, після сніданку... Або в 17.00 після аюрведичного трітменту. Одного разу прийшов спробував себе в йозі для «просунутих», але вправи стоячи на голові (поки що) не «потягнув». Ну і ще декілька.

Але загалом, тепер переконаний, що йога це не лише фізкультура, а й розвиток інтелекту і духовності. З медитацією зрозуміло, а от йога - то для мене було абсолютно нове. В комплексі з аюрведою - це змінює потужно!

Дуже хотілося через рік відзвітуватися їй про свої успіхи в йозі. Але наше “профанське життя”, вічний потік проблем, суєта, трохи збили з тих мрій піврічної давності...

Тому, наступного літа треба знов їхати в Індію, щоб поринути в світ Аюрведи і спробувати запрограмувати себе на новий стиль життя...

В Somatheeram географія гостей — цілий світ: Південня Африка, вся Європа, США, навіть екзотичні Ямайка і інші...

А один досвідчений “аюрведист” з Росії розповів свою історію. Він мав цілий букет хронічних хвороб. І вперше приїхав в Somatheeram більше десяти років тому. Захопило, з того часу він щороку саме на цьому курорті відбуває повну 28-денну програму. Дійшов до рівня просунутих у вправах йоги... Здорв’я — ідеальне. Про все хронічне “забув” фактично після другого відвідання Somatheeram…

Високий сезон в Індії осінь-зима... Але влітку значно дешевше. Тому на наступне літо формуємо з друзями цілу команду “на аюрведу”... Воно того вартує!

https://www.facebook.com/SomatheeramAyurvedaGroup/

https://somatheeram.in/?fbclid=IwAR15Dj0VRIG56WfTIRWLFdCnVpZCTyurXPwVB3RZsn3iyJ2bwFIgXgHQXNw

Олег Головенський

Фотогалерея


Коментарі (4)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

683
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1961 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1140 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

562
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6909 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11406 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

344

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1092

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1120

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1115
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

81
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

292
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1092
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

763
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2958
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4454
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18447
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

85
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

329
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

360
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

669