«Яєчний теракт» у Франківську: 15 років тому Янукович упав від кинутого студентом яйця (ВІДЕО)

Рівно 15 років тому проти Віктора Януковича, який тоді обіймав посаду прем'єр-міністра і готувався перемогти на виборах президента, було здійснено так званий "яєчний теракт".

24 вересня 2004 року став днем, коли зростання рейтингу кандидата в президенти Віктор Януковича припинилося. Країна побачила, що замість Залізного Господаря у виборах бере участь людина, котра впала від курячого яйця, - пише Історична правда.

24 вересня 2004 року тодішній прем'єр-міністр України Віктор Янукович прилетів до Івано-Франківська, сів у автобус і поїхав на зустріч зі студентами Прикарпатського університету імені Стефаника.

Біля університету Януковича зустріла дві групи студентів, які скандували "Ющенко!" - показово, що одна група нібито складалася з прихильників прем'єр-міністра.

В момент виходу кандидата з автобуса 17-річний студент-економіст Дмитро Романюк, обурений адмінресурсним впливом влади на студентів, кинув у Януковича яйце і влучив у груди. Віктор Федорович опустив очі на піджак, схопився за груди і впав. Охорона кинулася вивозити його геть.

Так закінчилася перша зустріч провладного кандидата в президенти з електоратом Прикарпаття.

Інцидент одразу ж почав обростати жахливими подробицями. Янукович нібито опинився у реанімації з "колаптоїдним станом", ледь не зазнавши "патологічних змін".

Губернатор Прикарпаття Вишиванюк заявляв, що у прем'єра кинули два камені, Ганна Герман говорила про важкий тупий предмет, а тодішній радник Януковича Тарас Чорновіл - про камінь і яйце.

Показово, що в 2007 році Чорновіл говорив, що яєчний теракт був спланований в адмінстрації тодішнього президента Леоніда Кучми. Ручна преса не відставала у агітпропі.

Скани зразків тодішньої творчості газети "Сегодня" можна побачити у розділі "Артефакти" - скажімо, матеріальчик "На Януковича напали националистьі-отморозки..." або шедевральний заголовок: "Нападение на Януковича было спланировано, а доказательств того, что Ющенко отравили умышленно, нет до сих пор".

Тож коли показали відео, воно стало справжнім відкриттям для суспільства. Виявляється, нічого не було, крім яйця. Сенсаційний сюжет наважився показати тільки один телеканал - 5-й. Всі інші слухняно обмежилися коментарями провладних політиків і міліції.

Сцену падіння продемонстрували також "Євроньюс" і НТВ, і саме звідти оцифроване відео перекочувало на "Українську правду" і сайт "Майдан", стрімко ставши одним із перших відео-хітів УАнету (тоді ще не було ютюба, і для перегляду ролик доводилося спершу закачувати, як і інше відео часів тієї бурхливої виборчої кампанії) і здійнявши рейтинг 5-го каналу до небачених до того висот.

24 вересня - день, коли зростання рейтингу Януковича припинилося. Завдяки поширенню цього відеосюжету з промовистою ремаркою "Без коментарів" падіння міцного господарника від звичайного яйця стало виглядати особливо комічним - особливо на тлі серйозних реплік чиновників про "важкий тупий предмет", "колаптоїдний стан" і "теракти націоналістів", пише видання.

24 вересня почали народжуватися численні анекдоти на яєчну тематику, які закінчилися створенням повноцінного комедійного бренду "Веселі яйця" і офісної онлайн-гри "Хамське яєчко".

Потуги Януковича повернути імідж жорсткого хлопця за допомогою "наїздів" на опонента не змінили ситуацію. Під час помаранчевих подій тільки одну людину на сцені Майдану зустрічали більшими аплодисментами, ніж Ющенка.

30 листопада 2004 року мільйон українців грандіозними оваціями вітав молодого студента Дмитра Романюка, який одним яйцем змінив перебіг виборів.


24.09.2019 3671 3
Коментарі (3)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1120
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2479
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2087
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2136
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6455 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2419 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

292

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1117

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1142

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1358
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

239
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

562
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2027
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26478
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

525
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10428 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7970
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

507
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

371
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

520
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

594
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1544