Хунта не буде. М. буде

 

 

"…навести порядок любим методом якщо до того дійде. Хунта не буде !!! Слава Нації !!!"

 

В принципі отак би мала реагувати словесно, а краще - безсловесно, дієво верховна влада суверенної унітарної держави, що турбуєтсья про самозбереження і безпеку своїх громадян.

У нас багато ганять есбеушників, що часто не ефективно і іноді геть по-зрадницьки ставляться до своїх обов’язків, то міліцію(поліцію), коли вони підло  спекуються Сашка Білого, але Гепу Аваков вітально толерує. І критикують, нічого брехати, часто-густо більш чим справедливо.

Ми всім повинні щиро бажати довгих літ життя абсолютно усім, до 120, як у Біблії. Поміж тим нам варто знати і те, що в Італії, наприклад, свого часу вирішили поборитися з мафією старим-добрим способом фізичної ліквідації,  - і проблема набула помітної вирішеності після серії невдалих спроб ліквідувати організовану злочинність легальними методами.

А в Америці на початку минулого століття пішли дещо іншим шляхом, легальним, себто законним.  Там посадили Капоне і ще кількох топових головорізів та злодіїв не за "більше зло", а за "менше",  не за убивства, що купу скоїв їх кривавий Аль і не за відмивання грошей, заборонену чорну торгівлю , а за несплату податків. Але ж посадили, хоч американці не першовідкривачі гуманізму в культурі, як італійці…

А ми більше дружимо з першими, тому бажаймо легальної справедливості, все-таки.

От як би було звивисто-справедливисто, якби Косюка чи Бахматюка покарали за жорстоке поводження з курочками, качками і індиками, а Коломойського за не шанування  дня Суботнього під святинею "Укрнафта". Відтак і не придерешся, що, мовляв, той поганий, бо краде, як усі, і автоматично затикаєш рота як глобалістам, так і сіоністам, перманентним нашим союзникам, сподіваємося.   

Та на в нас депи приймають часто всякі зайві закони, нехтуючи законами майбутнього і такого необхідного теперішнього.  Сто відсотків  - потрібні дострокові вибори.

У нас, жарти в бік, як ми всі знаємо, мафія куди крутіша за італійську - це українська, олігархічна. А дуже помітну роль посіпак-головорізів,  малої мафії,  утриманців  великої мафії,  невдовзі у нас можуть почати грати браві хлопці в камуфляжі, що називають себе героями війни(ой, не всі, не всі...).

Вже писав, що нерозбірлива героїзація вояків, кожного, хто називає себе таким і патріотом, носить хакі і бойові патрони,  здатна призвести до ура-хунти в краях ПроЕвропейських Українських.

Є такий тип людей, про яких відомий добрий і шляхетний  авантюрист Косцюшко(ветеран і герой кількох війн і революцій в різних країнах і материках світу) якось сказав, відповідаючи на запитання рядового французського жандарма: " Є війна за справедливість, є війна за свободу, є, звичайно, війна за захист і за напад. І є війна за війну, як  і нікуди ніколи не зникне війна, що проти всякої війни".

Ось він правосекторальний, постярошеніанський, сільськоніцшеанський тип воїна: "воюється, бо воювати не можеться і одночасно все робиться, аби війна з Ордою припинилася  враз - тотальною поразкою свого брата чи перейшла на рівень якогось «Хамасу»". Хлопам си хоче, аби їх франківчани любили, а  внутрішні-вороги - окупанти боялися, і для цього всі шляхи і методи відкриті – змусити ! Бо кіко тої зими? Все одно так чи не так вмирати, а літо тіко не на сему світі.

Боюся непевного припущення, але як би Довбуш прийшов до влади, то селяни б, можливо, за кілька років стали колективним Дзвінчуком і гори, що біля Бубнища називалися б тепер Потоцького котрогось. Щісті шо  так сі стало як стало ?!..

І Якудза колись починала як мила компанія ренегатів, добровольців, що  б’ється з грабіжниками простих людей. Подальша їхня еволюція усім, гадаю, відома. І потепер  технологічно суперрозвинута і етично-самурайська Джапанія не годна побороти вщент широко розгалужену і суворо ритуалізовану  банду. 

Перетікання з героя у бандити іноді відбувається тому, що людина побудована архетипно, тобто з відповідними стійкими і мобільними психічними і соціальними типами поведінки, які змінювати різко, а то й взагалі непотрібно, якщо вони, звісно, не є шкідливими. Не всім до снаги  конструктивно  і плодотворно з моделі воїна перескочити на модель царя, та й чи потрібно це ?.. Зате в модель деспота чи лакея темного царя, точніше, князя,  ще й як можливо.

Маю сумніви, що комусь з нас хочеться, щоби світлий ореол останньої надії Батьківщини  - воїна -  був сплюндрований кількома десятками чи сотнями носіїв хаотичних стихіалів.

Зате всім напевно хочеться, аби спецслужби і в цілому всі правоохоронні органи нашої держави реагували рівнозначно на небезпеку усім без приналежності до соціальної страти громадянам, так і на небезпеку підривної діяльності "ружних хероїв".

Але то треба спочатку бути ружному спецслужбісту трохи самому героєві, героєві в собі і не для себе одного і свого начальника.

Поки в нашій країні постане професійна армія, де, надіємося, психічні і інтелектуальні дані мужніх охотників будуть на вагу срібла до ваги золота - моральних та фізичних пріоритетів кращих громадян нації. І справжні воїни АТО будуть в пошані та гідно – в усіх значеннях цього слова –  жити, бо вони вибороли життя для себе та інших високодостойною ціною, а не понтами.  Інакше, ЛатіноАмерікано, хунта, контра-баста... Но пасаран , сеньйор Педро, дон Бенітес енд мучос амігос.

Критерієм, бодай таким критерієм, чесності і шляхетності самопроголошених "захисників інтересів трудящих" стане далеко не на першому місці війна з "порошенцією і призначеними ними внутрішніми ворогами в  краях Черемоша й Прута", а, наприклад, за правду людей, родичів яких збили п'яні судді, проти хабарних чиновників, за законну відповідальність арабів-безпредєльщиків - майже любими методами. Тоді й не буде контрдій  - любими методами. Майже любими.

Мало-помалу ми розуміємо, що і наші спецслужби і нова поліція, поступово правоохоронні органи змінюються на краще, прогресують в професійній і моральній площині, хоча їм на перешкоді зубато стоїть ватага старої системи. І її карабінною громадянською війною не здолати, тільки мирною громадянською.

 

 

Поміж тим різдвяно-новорічні атракції тривають. У не тільки у славному селі Вашківці рядять славну Меланку. Але там все особливо красно і класно. Дійство Меланки у Вашківцях (так має бути і в цьому році) мало поступаєтсья Венеціанським маскарадам. Маски там цікаві, якісні і до палітри різноманітні. Так, щоправда не в самих Вашківцях, поблизу вздрів маски з пап'є маше, що до болі нагадують карикатруні машкари Бені і Петі. Путін чомусь у ремісників-умільців куди шляхетніший, хоча й страшніший.

У Вашківцях ( повсюдно в Україні, де тримаються традиції  Меланки) є цікава традиція так званої борянки. Це коли вночі, в режимі ноктюрн після слабкого діурного денного бешкетування, як то божевільна воля-сваволя "ведмедя" в хатах людей,  влаштовується масштабна бійка стінка-на-стінку. Це є в багатьох традиціях світу, в Іспанії і Африці, практично повсюдно по континентах, вона апелює до колись утраченої спільної, примордіальної традиції. Вона знаменує бій, який меланкуваті проводять на мосту під річкою(міжсвіття так зване над долиною океанічного небуття).Бій темних сил зі світлими.

Більш посвяченим зрозуміло з того одне: світлі сили - тимчасово світлі і темні є темним теж на період. В індійських трактатах написано, що боги зранку  - демони вночі і навпаки. Такий цикл, коловороття.

 

Можна обрати будь-яку маску, баби, діда, дідька лисого, жида пархатого, злого кацапа чи якусь з тих, про які я згадав вище, модерніші, модніші і потлумитися на містичному  мості за "світлих" чи "темних". А можна носити маску "героя" чи "всемудрого  шляхетника", не знімаючи ні в свята, ні в будні, і  все одно граючи на світанку чи в присмерках ночі за когось...

Дві давні українські традиції, які не рівномірно і не рівноцінно благородні й корисні для країни. Якоїсь треба позбутися, очевидно, як би вони не споріднювалися в символічному значенні.

Вихід з цього один або два, якщо ми бажаємо, щоби весела меланка традиційно раз на рік не зробилася щоденним явищем до несхочу безжартісним  і кривавим: стати християнсько-демократичною державою або по-старозавітньому  - а-ля  ізраїльтяни чи араби в Палестині/Ізраїлі.

Чи то мені одному, святеннику, здається, що перше трошки  краще. А воно потребує терпіння і дії, що за плодами пізнаються.

 


14.01.2016 Яв Назар 2076 0
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

494
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10981 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1834
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1732
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2736
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4592

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

328

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1034

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1448

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1319
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1698
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1505
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1221
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

590
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

666
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1861
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2082 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20361
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

336
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

692 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

724
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1072