Головний освітянин Франківська Ігор Максимчук про "Нову українську школу" і як вчитись дітям без підручників

За кілька днів в Україні стартує початок нового навчального року.  Його особливість у впровадженні концепції "Нова українська школа".  Діти, які підуть у перші класи будуть вчитись за новою програмою, термін навчання - 12 років. 

У суботу у школах Івано-Франківська пролунають святкові «Перші дзвоники», а в понеділок учні сядуть за шкільні парти.

Нещодавно призначений директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Ігор Максимчук розповів кореспонденту «Фіртки» про головні завдання та виклики в рамках концепції "Нова українська школа" та готовність шкіл й садків до навчального року.


Ігор Євстахович, ви місяць, як призначені на посаду директора департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради, як відчуваєте себе на займаній посаді?  

Я не нова людина в освітній сфері. Призначений на посаду розпорядженням міського голови, можу сказати, що відповідальна ноша випала на мої плечі. До цього часу я працював на різних посадах в системі освіти міста Івано-Франківська, починаючи з посади вчителя української мови та літератури, класного керівника у 18 школі, пізніше працював на посаді заступника директора школи, методистом управління освіти, заступником директора інформаційно-методичного центру тоді ще управління освіти. 16 січня 2008 року призначений на посаду директора школи №6.  Пропрацював на посаді 10 років, де зреалізував багато проектів. Мені поступила пропозиція міського голови очолити департамент освіти і науки, після деяких розмірковувань та зважувань ситуації я погодився піти на цю посаду.

Розумію, які переді мною стоять виклики у зв’язку зі змінами в системі освіти, впровадженні концепції «Нова українська школа» (НУШ – далі) і загалом розбудови системи освіти міста Івано-Франківська. Ці виклики прийняв і готовий реалізувати завдання, які я перш за все сам для себе поставив на посаді начальника департаменту.

Які це завдання і чи вдається їх реалізовувати?

Найперше – це створення, формування освітнього простору Івано-Франківська відповідно до нового Закону «Про освіту», концепції «Нова українська школа», щоб зреалізувати завдання, які ставить закон про освіту та зберегти традиції, які існували в освітньому просторі Івано-Франківська впродовж багатьох років. Важке завдання, об’ємне, воно зачіпає усі навчальні заклади міста, тому для мене це пріоритетний напрямок роботи.

Ми вже почали роботу в цьому напрямку в департаменті освіти заплановано створення робочої групи,  яка займатиметься реформуванням системи освіти Івано-Франківська. Ми очікуємо пропозицій від шкільних та батьківських колективів, закладів освіти. Робоча група буде створювати освітню карту Франківська. Це завдання архіважливе та архіскладне. Але, думаю, що спільно ми зуміємо це реалізувати.

Як вас зустрів та прийняв колектив департаменту?

Я повторюсь, оскільки я не нова людина в Івано-Франківську, в системі освіти і пройшов усі  сходинки, починаючи від вчителя до керівника закладу освіти, багатьох спеціалістів, методистів я знаю особисто, нормально гарно спілкуюся зі всіма. Мене зустріли гарно та по-робочому. Я визначив пріоритети роботи департаменту: відкритість, доступність, мобільність, змінність. На даному етапі можу сказати, що в мене нормальні робочі стосунки. Є повне  взаєморозуміння з працівниками департаменту освіти та керівниками закладів міста Івано-Франківська.

Що чекає школи Івано-Франківська у зв’язку з реформуванням системи освіти в концепції «Нова українська школа»?

З 1 вересня в Івано-Франківську у перші класи підуть 3 434 дитини і навчатимуться вони у 125 класах. Як реформа запрацює, якими будуть результати цієї роботи залежить від багатьох факторів, в тому числі і від роботи департаменту освіти. Для мене ключове питання - це реформування початкової ланки освіти, адже відповідно до чинного законодавства  освіта буде змінюватися. Цьогоріч діти, які підуть у перший клас будуть навчатися 12 років, буде ступенева освіта – початкова школа, гімназійна освіта та ліцейна освіта, тобто будуть створюватися  ліцеї. Робота для Івано-Франківська надзвичайно важлива.

В класах повинні бути створені відповідні освітні середовища, осередки, де діти мають працювати. Для цього повинно бути відповідне наповнення, обладнання (відповідне шкільне мультимедійне, дидактичне).  Мені принципово, щоб був однаковий підхід до кожної школи, чи це Микитинецька, чи Угорницька, чи школа №5 - класні  приміщення повинні бути однаково наповнені. А вже майстерність вчителя та співпраця з батьками,  розуміння учнів буде формувати нову українську школу.

Як готуються школи міста, у скількох вже облаштовані класи відповідними меблями, чи встигнуть до 1 вересня?

Основні параметри облаштування таких класів: шкільні меблі (учнівський індивідуальний стілець і стіл, місце роботи вчителя, класна аудиторна дошка) та меблі з дидактичними матеріалами. Цими днями йде активний завіз меблів в усі школи Франківська. Ми стараємося інтенсивними темпами завезти шкільні меблі в усі освітні заклади. Чи буде це 100% забезпечення мені важко сказати, ми свої субвенції перерахували обласному бюджету, щоб разом закуповували майно для всіх шкіл міста. Відповідно до тендеру є переможець та постачальник, який доставляє меблі в освітні заклади міста. Ми охоплюємо кожну школу, можливо не 100%, але на 70-80% у кожній школі будуть меблі. Якщо нас не підведе область і підрядник, який виграв тендер на постачання меблів.

Є термін, до котрого числа мають бути завезені меблі? Чи це абстрактна дата 1-3 вересня?

В принципі, департамент освіти має менше впливу, бо цей тендер оголошував обласний департамент освіти і він більше відповідальний за доставку меблів. Ми стараємося, щоб перший транш, а це приблизно 75 комплектів меблів були завезені до 1 вересня. З наступного тижня будуть завезені всі інші меблі.

А як справи з завезенням інтерактивного обладнання?

На інтерактивне обладнання з міського бюджету виділено 22 мільйони гривень - це велика сума, були запущені тендерні процедури. Однак за поданням однієї із київських фірм Антимонопольний комітет заблокував ці тендерні процедури і 21 числа відбувся розгляд скарг і на сайті Антимонопольного комітету виставлено технічні претензії, які ми маємо усунути і  ці тендерні процедури будуть завершені. На скільки я розумію, швидше ніж на кінець вересня цих інтерактивних дощок в нас не буде. Наступний транш 3,5 мільйони - це на придбання дидактичного обладнання там дуже багато позицій і в принципі у нас визначений переможець, який зобов’язався до кінця вересня або початку жовтня доставити в Івано-Франківськ обладнання.

Як вчитися першачкам в таких умовах?

В принципі, як гласить Міністерство освіти і науки України, ми вчителі-практики можемо почати освітній процес в «НУШ» не маючи повноцінного обладнання. Спочатку ідуть ознайомчі речі, діти будуть знайомитися зі школою, навчанням, звикати до шкільного режиму, харчування в їдальні, буде більше відпочинково-розважальних моментів, пов’язаних з роботою на свіжому повітрі. На даному етапі великих проблем не буде. Але я дуже хочу і багато роблю для того, щоб це обладнання було якнайшвидше у школах.

Яка ситуація з підручниками для учнів перших класів за програмою «Нова українська школа» та школярів 2-11 класів, які навчатимуться за старою програмою?

Відповідно до чинного законодавства вчителі, які працюватимуть в перших класах, здійснили замовлення в МОН, вибравши відповідних авторів підручників. На жаль, на даний момент МОН не поставило підручники. За останньою інформацією підручники будуть завезені до кінця місяця. Міністерство освіти і науки не було готове до такого великого завозу підручників в освітні школи України. Але це не проблема, бо підручники не є основою «Нової української школи». Бажано, щоб вони були чим швидше, я вже сам хочу потримати новий підручник і подивитися, як він виглядає. Є електронні варіанти - вони будуть виставлені на сайті МОНу.

Що стосується інших класів, в нас є 5 та 10 класи, які будуть працювати відповідно до оновлених програм. П'яті класи франківських шкіл підручниками забезпечені на 75 %, а 10 класи поки що не забезпечені, але є старі підручники. Відрізняються вони більше по предметах природничого циклу (хімія, біологія),  цим вчителям буде важко. Але програми не такі об’ємні, щоб впливали на освітні процеси в цих класах.

Наступне питання: 4 та 7 класи, попередні роки були проблеми - не могли вирішити, хто повинен купувати для них підручники, чи Міністерство освіти і науки, чи місцевий бюджет. Цього року ми це питання остаточно закрили. Виділили з міського бюджету 1 мільйон гривень на придбання підручників і буквально на початок вересня ми 100% закриємо це питання. Сподіваюся поставщики нас не підведуть. Найбільше питань виникає по 1 та 10 класах.

Щоб викладати у «Новій українській школі» вчителі мали пройти атестацію. Чи усі вчителі Івано-Франківська склали її успішно?

Згідно з новим Законом усі вчителі, які працюватимуть в НУШ, 100 % пройшли навчання. Вчитель, який не пройшов навчання в НУШ працювати не буде. В Івано-Франківську відповідні навчання пройшли понад 150 вчителів. Навчання проходили у три етапи, усі отримали відповідні сертифікати, які прирівнюються до атестації. За вчителів я можу бути спокійний, усі вони готові працювати в умовах та реаліях «Нової української школи», але звичайно все залежить від майстерності вчителя.

Окрім «Нової української школи» активно впроваджується інклюзивна освіта. Чи підтримуєте цей напрямок? Чи будуть збільшуватись інклюзивні класи? 

Ми підтримуємо інклюзивну освіту в Івано-Франківську. Вона тільки починає впроваджуватись, паростки інклюзивної освіти починаються в школі №17, вже минулого року ще кілька шкіл мали класи з інклюзивною освітою. Цьогоріч, щоб встигати в ногу з часом та відповідати усім освітнім процесам, які проходять в державі й дотримуватись чинного законодавства в Івано-Франківську створили інклюзивно-ресурсний центр, який буде здійснювати супровід інклюзії. На сьогодні 22 школи охоплені інклюзивною освітою, у них будуть навчатися 39 дітей, але ця цифра до початку року ще може змінитися. Є чинне законодавство, яке говорить, що діти мають навчатися в загальноосвітніх закладах і ми готуємося до цього. Будемо працювати з такими дітьми - іншої дороги у нас немає.

Повертаючись до теми вчителів, скільки в Івано-Франківську педагогів пенсійного віку? Як вирішувати це питання, чи потрібно давати дорогу молодим?

Важке питання на яке постійно шукається відповідь. Якщо брати загалом, мені важко визначити точну кількість вчителів, але за попередніми даними вчителів пенсійного віку в Івано-Франківську 17-18%. Серед керівників закладів їх можливо трохи більше. Зараз згідно із законодавством вчитель перебуває на безстроковій трудовій угоді, де він може працювати скільки в нього вистачить бажання і здоров’я. Готується новий проект Закону «Про нову загальну середню освіту», де чітко прописано, що вчитель пенсійного віку може працювати лише на контракті 1 рік, так само і керівник закладу освіти - якщо переступив межу пенсійного віку, з ним підписують контракт на 1 рік. А потім, чи продовжити його, чи ні - залежать від вміння працювати, фахових здібностей та результативності роботи. На сьогодні я, як колишній керівник школи, дуже прихильно ставлюся до молодих вчителів. Якщо в молодого педагога, який приходить на роботу горять очі, є бажання працювати, то таким вчителям однозначно потрібно давати дорогу.

Я,  як керівник, за поєднання «сплаву» молодості та досвіду, бо це дає найкращий позитивний результат. Але вчитель чи керівник сам має зрозуміти, коли йому можна, і треба вчасно піти.

Чи готові школи до повноцінного харчування  учнів? 

Поки змін у харчуванні не буде. Ми готові харчувати, як попередньо. Як прийнято на початку бюджетного року, будуть харчуватися учні пільгових категорій, які залишаються у групах продовженого дня та за кошти. Тендерні процедури будуть проведені ближче до нового семестру і можливо зміниться ціна, але зараз усі школи готові до харчування учнів.

Що стосується дошкільної освіти, скільки дітей підуть у дитсадки?

На сьогодні охоплення дітей дошкільною освітою складає 90%, коли по Україні цей показник складає 74%. Дітей віком 3-6 років буде охоплено 95%, в закладах освіти будуть понад 10 тисяч дітей.  За майже три роки в Івано-Франківську відкрито шість новозбудованих дошкільних закладів, які можуть охопити декілька сотень дітей дошкільною освітою. Крім того, ще 7 закладів у різних степенях починають будуватися або інтенсивно завершується будівництво чи ремонти, як до прикладу дошкільний заклад «Подоляночка» на Хоткевича. Надалі будемо робити все, щоб збільшувати кількість закладів дошкільної освіти.

Також зараз ми приймаємо на баланс міста приміщення садків, які колись були відчужені. Загалом мережа дошкільних закладів в Івано-Франківську розвивається дуже інтенсивно.  

В підсумку, запевняю, що в Івано-Франківську і школи, і садки готові розпочинати новий навчальний рік.


розмову вела Олександра Бакун


Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1945
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1846
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5456 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1501

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

732

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

788

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

987

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3670
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10247
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26132
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10172 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

884
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

180
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1267
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

872