Чи може маска для обличчя захистити від коронавірусу? Розвіюємо міфи про Covid-19

Правда про те, як можна заразити коронавірусом, наскільки більше людей похилого віку ризикує і що можна зробити, щоб уникнути зараження.


Твердження: "Маски для обличчя не працюють"

Використання маски для обличчя — це, безумовно, не залізна гарантія, що ви не захворієте — віруси також можуть передаватись через очі, а крихітні вірусні частинки, відомі як аерозолі, можуть проникати через маски.

Однак маски ефективні при захопленні крапель, що є основним шляхом передачі коронавірусу, і деякі дослідження оцінили приблизно п’ятикратний захист у порівнянні з відсутністю бар'єру (хоча інші виявили нижчий рівень ефективності).

Якщо ви, ймовірно, знаходитесь у тісному контакті з кимось зараженим, маска знижує шанс передачі захворювання. Якщо ви проявляєте симптоми коронавірусу або вам поставили діагноз, носіння маски також може захистити інших.

Тож маски мають вирішальне значення для працівників охорони здоров'я та соціальних служб, які доглядають за пацієнтами, а також рекомендуються членам сім'ї, яким потрібно піклуватися про того, хто хворий.

В ідеалі та пацієнт, і доглядач повинні мати маску. Однак маски, мабуть, не матимуть великого значення, якщо ви просто гуляєте містом або їдете в автобусі, тому нема потреби купувати величезний запас.

Твердження: "Він мутує в більш смертельний штам"

Всі віруси накопичують мутації з часом, і вірус, який викликає Covid-19, не відрізняється. Наскільки широко поширені різні штами вірусу, залежить від природного відбору — найбільш успішними будуть версії, які можуть швидко поширюватися та ефективно розмножуватися в організмі. Це не обов’язково означає, більшу небезпеку для людей, оскільки віруси, які швидко вбивають людей або роблять їх наскільки хворими, що вони стають недієздатними, можуть мати меншу ймовірність передачі.

Генетичний аналіз китайськими вченими 103 зразків вірусу, узятих у пацієнтів у Ухані та інших містах, дозволяє стверджувати, що на початку з'явилися два основних штами, позначені L і S. Хоча штам L виявився більш поширеним, ніж штам S (приблизно 70% зразків належали зразку L), S гілка вірусу була визнана родовою версією. Команда, яка стоїть за цим дослідженням, припустила, що це може вказувати на те, що штам L є більш "агресивним", або передається легше, або швидше реплікується всередині організму. Однак ця теорія є спекулятивною на цьому етапі - ще не було прямих порівнянь, щоб дізнатись, чи люди, які заразились однією версію вірусу, швидше передають його чи страждають сильнішими симптомами.

Твердження: "Це не небезпечніше, ніж зимовий грип"

Багато людей, які заразяться коронавірусом, відчують не більше, ніж симптоми сезонного грипу, але загальний профіль захворювання, включаючи рівень смертності, виглядає більш серйозним. На початку спалаху очевидний рівень смертності може бути завищеним, якщо пропускається багато легких випадків. Але Брюс Ейдвард, експерт ВООЗ, який очолював міжнародну місію до Китаю, щоб дізнатися про вірус та реакцію країни, заявив, що це не так у випадку з Covid-19. Докази не свідчать про те, що ми тільки бачимо верхівку айсберга. Якщо підтвердити подальші випробування, це може означати, що поточні оцінки приблизно 1% рівня смертності є точними. Це зробило б Covid-19 приблизно в 10 разів смертельнішим, ніж сезонний грип, через який, за оцінками, вмирає від 290 000 до 650 000 людей на рік у всьому світі.

Твердження: "Це вбиває лише людей похилого віку, тому молодші люди можуть розслабитися"

Більшість людей, які не є літніми людьми та не мають ускладнених станів здоров'я, не хворітимуть від хвороби Covid-19 критично. Але хвороба все ж має більший шанс призвести до серйозних респіраторних симптомів, ніж сезонний грип, і є інші групи ризику — медичні працівники, наприклад, більш вразливі, оскільки вони, ймовірно, піддаються більшому впливу вірусу. Дії, які вживають молоді, здорові люди, включаючи повідомлення про симптоми та дотримання карантинних вказівок, матимуть важливу роль у захисті найуразливіших у суспільстві та формуванні загальної траєкторії спалаху.

Твердження: "Вам потрібно бути із зараженою людиною 10 хвилин"

Щодо грипу, деякі лікарняні рекомендації визначають що вплив проявляється, при знаходженні в межах двох метрів від зараженої людини, яка чхає або кашляє протягом 10 хвилин або довше. Однак, можна заразитися більш короткими взаємодіями або навіть шляхом підхоплення вірусу із забруднених поверхонь, хоча це вважається менш поширеним шляхом передачі.

Твердження: "Вакцина може бути готова протягом декількох місяців"

Вчені були швидкі на старті, починаючи розробку вакцини проти нового коронавірусу, що сприяло ранньому вивільненню генетичної послідовності китайськими дослідниками. Розробка життєздатної вакцини триває безперервно і кілька команд зараз тестують кандидатів в експериментах на тваринах. Однак додаткові випробування, необхідні до того, як комерційна вакцина могла бути випущена, все ще є тривалим завданням — і важливим для забезпечення виявлення навіть рідкісних побічних ефектів. Комерційно доступна вакцина протягом року з’явиться швидко.

за матеріалами theguardian


20.03.2020 4881
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1900
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1830
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1827
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5383 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1486

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

698

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

751

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

945

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

981
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1730
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3647
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10219
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26098
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10149 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7685
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

870
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1371
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

354
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1250
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

847
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1051