Актуально влітку! Що робити, якщо вас вкусила комаха? Поради лікаря

Літом, коли люди виїжджають відпочивати на природу, завжди є ризик стати жертвою укусів різноманітних комах. Декотрі укуси проходять швидко, а із вкрай важкими укусами потрібно звертатися до лікарів.

Тому рекомендую читачам ознайомитися із 12 видами найпоширеніших укусів, яких ви можете зазнати, перебуваючи на прогулянці в місті або за кордоном в екзотичній відпустці.

Сьогодні поговоримо про перші шість найпоширеніших видів укусів комах, що можна одержати, перебуваючи на природі чи дома.

  1. Комар

Укуси комарів на шкірі мають вигляд рожевих папул, що мають обриси кола, краплі. Якщо місце укусу розчісувати, воно стане червоного кольору, тому що слина комара потрапить в навколишні тканини, що посилить реакцію. Бувають випадки, коли на місці укусу проявляється алергічна реакція з набряком.

Лікуємо укуси комарів:

Нашатирний спирт. Щоб зняти почервоніння від укусу комара і свербіж, обробіть шкіру ватним тампоном, змоченим в розбавленому нашатирному спирті (столова ложка спирту на 3 столові ложки води) або в розчині питної соди (чайна ложка соди на склянку води).

Увага!

Меновазин. Для того щоб зняти свербіж, набряк і роздратування, змастіть хворе місце спиртовою настоянкою меновазину. Це дуже ефективний засіб - нітрохи не гірший роз рекламованих дорогих імпортних гелів.

Сода. Додайте до чайної ложки соди невелику кількість води, щоб вийшла густа маса. Зробіть з неї маленьку кульку і прикладіть до хворого місця. Зверху обмотайте мокрою тканиною. Через три години кульку поміняйте.

Сіль. Пухирі від комариних укусів швидко зникнуть, якщо ви натрете їх дрібною харчовою сіллю. Тільки розтирайте шкіру обережно, щоб не допустити пошкодження.

  1. Муха

Укус мух залишає червону пляму і надзвичайно болючий. Комаха може переносити захворювання під назвою кроляча лихоманка. Симптоми: виразки на шкірі, лихоманка, головний біль.

Для зниження неприємних проявів, а також ризику інфікування після укусу мухи осінньої жигалки або ґедзя слід провести кілька нескладних заходів невідкладної допомоги:

  • Промивання ранки великою кількістю чистої протічної води.
  • Обробка розчинами антисептиків - можна використовувати перекис водню, хлоргексидин, зеленку.
  • Знизити прояви запальної реакції за допомогою спеціального засобу від укусу комах (бальзам Гардекс) або протизапальних медикаментів для локального зовнішнього застосування (мазь Локоїд). Дезінфекція ранки після укусу мухи перекисом водню
  • Боротися з можливими алергічними реакціями слід за допомогою доступних вам антигістамінних засобів, до яких відносяться Лоратадин, Діазолін, Супрастин, але після консультації з лікарем.
  1. Ґедзь

Укус залишає помітну позначку з набряком навколо неї. У місці набряку виникає відчуття вогню. Укус викликає свербіж, запаморочення, не виключено інфікування.

Як допомогти тому, кого вкусив ґедзь?

Щоб уникнути того, що слина ґедзя почне збільшувати ділянку свого впливу, укушене місце необхідно придавити пальцем. Потім прикладіть лід або щось холодне, щоб вгамувати зудять відчуття.

Дуже важливо промити укус водою з використанням мила. Вода повинна бути прохолодною, бо тепла здатна посилити свербіж і відчуття вогню. Мило краще брати без косметичних добавок – дитяче або господарське.

Змастити укус спиртом або перекисом водню. Після цього можна нанести йод або зеленку. Продезінфікувати ранку дуже важливо, щоб не дати розвинутися запаленню та уникнути потрапляння до неї вторинної інфекції.

Укус ґедзя лікується в домашніх умовах. Рідко трапляється так, що потерпілого потрібно госпіталізувати. Втручання медиків необхідно, якщо було нанесено безліч укусів або у людини розвинулися сильні алергічні прояви.

Народні та домашні методи лікування підійдуть для того, щоб прискорити процес одужання. Для цього завжди можна використовувати ті засоби, що є під рукою.

 Лікуйте укус комахи наступними способами:

  • Пов'язка з розчином соди або борною кислотою допоможе вгамувати свербіж.
  • Сік подорожника - теж хороший засіб. Ним просочують стерильну серветку і прикладають до ранки.
  • Вгамувати біль і усунути набряклість допомагає сік свіжого полину.
  1. Кліщ

Найбільш небезпечними для людини є кліщі, так як вони є переносниками небезпечних захворювань, деякі з яких можуть призвести до незворотних змін та навіть смерті. Ротовий апарат цього паразита влаштований таким способом, що дає можливість глибоко і міцно присмоктатися до шкіри. При цьому завдяки слині кліща, що має анестезуючу властивість, людина не відчуватиме болю і може виявити на своєму тілі кліща лиш за декілька днів. Може вийти, що кліщ вас вкусив і відвалився. Тоді в місці укусу буде червона пляма окружністю в кілька сантиметрів, а в центрі - чорна або червона точка. В такому випадку слід терміново звернутися до лікаря-інфекціоніста.

Що ж робити в домашніх умовах, при укусі кліща, коли немає можливості потрапити в лікарню? Є кілька способів виходу із ситуації:

За допомогою нитки. На підставу тіла кліща накидають петельку і акуратно витягують, розхитуючи з боку в бік.

Пінцет. Тут важливо стежити, щоб не було розриву тільця паразита, і його голова не залишилася в рані.

Шприц. Обрізають кінчик шприца, прикладають його до комахи і поршнем, створюючи вакуум, її повільно витягують.

Олійний розчин. Паразита в рані і довкола щиро змащують олійним розчином, що не пропускає повітря, комаха починає задихатися і сама відпадає.

Існують спеціальні пристосування, для видалення кліщів, є спеціальний затискач, придбати можна в будь-якій аптеці. Місце укусу змастити антисептиком, будь-яким.

В будь-якому разі паразита треба спробувати показати інфекціоністу для швидкого встановлення чи не вкусила вас заражена комаха і чим заражена.

  1. Мураха

При укусі мураха виділяє токсин, який викликає алергічну реакцію. Постраждалі місця візуально схожі на укуси бліх, але жало мурашки спричиняє миттєвий гострий біль. Тому необхідно запобігти інфікуванню ранки і заспокоїти сверблячу шкіру.

Що робити при укусі мурашки?

  • Промити це місце мильною водою.
  • Покласти лід на 10-15 хвилин.
  • Змастити антисептиком (краще 70% спиртом або горілкою).
  • При сильному свербінні і почервонінні можна застосувати аптечні засоби від укусів мурах (бальзами або мазі): "Золота Зірка", «Вітаон», «Феністил гель», «Адвантан».

Вирушаючи в зону ризику, додайте до своєї аптечки першої допомоги протианафілактичний пакет. Укуси мурашок для дітей представляють не більше небезпеки, ніж для дорослих, якщо не більше. Важко вмовити малюка не розчісувати пошкоджене місце, тому скористайтеся аптечними мазями або народними засобами для зняття свербіння. Якщо дитина все-таки розчухує це місце, накладіть пов'язку або заклейте дихаючим бактерицидним лейкопластиром.

  1. Павук

Наслідки його укусу можна відчути за кілька годин, коли виникає вторинна біль.

Перша допомога при укусах:

При укусах павуком дорослої людини або дитини розвивається найсильніша інтоксикація організму, тому потрібно швидко надати потерпілому першу допомогу. Якщо людина встигла побачити нападника і визначила його приналежність до отруйних видів, то обов’язково буде потрібно лікарське втручання. Слід викликати бригаду «швидкої допомоги», а тільки потім намагатися полегшити стан потерпілого.

Запобігти поширенню отрути в організмі допоможуть такі заходи:

  • Місце укусу необхідно ретельно промити під струменем холодної води, використовуючи господарське мило;
  • при пошкодженні кінцівки її слід знерухомити для профілактики проникнення отрути в підшкірну клітковину і здорові ділянки тканин;
  • місце укусу потрібно обробити розчинами з антисептичною протимікробною дією: перекис  водню, хлоргексидину біглюконат, йод, зеленка, етиловий спирт, мірамістин, фурацилін;
  • локалізувати зону поширення токсинів можна перетягуванням руки або ноги (без порушення кровообігу!) еластичним бинтом трохи вище області укусу;
  • на почервонілу ділянку шкірних покривів накласти холодний компрес у вигляді шматочків льоду, обгорнутих щільною тканиною.

Якщо сталася втрата свідомості, то допомога при укусі павука полягає в спостереженні за потерпілим до прибуття машини «швидкої допомоги»: потрібно перевернути людину на бік і стежити, щоб постраждала особа не захлинулася власними блювотними масами.

Наступного разу поговоримо про укуси бджіл, ос, шершнів, бліх, клопів та вошей…

 

Тарас Боднар – лікар-дерматовенеролог медичного центру «Оксфорд Медікал»

вул. Василіянок 1, вул. Незалежності 93а, тел.: (067) 3 777 299, (050) 3 777 299

 


03.06.2019 4373
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

617
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1798 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1105 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6879 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11335 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

310

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1047

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1093

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1088
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

255
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1060
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

825
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

714
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2921
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18417
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

289
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

333
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

642
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

745