агенція новин

Прикарпатські депутати закликали інтелігенцію, духовенство та освітян боротися з паліями трави

Триває сесія Івано-Франківської обласної ради. Депутати розглянули звернення обласної ради про небезпеку та шкідливість спалювання сухої трави, стерні, пасовищ.

У ньому мешканців закликають не спалювати траву, та нагадують, що це злочин, передає Фіртка.

Штрафних санкцій, які на сьогодні передбачені, недостатньо. Відтак закликають мешканців попереджати такі випадки, а якщо вони вже стаються – фільмувати їх.

"Таке спалювання немає жодного позитивного ефекту, навпаки – це бомба сповільненої дії, яка найбільше шкодить тим, хто його палить, тобто людям та всім, хто вдихає цей дим. При підпалах трави до вогню потрапляє дрібне сміття, поліетиленові пакети, пластик, які згораючи виділяють до 70 різноманітних отруйних хімічних сполук. До порівняння, у димі при підпалах міститься у 350 раз більше бензопірену, аніж в цигарковому. При згоранні 1 тони сухої рослинності утворюється 9 кг мікрочастинок пилу, які осідають в дихальних органах, 3 кг чадного газу, який блокує постачання кисню до тканин, вивільняються радіонукліди, важкі метали, бензопірен, діоксини, інші канцерогени, що провокують ракові захворювання та генні мутації", - йдеться у зверненні.

Прикарпатців закликають замислитись, якої непоправної шкоди, спалюючи сухостої, це завдає власному здоров’ю та довкіллю.

«Прибираючи поля та обійстя, не наражайте на небезпеку власне здоров’я та здоров’я оточуючих. Існують такі раціональні методи утилізації, як переорювання полів та городів, компостування органічних відходів, вивезення побутового сміття на облаштовані сміттєзвалища», - йдеться у зверненні.

Також просять представників інтелігенції, духовенство, освітян активно проводити просвітницьку роботу серед населення та особливо підростаючого покоління про небезпеку для здоров’я та шкоду навколишньому середовищу, яку спричиняють підпали сухостоїв та сміття.

«Звертаємо увагу, що Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає накладення штрафних санкцій за самовільне випалювання сухої рослинності чи її залишків (стаття 771). Однак, не завжди органи державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища чи відповідні посадові особи застосовують норми закону для покарання паліїв», - йдеться у тексті.

З повним текстом звернення можна ознайомитися ТУТ.